- Umulig å si hvor lenge utbruddet vil vare

Det er vanskelig å forutse hvor lenge vulkanutbruddet på Island kan vare. - Vi kan ikke se fra hus til hus, sier innbyggerne ved vulkanen.

— Slike utbrudd kan vare fra noen dager til over et år, sier Magnús Tumi Guðmundsson, professor i geofysikk ved Háskóla Íslands, til nyhetsbyrået AFP.

Det siste kraftige utbruddet i Eyjafjallajökull varte i to år, fra 1821 til 1823.

- Etter intensiteten i dette utbruddet å dømme, kan det vare lenge, mener Guðmundsson.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Flyfoto fra den islandske kystvakten viser hvordan vannmassene fra Eyjafjallajökull flommer nedover fjellsiden. (FOTO: AP Photo/Icelandic Coastguard)

— Kan ikke se fra hus til hus

Rundt 800 islendinger ble evakuert etter utbruddet mellom isbreene Eyjafjallajökull og Mýrdalsjökull onsdag.

Torsdag morgen våknet innbyggerne i området et mørkt, grått landskap. Myndighetene advarer folk mot å gå ute uten støvmaske.

- Det ligger et grått lag over alt. Bilene er grå, forteller Ingunn Magnúsdóttir til avisen Morgunblaðið.

Askeskyen som strekker seg 6-8 kilometer opp i atmosfæren sperrer sollyset ute, og det var fortsatt mørkt i området i formiddag. Magnúsdóttir sier at man ikke kan se fra hus til hus.

- Vi er rolige nå, men det var mye styr da det begynte å regne aske i går kveld. Vi har aldri sett maken. Det var ikke mulig å se fra den ene veistikken til den neste, sier Sigurlaug Sigurðardóttir.

Flyktet fra vannet

Utbruddet førte til massiv smelting av breis, og utløste en flom som feide sørover. Vannstanden i elvene i området steg med opptil tre meter onsdag.

- Vi hørte bulder og drønn, og plutselig så vi jord og leire strømme ned fra fjellet. I løpet av en halv time hadde vannet strømmet fire kilometer nedover og omringet gården vår, forteller bonden Ólafur Eggertsson til AFP.

Familien måtte flykte hals over hode, og etterlate 200 dyr på gården.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hovedveien som går rundt Island ble tatt av vannmassene. Flere steder ble veien gravd opp for å lede vannet unna broer.(FOTO: AP Photo/Brynjar Gauti )

Hovedveien ødelagt

Flommen oversvømmet hovedveien som går i ring rundt Island. Flere steder valgte man å grave hull i veien for å lede vannet bort fra broer.

De fleste av de 800 evakuerte er nå tilbake i hjemmene sine, men det kan bli aktuelt med nye evakueringer ifølge politiet.

Geofysikere frykter nå et et utbrudd i vulkanen Katla under selve Myrdalsjökull, noe som vil føre til en enorm flom. Alle kjente tidligere utbrudd i Eyjafjallajökull — i 920, 1612 og 1821 - har utløst utbrudd i Katla.

Onsdagens utbrudd er nesten 20 ganger kraftigere enn utbruddet 21. mars, som varte til tirsdag denne uken.

— Det forrige utbruddet utgjorde ingen større trussel. Men dette ligger i hovedkrateret og er mye kraftigere, sier Magnús Tumi Guðmundsson.