Verden

Slaget om kirkegården ble en blodig massakre som skremmer Putin

MOSKVA (Aftenposten): Det blodige slaget med spader, kniver, økser og pistoler mellom 3–400 menn er døpt til «kirkegårdsmassakren» i russiske medier. Resultatet sjokkerte hele Russland.

Overvåkingsbildene fra slaget om kirkegården skremmer russere, og minner dem om svært alvorlige og dype etniske konflikter som kan splitte Russland i fremtiden. Politiet i Moskva får også hard kritikk for ikke å ha klart å stoppe det regelrette slaget mellom gravsteinene på den store kirkegården i Russlands hovedstad.
 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

En rolig lørdag formiddag på den gigantiske kirkegården Khovanskaja i Moskva eksploderte alt i løpet av noen minutter.

Vettskremte familier, gamle enker og etterlatte prøvde å rømme da 3–400 menn fra Sentral-Asia og Kaukasus, samt flere russiske menn fra en lokal kampsportklubb i hovedstaden, barket sammen på liv og død.

Slaget sto om hvem som skulle kontrollere den enorme, sagnomsuste kirkegården med over en million graver.

Kampene bølget frem og tilbake mellom gravsteinene i over en time.

Da store politistyrker omsider klarte å stoppe de voldsomme kampene, lå det ifølge offisielle kilder tre mennesker drept og 26 hardt skadede igjen.

Anonyme sykehusansatte sier imidlertid til russiske medier at 10-20 personer ble drept.

De fleste var ulovlige migranter uten papirer fra de sentralasiatiske landene Tadsjikistan og Usbekistan.

Et skremmeskudd for russere

Vettskremte familier og pårørende havnet midt i et regelrett slag mellom 3–400 mennesker på kirkegården i Moskva. Politi og uavhengige russiske medier mener det hele var en kamp om hvem som skulle kontrollere den lukrative kirkegårdsvirksomheten.

De etniske spenningene mellom ulike folkegrupper er en av de største utfordringene i dagens Russland.Russland består av over 160 ulike folkegrupper.

— Det etniske spørsmålet er uten overdrivelse helt fundamentalt, skrev Putin i et leserinnlegg i 2012.

Flere millioner migranter jobber i Moskva, mange uten arbeids- og oppholdstillatelse. Den økonomiske krisen har utløst en desperat kamp om ledige jobber.

Befolkningskrisen kan føre til at andelen etniske russere går kraftig ned de neste årene.

Flere eksperter har advart mot at Russland kan rammes av voldsomme etniske og religiøse konflikter i fremtiden.

Flere russiske medier var raskt ute med å beskrive slaget som et etnisk oppgjør mellom fremmedarbeidere fra sentralasiatiske land og de russiske republikkene i Kaukasus.

Politiet og flere uavhengige eksperter mener det hele var et oppgjør om kontrollen over den svært lukrative kirkegårdsgeskjeften.

Flere nasjonalistiske russiske politikere krever at Russland innfører visum og stenger grensene mot Sentral-Asia. Dette er så langt blankt avvist fra Putin og Kreml.

Slik skal russerne skremmes fra å gjøre revolusjon en gang til:

Les også

Lenin var gal, Stalin var streng -og Gud er på Putins side

Slik startet slaget

Videobilder og øyenvitner dokumenterer at slaget startet med at flere russere, tsjetsjenere og personer fra kampsportklubben «Sunn Nasjon» ankom kirkegården.

De var kalt inn av kirkegårdens direktør for å jage vekk de sentralasiatiske fremmedarbeidere.

Først ble migrantene jaget innover kirkegården. Noen minutter senere viser videoene hvordan de går til rasende motangrep med hageredskaper, spader og kniver.

Bildene viser også to fortvilte trafikkpolitimenn som forgjeves prøver å holde partene fra hverandre.

Sjefen for Moskvas kirkegårdselskap «Ritual» er nå arrestert av politiet. Han har hevdet i avhør at han tilkalte mennene fra Kaukasus for å «rydde opp» i svart arbeid, ifølge Interfax.

De sentralasiatiske fremmedarbeiderne sier at de ble angrepet fordi de nektet å betale 70 prosent av sine inntekter i bestikkelser til en ny bande som ønsket å overta kirkegården.

— Vi har jobbet her i nesten 20 år. Vi holder ting i orden, rydder og maler, sier tadsjikeren Suliman (38) til avisenNovaja Gazeta.

— Bandittene kom for noen uker siden. De sa at nå skulle vi jobbe for dem. Vi nektet.

Alle de drepte er tadsjikere.

Det vanvittige bryllupet til den søkrike muslimske oligarken gjør mange russere rasende:

Les også

Første del av bryllupet kostet 180 millioner. Så flyttet festen til London.

Moskvas skjulte underverden

— Kirkegården er et viktig sentrum i Moskvas underverden, sier den erfarne krimjournalisten Maxim Kononenko i avisen Izvestia mens han viser Aftenposten rundt på kirkegården.

Her ligger flere av Russlands mafialedere og deres soldater begravd etter de voldsomme mafiakrigene på 90-tallet.

— Ingen vet hvor mange lik som ble gjemt her. Kirkegården var et populært sted å kvitte seg med myrdede personer uten å etterlate spor, sier Kononenko.

Inntektene fra kirkegården anslås av avisen Kommersanttil flere milliarder rubler. Russiske familier betaler dyrt for å få plass, kjøpe spesiallagde gravsteiner og få gravene stelt.

I tillegg er det mulig å kjøpe «spesialtjenester», for eksempel helsedata om avdøde.

Offisielt ble tre personer drept og 26 skadet i slaget om kirkegården Khovanskaja. Men anonyme sykehuskilder hevder at minst 10 mennesker ble drept i massakren forrige lørdag.

Rundt kirkegården ligger over 50 illegale klesfabrikker, bilverksteder, bruktmarkeder og møtesteder hvor fremmedarbeidere står og venter på et tilbud om en dagsjobb.

Blodbadet har nå ført til en granskning av kirkegårdene i hele Moskva. Flere av migrantene er allerede utvist.

Historieforfalskning og kampen om historien. Her diskuterer er Aftenpostens Per Anders Johansen, Alf Ole Ask og Ingrid Brekke i ukens podcast.

Les også

 1. Sex, video og sengeprat knuste Putins største motstander

 2. De siste overvåkingsmetodene til Putin for å stoppe terror

 3. Dystert budskap fra patriarken: - Verden går rett til helvete

 4. Førerhunden mistet synet, da måtte blinde Igor vise vei

 5. Hvordan leve på 20 kroner dagen i en av verdens dyreste byer

Les mer om

 1. Migrantkrisen i Europa
 2. Migrasjon
 3. Russland