Verden

Kobler navngitte russiske offiserer til nedskytning av passasjerfly

Britiske datagravere navngir det de mener er de ansvarlige russiske offiserene for at passasjerflyet som ble skutt ned med 298 mennesker om bord over Ukraina.

Restene av passasjerflyet MH17 som ble skutt ned over østlige Ukraina. Bildet er tatt under presentasjonen av den offisielle granskningsrapporten til den nederlanske havarikommisjonen.
 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

De private graverne og bloggerne i gruppen Bellingcat har samlet hundrevis av bilder, meldinger og videoer fra russiske sosiale medier, som tilhører russiske soldater.

Deres konklusjon er passasjerflyet fra Malaysia Airlines trolig ble skutt ned av en Buk-rakett fra 2. bataljon i den russiske 53. rakettbrigaden.

I en rapport som legges frem i dag om «potensielle mistenkte og vitner fra 52 anti-fly rakettbrigade» pekes det på en rekke russiske offiserer som britene mener kan være ansvarlige.

Skutt ned over opprørsområde

 1. juli 2014 ble 298 mennesker drept da passasjerflyet MH17 ble skutt ned av en rakett ved Donetsk i det østlige Ukraina, ca. 50 kilometer fra grensen til Russland.

80 av passasjerene var barn, og de fleste var nederlandske statsborgere.

På dette tidspunktet raste harde kamper i området, hvor ukrainske styrker prøvde å avskjære opprørerne fra den russiske grensen.

En nederlandsk granskningsrapport konkluderte i oktober med at flyet ble skutt ned av en russiskprodusert Buk-rakett. Det ble også rettet hard kritikk mot både ukrainske luftfartsmyndigheter og flyselskapene, som tillot passasjertrafikk over ett område

Les også

hvor det pågikk kamper.

Saken etterforskes av nederlandsk politi i samarbeid med politi fra Belgia, Ukraina, Australia og Malaysia.

Han var arbeidsløs. Nå er han en alvorlig trussel mot Putin:

Les også

Moren fikk et russisk TV-team på døren. Slik kan det gå når du hisser opp Putin

Navngir mulige vitner og mistenkte

Russiske soldater i 53. brigade poserer foran en av sine Buk-raketter på sosiale medier. Ifølge Bellingcat stammer raketten som skjøt ned passasjerflyet MH17 fra denne russiske brigaden.

De britiske datagraverne har oversendt en usladdet versjon av sin rapport til nederlandsk politi, med navn og bilder på alle soldater og 14 offiserer som kan være potensielle vitner eller mistenkte.Lederen for 53. brigade er Sergeij Musjkaev, som rapporterte til Aleksej Zolotov i 20. arme i det russiske luftforsvaret og lederen for det vestlige militærdistriktet Anderj Kokhanov.

— I siste instans ligger ansvaret for nedskytningen av MH17, ved hjelp av et våpen skaffet og muligens operert av russiske militære, hos de to øverste lederne forsvarsminister Sergej Sjoigu og president Vladimir Putin, skriver lederen for Bellingcat, Elliot Higgins, i en epost til Aftenposten.

Russiske statskontrollerte medier retter derimot hard kritikk mot Bellingcat, og hevder de driver propagandakrig mot Russland.

Du kan lese selve rapporten her.

For første gang klarte russiske hackere å slå av strømnettet:

Les også

Russiske hackere slo av strømmen i storbyer. Frykter det samme kan skje i Norge

Mange russiske versjoner

De russiske soldatene delte hemmeligheter på sosiale medier, blant annet vaktlister. Dette er en del av grunnlagsmaterialet til datagraverne som nå anklager russerne for å være medansvarlige for nedskytningen av passasjerflyet MH17.

Rett etter nedskytningen skrøt sjefen for de russiskstøttede opprørerne, den tidligere FSB-offiseren Igor Strelkov, av at opprørerne hadde skutt ned nok et ukrainsk fly på sine nettsteder. Senere, da det viste seg at det var et passasjerfly, hevdet han at nettsiden var hacket.I månedene i forkant hadde de russiskstøttede opprørerne skutt ned flere ukrainske fly og helikoptre.

Strelkov ble senere avsatt og bor nå i Moskva, hvor han har gitt enkelte intervjuer til russiske aviser. Her retter han hard kritikk mot det han mener er manglende støtte fra Kreml til opprørerne.

Russiske myndigheter avviser fullstendig av opprørerne skjøt ned flyet, og hevder det må være ukrainerne som skjøt ned flyet.

Først sa det russiske forsvaret at flyet ble skutt ned av et ukrainsk jagerfly, noe som senere har vist seg ikke er fysisk mulig.

