Verden

Togulykken har tatt 27 liv: - Strekningen manglet varslingssystem

Det var store ødeleggelser etter togkollisjonen. Foto: ITALIAN FIREMEN / TT / NTB Scanpix

Antallet døde har steget til 27 etter at to tog frontkolliderte i Puglia sør i Italia tirsdag. Jernbanepolitiet mener ulykken skyldes menneskelig svikt.

  • NTB
  • Inga Skogvold Rygg

Minst 27 personer omkom og 50 ble skadd da deto togene kolliderte front mot front, ifølge det italienske nyhetsbyrået ANSA.

Ulykken skjedde på en rett ettsporstrekning i 11-tiden tirsdag der de to togene av ukjent årsak kjørte på det samme sporet og braste inn i hverandre i stor fart. Alle de døde satt i de to fremste vognene i togsettene, som besto av fire vogner hver.

  • Togene kolliderte på en rett strekning: Her skjedde ulykken

Jernbanepolitiet og fagforeningsledere mener ulykken skyldes menneskelig svikt. Ettsporsstrekningen mangler et automatisk varslingssystem som sier fra om to tog er i nærheten av hverandre. I stedet er varslingssystemet avhengig av stasjonsmestere som ringer hverandre for å opplyse om avgående tog.

Til BBC sier jernbanepolitisjef Giancarlo Conticchio at de skal jobbe for å finne årsaken til feilen.

– Det er helt sikkert at ett av de to togene ikke skulle vært der. Og det er helt sikkert at det skjedde en feil, sier han.

Over 80 kilometer i timen

Mellom stasjonene i Andria og Corato er det 17 kilometer, og reisetiden er på rundt ti minutter.

– I det øyeblikket toget forlater stasjonen skal jeg melde fra til en kollega i Andria, som skal holde igjen toget der på stasjonen. Han skal først gi klarsignal til avreise når toget er framme hos ham, forteller en ansatt ved stasjonen Corato til den italienske avisen La Repubblica.

De fremste vognene på hvert togsett er fullstendig knust. Foto: ALESSANDRO GAROFALO / X02242

Ifølge foreløpige undersøkelser kjørte togene i 80-90 kilometer i timen da de kolliderte.

De to togene som kolliderte, tilhører det lokale privateide togselskapet Ferrotramviara Spa, ifølge det nasjonale jernbaneselskapet Ferrovia dello Stato.

– Helvete

Italienske Røde Kors bistår onsdag med å identifisere de døde ved å frakte familiemedlemmer til likhuset i Bari.

Ulykken blir betegnet som en av de verste togulykkene i Italia i nyere tid. Vitner beskriver togvrakene, som ligger på olivenlundene nær byen Andria, som en apokalyptisk scene.

Overlevende passasjerer forteller at de ble kastet voldsomt fremover i det togene kolliderte. De kjempet deretter med å komme seg løs fra metallet som lå rundt dem, døde mennesker og andre overlevende.

– Jeg klatret forbi omkomne. Det er så trist. Det var ingenting jeg kunne gjøre, sier en eldre dame, som forteller at hun trakk mannen sin ut av vraket.

En som overlevde togkrasjet, beskriver det som «helvete».

– Det er som om et fly har falt, sier ordføreren i Corato, Massimo Mazzili, på sin Facebook-side.