Verden

Høyre om i Ungarn

BUDAPEST (Aftenposten.no): Sjelden har en valgkamp løyet mer enn den som nå avsluttes i Ungarn. Et kjedelig ordskifte skjuler en eksplosiv, politisk uro i et land på nådetid.

Den ungarske garde marsjerer i Istanbul. Den forbudte paramilitære gruppen som står brak drap og vold, spesielt rettet mot romfolket, har et svært nært forhold til partiet som ser ut til å ta 15 prosent av stemmene ved morgendagens valg. FOTO: BELA SZANDELSZKY/AP BELA SZANDELSZKY

 • Terje Svabø, frilansjournalist

I de vakre gatene innhyllet av arkitektoniske klassikere langs bredden av Donau, er det lite i bydelen Pest som minner om valg. Noen få demonstrasjoner, enkelte valgplakater, men ellers lik en hvilken som helst solfylt vårdag.

Budapest, denne byen med sin høydramatiske historie av krig, opprør og okkupasjon, er igjen inne i en skjebnetime. 20 år er gått siden Jernteppet falt. Tyve vanskelige år, med store omstillinger og medlemskap både i NATO og EU.

Korrupsjon og krise

Allerede før finanskrisen slo inn over landet i 2008, var Ungarn i et økonomisk uføre. Landets daværende upopulære sosialistiske regjering kjempet mot en arbeidsledighet på ti prosent, et betydelig budsjettunderskudd, korrupsjon og en voksende motsetning mellom romfolket og den øvrige befolkning.

For ett år siden måtte statsminister Ferenc Gyurcsány kaste kortene og overlot til Gordon Bajnai å lede regjeringen frem mot valget søndag. Bajnai stiller ikke til valg og det kan vel være like greit, da det regjerende sosialistpartiet, (MSZP), går mot et knusende nederlag.

Tilbake i posisjon kommer den konservative Viktor Orbán, som var statsminister fra 1998 til 2002. Hans parti (FIDESZ) forventes å få 60 prosent av stemmene og kan, på grunn av valgordningen, komme til å få to tredjedeler av plassene i nasjonalforsamlingen. Det betyr det nødvendige flertall til å endre Grunnloven, noe Orbáns motstandere frykter vil føre til et Ungarn med diktatoriske islett.

Paramilitære

Likevel, det er ikke Orbán som får mest oppmerksomhet i valgkampen, men partiet Jobbik (De bedre). Jobbik er kanskje Europas sterkeste høyrepopulistiske parti og sjokkerte da det fikk 14 prosent ved valget til Europaparlamentet i fjor. Partiet har et særs nært forhold til den nå forbudte Ungarske garde, en paramilitær gruppe som står brak drap og vold, spesielt rettet mot romfolket.

Det er flere årsaker til at Jobbik står så sterkt at det i den første valgomgangen søndag forventes å få anslagsvis 15 prosent av stemmene. Professor András Lánczi ved Corvinus Universitetet i Budapest er klar i sin tale:

– Jobbik er et produkt av politikkens inkompetanse. Flere regjeringers totale mangel på evne til å løse fundamentale utfordringer innen økonomien og ikke minst forholdet til romfolket, har gitt grobunn for dette nasjonalistiske, anti-EU-partiet.

Dette syn deles av lederen for forskningsinstituttet Progressiv, Kornélia Magyar, som legger til at høy arbeidsledighet og korrupsjon er med på å forklare hvordan et ekstremt ytterliggående parti kan få så stor oppslutning: – Jobbik kaller seg selv høyreradikale, men det er ikke noe radikalt ved dette partiet. Det er 100 prosent nasjonalistisk, antisemittisk, anti-romfolket, og det får oppslutning blant ungdom da det også markerer seg som motstandere av det bestående systemet, fastslår Magyar.

Nest største parti

Jobbik står sterkest i den nordøstlige delen av Ungarn og kan i flere valgkretser komme til å bli det nest største partiet, noe som faktisk også er en mulighet på landsbasis. I denne delen av landet har Jobbik samlet mange til agitatoriske valgmøter og her bor de fleste av Ungarns 600 000 til 800 000 romfolk.

Det er også her de økonomiske nedgangstider har slått til for fullt. Ikke bare som følge av finanskrisen, men også etter kommunismens fall i 1989. Da forsvant titusener av arbeidsplasser innen tungindustri og landbruk, som var svært viktig for sysselsetting av romfolket. I stedet for at 85 prosent av dem da ble sagt å være i arbeid, er like mange i dag uten arbeid.

Hva vil så skje etter valget? Orbán selv har ikke sagt mye i valgkampen, men hans folk har lovet å fortsette oppryddingen i økonomien og arrestere de ansvarlige for flere korrupsjonssaker. Rent matematisk vil valget ligne et jordskjelv med Jobbiks fremmarsj, sosialistenes tilbakegang og de konservative med over halvparten av stemmene, men i politikkens enkeltsaker er det ikke ventet store endringer.

20 års feilgrep

Likevel, på ett enkelt punkt knytter det seg betydelig interesse: Vil kommende statsminister Orbán samarbeide med Jobbik?

– Ikke snakk om! fastslår professor Lánczi, som er kjent for å ha gode forbindelser til de konservative. Han sier at Orbán er en demokrat som klart har distansert seg fra Jobbik etter valget til EU-parlamentet i fjor.

Madjar Kornélia er enig i at det har skjedd en endring i Orbáns argumentasjon etter at Jobbik sjokkerte med sin oppslutning i fjor, men er ikke like sikker på hvilken linje han vil velge.

– Orbán er en populist og fundamentalist, med total kontroll over sitt eget parti. Vi får se hva han velger å gjøre.

De to valgekspertene er samstemte i sin analyse av Ungarns politiske fremtid: De fastslår at Ungarns befolkning i dag nærer noe nær en total mistillit til det politiske systemet. 20 år etter at landet ble fritt, har ikke landets regjeringer forvaltet sitt pund. De gir den nye regjering maksimum to år på å rette opp 20 års feilgrep. Hvis ikke, spår de begge mer uro og ikke minst et enda større, nasjonalistisk og rasistisk parti i Ungarn.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Ungarns høyreekstreme vurderer samarbeid med venstresiden

 2. VERDEN

  Ungarerne til urnene

 3. VERDEN

  Orbán jubler over «historisk valgseier»

 4. VERDEN

  I Ungarn gikk høyrenasjonalistene og sosialistene sammen. Det ga valgsjokk for Victor Orbán.

 5. VERDEN

  De stanset Ungarns OL-søknad. Nå vil de avsette landets sterke leder.

 6. VERDEN

  Orbán ydmyket i Ungarns folkeavstemning