Verden

Millioner trenger hjelp i Puerto Rico. I landets største havn står 4100 containere med nødforsyninger som ingen klarer å hente.

Halvannen million amerikanere mangler tilgang til rent drikkevann i Puerto Rico etter orkanen Maria. – Redningsarbeidet har vært en katastrofe, sier en lokal politiker.

AP/Reuters
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Rafael Surillo, borgermesteren i den vesle kystbyen Yabucoa, var så rasende at blodårene bulte fra halsen hans.

– Må jeg virkelig være her? De burde vite bedre, sier han oppgitt til nettstedet The Daily Beast i et konferansesenter i hovedstaden San Juan.

Surillo var blant de lokale lederne som denne uken ble bedt om å møte opp personlig i hovedstaden for å be om hjelp til de orkanrammede innbyggerne i byen sin.

– Det tok meg tre timer å kjøre hit. Det er noe jeg ikke har råd til. For mens sykehusene våre går tom for drivstoff, kjører jeg bilen min som om jeg har bensin å avse, sier borgermesteren.

Ni dager etter orkanen Maria er mesteparten av Puerto Rico – der det bor 3,5 millioner amerikanske innbyggere – fortsatt uten strøm.

Strømmangelen er synlig på disse satellittbildene fra Puerto Rico – tatt før og etter orkanen Maria:

11 av 69 sykehus har strømforsyning

Rundt halvannen million mennesker har ikke tilgang på rent drikkevann, ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet.

I havnen i San Juan står 4100 containere lastet med mat, vann og andre forsyninger, men foreløpig har ingen klart å frakte dem derfra og ut til distriktene der de trengs.

Det luftavkjølte konferansesenteret i San Juan, der redningsarbeiderne har sitt hovedkvarter, er preget av møter og samtaler – uten at det skjer nok til faktisk å hjelpe de nødlidende, ifølge NBC News-reporteren Gadi Schwartz.

Orkanen Maria rammet Puerto Rico 20. september med en vindstyrke på opptil 250 kilometer i timen. Landets utdaterte strømnett hadde ingen sjanse, og store deler av øya kan være uten strømforsyning i inntil et halvår, ifølge lokale myndigheter.

Onsdag var det bare 11 av øyas 69 sykehus som hadde strømforsyning, ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet. Minst to mennesker døde denne uken fordi respiratorene de var koblet til, sluttet å virke, ifølge San Juans borgermester, Carmen Yulin Cruz.

– Redningsarbeidet har vært en katastrofe, sier Jose Enrique Melendez, som sitter i lokalparlamentet, til nyhetsbyrået AP.

Orkanen Maria førte til enorme ødeleggelser i Puerto Rico. Disse båtene i Dorado fikk svært hard medfart.

Sammenligner med Katrina-håndteringen

Også i lokalbefolkningen er det mange som blir stadig mer fortvilte og rasende over det trege redningsarbeidet.

– Vi gikk tom for mat i går. Jeg har ikke mottatt noen hjelp, sier Mari Olivo (27) i småbyen Bayamon på øyas nordkyst til nyhetsbyrået AP.

Mange sammenligner nå Trumps håndtering av Maria med hvordan George W. Bush feilet i kjølvannet av orkanen Katrina i 2005.

Også generalen som endte opp med å rydde opp i redningsarbeidet etter Katrina-fadesen, Russel Honore, er kritisk til Trumps Maria-reaksjon.

– De har ikke lært av tidligere feil, sier han til Bloomberg.

Rasende over Trump-ministers utspill

President Trump har sagt at han skal besøke Puerto Rico tirsdag. Han har flere ganger gitt uttrykk for at han synes føderale myndigheter gjør en god jobb på den katastroferammede øya.

FEMA & First Responders are doing a GREAT job in Puerto Rico. Massive food & water delivered. Docks & electric grid dead. Locals trying....

President Trump benyttet også anledningen til å kritisere «The Fake News Networks», CNN og NBC:

The Fake News Networks are working overtime in Puerto Rico doing their best to take the spirit away from our soldiers and first R's. Shame!Fake News CNN and NBC are going out of their way to disparage our great First Responders as a way to "get Trump." Not fair to FR or effort!

Trumps sikkerhetsminister, Elaine Duke, omtalte nylig hjelpearbeidet i Puerto Rico som en «god nyhetshistorie». Det fikk San Juan-borgermester Carmen Yulín Cruz til å reagere kraftig:

– Kanskje det er det fra hennes ståsted. Men når du ikke har nok mat til spedbarnet ditt, er det ikke en god historie. Når du må dra folk ut av bygningene sine... jeg beklager, men jeg blir skikkelig opprørt og frustrert, sa hun til CNN fredag.

Og la til:

– Herregud, dette er ikke en «god nyhetshistorie». Det er en «folk dør»-historie.

Etter en svært treg start har redningsarbeidet sakte tatt seg opp. Torsdag sendte forsvarsdepartementet en trestjerners general for å koordinere nødhjelpsarbeidet.

En mann i Catano i Puerto Rico tømmer huset sitt for vann etter orkanen Maria. En uke etter stormen var deler av landet fortsatt oversvømmet.

Trump-administrasjonen vedtok også – etter mye press – å legge til side en gammel lov som hindret ikke-amerikanske skip i å frakte nødhjelp til Puerto Rico.

I tillegg setter transportdepartementet av 40 millioner dollar for å bygge ny infrastruktur på øya.

Puerto Rico vil trenge mer enn som så. Orkanen kan ha kostet øya så mye som 95 milliarder dollar (750 milliarder kroner), ifølge analysebyrået Moody’s.

Les mer om

 1. Vær
 2. Donald Trump
 3. Nødhjelp
 4. Moody's
 5. Sykehus
 6. Infrastruktur