Verden

Grafen som viser hvor raskt Hellas går mot bristepunktet

ATHEN (Aftenposten): Foreldrene tror Hamid (27) er kommet seg til Norge. I realiteten er han strandet i Hellas sammen med over 25.000 andre migranter.

OPT_kombohellas_doc6ooqh4rh3yv13wspjrb-emauKiXujq.jpg
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent
Øystein K. Langberg, Aftenpostens korrespondent, i Athen

På grensen mot Makedonia, i Athen og på øyene hoper det seg opp med desperate migranter.– Det er frustrerende å sitte her alene og vente. I går hadde jeg bursdag. Moren min, faren min og broren min ringte og sa gratulerer med dagen. Men de vet ikke at jeg er her. De tror jeg er i Norge, sier iranske Hamid.

Han tør ikke fortelle hvordan det er faktisk gått fordi han er redd for at de skal bli skuffet.

— Jeg må lyve til dem, sier Hamid og smiler kort.

Aftenposten møter ham på Victoria-plassen i sentrum av Athen. Parken som gjennom høsten og vinteren har vært et gjennomfartssted for migranter på vei nordover, er nå blitt et permanent bosted for mange.

0303migranter.png

Mens det fortsetter å strømme flere tusen inn til Hellas hver dag, er det nå bare noen ytterst få som kommer seg videre nordover i Europa.

Hamid brukte pengene sine på en reise gjennom Russland i håp om å kunne komme seg til Norge, men fikk beskjed om at det var nytteløst da han kom til Nikel. Derfor reiste han til Tyrkia og Hellas for å prøve lykken en annen vei.

Nå sitter han blakk midt i Athen og viser Aftenposten bilder fra turen. I likhet med alle de andre migrantene vi møter, håper han Makedonia snart vil åpne grensen igjen. Å vende hjem avfeier han blankt.

– Det er ikke noe alternativ å reise tilbake til Iran. Det er altfor farlig for meg som er kristen.

Det nærmer seg full krise i Hellas:

Les også

10.000 flyktninger strandet mellom Hellas og Makedonia – mangler mat og vann

Hoper seg opp

Over 25.000 migranter er nå strandet i Hellas etter at Makedonia strammet kraftig inn på grensepolitikken. Greske myndigheter frykter at tallet kan vokse til over 70.000 i løpet av en måneds tid, mens hjelpeorganisasjoner mener det kan bli snakk om flere hundre tusen.

Greske Maria (50) hjelper afghanske Sahar (t.v.) og familien hennes med klær og mat. De har bodd på plassen midt i Athen i fem dager og venter på gode nyheter fra grensen mot Makedonia.

I Athen har myndighetene blant annet tatt i bruk en nedlagt flyplass, terminalbygninger ved havnen og en gammel militærleir for å huse migrantene. Hundrevis bor også på gater og i parker rundt omkring i hovedstanden.

På Victoria-plassen er det i all hovedsak afghanere som holder til. Området er skittent, forsøplet og har en sur stank.

Flere forteller at de har sovet på de kalde og harde steinhellene i mer enn en uke. Siden 20. februar har ingen afghanere sluppet igjennom grensen til Makedonia, kun personer fra Irak og Syria.

– Jeg skjønner ikke hvorfor grensen er stengt for oss. Hver dag er det selvmordsangrep og bomber som går av i Afghanistan. Det er ikke noe sted der man kan skape seg et normalt liv, sier 17 år gamle Naveed fra Kabul.

Utenriksminister Børge Brende varslet at vi måtte stålsette oss for fremtiden. Les Harald Stanghelles kommentar:

Les også

Mollstemt utenriksminister

Lokal hjelp

I tillegg til hjelpeorganisasjoner, er det også mange grekere som kommer til plassen med mat, drikke, klær og leker. Enkelte blir nærmest løpt ned når de åpner posen sin. Av og til bryter det ut en krangel over hvem som skal ha hva.

– Når folk sier vi ikke beskytter grensene våre godt nok, skjønner de ikke hva de snakker om. Mener de at vi ikke skal redde dem som kommer? At vi skal sette hæren til å skyte dem? spør greske Despina (57), som bor i området og er kommet for å dele ut mat sammen med venninnen.

I Athen er det nå så mange migranter at myndighetene i byen sier det er fullt. Derfor har de redusert båttrafikken fra øyene kraftig inntil videre.

Mange flyktninger og migranter kommer seg ikke videre fra Hellas og bor nå i parkene i Athen. Noen grekere deler ut mat til flyktningene.

– Athen er blitt stormens øye. Folk sendes tilbake hit fra grensen til Makedonia. Samtidig kommer det folk fra øyene. Før var det håndterbart, nå er det overveldende, sier Emily Carlsson, programkoordinator i Frelsesarmeen i Athen.Venter 33.000 til Norge:

Les også

Her er den norske kriseplanen: Forbereder seg med asylskip, brakkebyer og teltleirer

EU gir nødhjelp til Hellas

Nærmest som et plaster på såret for at Hellas nå ligger an til å ta støyten for hele Europa, legger EU-kommisjonen nå opp til å sende nødhjelp for 700 millioner euro (6,6 milliarder kroner) til Hellas og andre land som eventuelt får problemer med migrantstrømmen. 2,8 milliarder kroner skal gis i hjelp i år, mens resten kan bli gitt de neste to årene, melder AP.

Samtidig presser EU på for at Tyrkia skal begrense antallet migranter som kommer til Hellas. EU mener strømmen av migranter må begrenses til maksimalt 1000 personer pr. dag dersom EU skal gå med på å hente noen flyktninger direkte fra Tyrkia.

Journalist i Oslo: Tor Arne Andreassen

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook

Londons populære ordfører vil kjempe for å få britene ut av EU :

Les også

Her er 48 bilder som viser hvorfor det er så lett å elske ham

Gapet mellom eliten og folket vokser: Nå fosser radikale stemmer frem overalt

Les også

  1. Nordmenn mer fornøyd med Regjeringens innvandringshåndtering

  2. Hellas kaller hjem ambassadøren i Østerrike på grunn av migrantkrise-krangel

Les mer om

  1. Hellas
  2. Migrantkrisen i Europa