Senere gjorde russiske myndigheter og våpenprodusenten en egen «granskning», og hevdet at flyet ble skutt ned av ukrainerne, som også har Buk-raketter i sitt arsenal.

Russland har lagt ned veto mot å la at et FN-tribunale skal granske nedskytningen.

Vi blir alle lurt i PR-krigen:

 1. Les også

  Slik ble Russland forvandlet til Mordor. Slik ble Google lurt av PR-krigen

 2. Les også

  De sa det var umulig. Nå klarer russiske hackere å slå av strømnettet

Buk 3x2 og brigaden fra Kursk

Soldatene i 53. brigade fra Kursk delte både bilder og videoer på vei til grenseområdene mot Ukraina. Dette kan nå ble viktige bevis for nederlandsk politi som etterforsker nedskytningen av MH17.

Fra 23. juni til 25. juni fraktet den russiske 53. brigade en rekke Buk M1-rakettsystemer til områder nær grensen til Ukraina.Til vanlig var brigaden stasjonert ved Kursk, men sommeren 2014 ble mannskaper fra brigaden mobilisert.

På hele ruten fra Kursk la de russiske soldatene igjen spor i form av bilder, meldinger og videoer.

En av rakettene var ifølge Bellingcat «Buk 3x2», som ble filmet og fotografert av flere uavhengige kilder på vei inn i Donetsk.

Rakettutskytningsrampen tilhørte 2. bataljon i brigaden, ifølge rapporten. X-tallet kommer av at bokstaven var overmalt på flere av bildene.

Vet ikke hvem som fysisk skjøt ned flyet

Denne rakettrampen kan være den som skjøt ned passasjerflyet MH17, ifølge de britiske datagraverne i Bellingcat.

Nøkkelen i undersøkelsene er Buk-rakettrampen «3x2», som Bellingcat mener «veldig sannsynlig» ble brukt til å skyte ned MH17.I november 2014 presenterte Bellingcat-miljøet seks bilder og videoer hentet fra sosiale medier, som viser en Buk-rakettrampe som fraktes gjennom det opprørskontrollerte Donetsk i juli 2014.

Flere av bildene ble tatt av opprørsvennlige privatpersoner etter nedskytningen, som lurte på hva slags utstyr deres soldater nå hadde fått.

Bildene viser hvordan Buk «3x2» både ble kjørt inn i området før nedskytningen fant sted, og deretter ble fraktet ut. Da manglet ett av batteriene med mer «3x2» en rakett.

Britene understreker at det ikke er bevis for at det var russiske soldater som opererte raketten da den kom til opprørsområdene, og at rakettsystemet kan også ha blitt overlatt til opprørsstyrkene.

Samtidig krever opplæring og gode tekniske kunnskaper for å avfyre rakettene. Buk-mannskapet består vanligvis av to soldater: en operatør, en sjåfør, en sersjant og en løytnant. Løytnanten tar beslutningen om å avfyre en rakett.

Puslespill etter et massemord

De britiske datagraverne med Elliot Higgins i spissen har brukt store ressurser på ettergå hva som skjedde.

Miljøet rundt Bellingcat består stort sett av frivillige personer, med til dels store datakunnskaper. De har samlet enorme mengder informasjon fra sosiale medier, som siden er forsøkt slettet.

De viktigste sporene er presentert fortløpende i 11 ulike rapporter og blogger, hvor hvem som helst kan undersøke materialet. De avgjørende bevisene er bildene av rakettrampen Buk 3x2 da den ble fraktet inn og ut av Donetsk.

Britene peker på at bildene viser at rakettrampen hadde spesielle koder på siden som nesten bare brukes på russiske jernbaner og flere andre unike kjennetegn, som viser at den var en del av 2. bataljon i 53. brigade.

-Anti-russisk, forfalsket og feiltolket

En uke etter at Bellingcat publiserte sin 11. rapport, gikk det russiske forsvarsdepartementet til frontalangrep på opplysningene:

— De såkalte journalistiske undersøkelsene til Bellingcat feiltolker objektive fakta. Informasjonen de kommer med er bevisst anti-russisk og bygget på feiltolkede data, sa det russiske forsvarsdepartementets talsmann ifølge Interfax.

— Frem til dag har ingen presentert ekte bevis på at russiske militære styrker er til stede i Ukraina, hevder departmenetet, og avfeier alt som "pseudo-hypoteser".

Flere russiske offiserer og fallskjermjegere er tatt til fange under kampene i østlige Ukraina, og flere hundre russiske soldater er drept.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Jakten på ungdomskilden

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5