Kilder: Trump skroter ikke atomavtalen med Iran

President Donald Trump erkjenner at Iran etterlever sin del av atomavtalen og kommer likevel ikke til å trekke USA fra avtalen, ifølge kilder i Det hvite hus. 

President Donald Trump kommer likevel ikke til å skrote atomavtalen med Iran, opplyser kilder i Det hvite hus.

Trump har varslet en kunngjøring fredag kveld, der han vil ta for seg atomavtalen og USAs forhold til Iran.

Selv om han kommer til å lange ut mot Iran, kommer han ikke til å trekke USA fra avtalen, opplyser fire tjenestemenn og Trump-rådgivere AP har snakket med.

Trump kommer heller ikke til å kreve avtalen reforhandlet, vel vitende om at de øvrige landene som inngikk avtalen har satt ned foten for dette.

Uaktuelt å reforhandle

Atomavtalen med iranerne ble fremforhandlet av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland og trådte i kraft i januar 2016.

Britene og tyskerne har i likhet med Iran gjort det klart at det ikke er aktuelt å reforhandle, og Kina sluttet seg fredag til dette og ba Trump holde fast ved avtalen.

Trump har også truet med å terrorstempel den iranske nasjonalgarden, men også dette kommer han ifølge kildene i Det hvite hus til å gå tilbake på.

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif og EUs utenrikssjef Federica Mogherini var blant favorittene til å vinne Nobels fredspris i år.

Harde anklager

Ifølge kildene kommer Trump i sin tale fredag derimot til å slå fast at atomavtalen ikke tjener USAs sikkerhet, og han kommer videre til å rette harde anklager mot regimet i Teheran.

Blant det Trump vil trekke frem, er det iranske rakettprogrammet, landets støtte til Syrias president Bashar al-Assad, samt til Hizbollah i Libanon og andre grupper som ifølge Trump destabiliserer Midtøsten.

Det er uklart om Trump kommer til å be Kongressen vurdere sanksjoner mot den iranske revolusjonsgarden og om han vil ta til orde for å skjerpe de eksisterende sanksjonene mot landet.

En iransk rakett blir paradert av Revolusjonsgarden under en militæroppvisning i september.

Etterlever

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) slo senest i september fast at Iran etterlever sin del av atomavtalen.

– Iran følger opp forpliktelsene som landet i henhold til avtalen er underlagt, sa IAEA-sjef Yukiya Amano.

Kongressen i USA har vedtatt at atomavtalen skal evalueres hver tredje måned, og Trump-administrasjonen har to ganger tidligere i år motvillig innrømmet at iranerne overholder avtalen.