Verden

Nå strupes Nord-Koreas tilgang på kinesisk olje

Kina sørget for at FNs sikkerhetsråd var enstemmige i å innføre kraftige nye sanksjoner mot Nord-Korea natt til tirsdag. – Vi prøver å fjerne atomvåpnene fra regimet, sier USAs FN-ambassadør

USAs FN-ambassadør, Nikki Haley, strekker ut en hånd til sin kollega fra Sør-Korea, Cho Tae-yul, på et møte i Sikkerhetsrådet i forrige uke. Natt til tirsdag ble de 15 landene enige om nye sanksjoner mot Nord-Korea. Foto: Bebeto Matthews / AP / NTB scanpix

 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Samtlige 15 medlemmer av FNs sikkerhetsråd stemte «ja» på forslaget om nye sanksjoner mot Nord-Korea natt til tirsdag.

Selv om sanksjonene på mange måter bare er en opptrapping av straffetiltakene som allerede er gjennomført, vil de få en betydelig effekt på den stadig mer isolerte staten, mener Nikki Haley, USAs FN-ambassadør.

– Denne resolusjonen fjerner 55 prosent av oljeforsyningen deres. Vi prøver å fjerne atomvåpnene fra regimet, sier hun på en pressekonferanse like etter avstemmingen.

I tillegg vil eksporten av tekstiler fra Nord-Korea bli stanset som en følge av sanksjonene.

 • Med Nord-Korea står president Trump overfor en kritisk situasjon som i verste fall kan føre til tredje verdenskrig. Her er fire måter Trump kan temme Nord-Korea for å hindre global katastrofe.

Fikk med Kina på utvannet forslag

Møtet i Sikkerhetsrådet ble holdt ti dager etter at Nord-Korea gjennomførte sin hittil største atomprøvesprengning – en detonasjon som var 8–10 ganger større enn den forrige.

I forkant av avstemmingen pågikk en dragkamp mellom USA, Storbritannia og en rekke andre land på den ene siden og Kina og Russland på den andre.

Kina, som er Nord-Koreas desidert største handelspartner og nærmest eneleverandør av landets importerte olje, har ønsket mildere sanksjoner enn hva amerikanerne, som ville kutte all oljeforsyning til nordkoreanerne, har.

Til slutt kom partene i mål og kunne fremstå samlet med et enstemmig resultat etter møtet natt til tirsdag.

Haley påpekte etter møtet i Sikkerhetsrådet at det gode forholdet mellom USAs president, Donald Trump, og hans kinesiske kollega, Xi Jinping, var avgjørende for å få til et enstemmig resultat.

Tror det er mulig å unngå krig

Spørsmålet er hvor stor effekten av sanksjonene vil bli i virkeligheten. Det er bare to dager siden FN publiserte en rapport som viser hvordan Nord-Korea har klart å omgå en del av sanksjonene som tidligere er rettet mot landet.

Nikki Haley sier at USA ikke ønsker krig, og at en fredelig utgang på konflikten fortsatt er mulig.

– Vi ønsker ikke krig, og regimet har ennå ikke kommet forbi et punkt der det er umulig å snu. Nord-Korea kan leve i fred med resten av verden. Det er opp til dem, sier hun.

Les mer om

 1. FNs sikkerhetsråd
 2. Nord-Korea
 3. Kina
 4. USA
 5. Donald Trump
 6. Xi Jinping