Verden

I ni år har antall ulovlige innvandrere i USA gått ned. Likevel har Trump gjort dem til valgkampens heteste tema.

(EL PASO/Aftenposten): Susano Esparza Martinez (59) er en av de 11 millioner ulovlige innvandrerne Donald Trump og andre republikanske presidentkandidatene vil kaste ut av USA.

Et seks meter høyt gjerde skiller USA fra Mexico i grensebyen El Paso.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

REPORTER I OSLO: CHRISTINA PLETTEN

Texas er blant 12 delstater som har nominasjonsvalg i dag. Innvandring er et av supertirsdagens viktigste tema blant republikanerne.

Susano Esparza Martinez ble fortalt at han ikke ville huske noe etter at han ble skutt i hodet.

- Dessverre husker jeg alt sammen, sier han stille.

En novemberdag i 2011 dukket fem politimenn dukket opp i huset hans i Juarez i Mexico, en av verdens mest voldelige byer.

Kristoffer Rønneberg, Aftenpostens korrespondent i USA.

De hadde vært der et år tidligere. Den gangen banket de ham opp og la ham på en glovarm bilmotor. Han fikk tredjegradsforbrenning over store deler av overkroppen. Nå var de kommet for å avslutte jobben.Like etterpå flyktet han til USA. Nå søker han om politisk asyl. Han er sikker på at politimennene, som han sier angrep ham fordi de var tilknyttet et av narkokartellene i Juarez, vil drepe ham dersom han reiser tilbake til Mexico.

Færre papirløse

Flukt fra kriminalitet og vold, koblet med drømmen om et bedre liv, har drevet millioner av mexicanere over grensen til USA.

Susano Esparza Martinez (59) er en av de 11 millioner ulovlige innvandrerne Donald Trump og andre republikanske presidentkandidatene vil kaste ut av USA.

Siden finanskrisen i 2008 har imidlertid strømmen avtatt betraktelig. Nå er det netto utvandring til Mexico — altså er det flere som reiser ut enn som kommer inn.Rundt 870.000 mexicanere kom inn i USA mellom 2009 og 2014 - rundt én million dro ut, viser tall fra Pew Research. Rundt halv­parten av de som er i USA uten papirer, er fra Mexico.

  • Donald Trump er ikke spesielt populær i Mexico. To tidligere mexikanske presidenter sammenligner Trump med Hitler.
    Antallet ulovlige immigranter i USA fra alle land nådde toppunktet i 2007, like før finanskrisen la den amerikanske økonomien i stabilt sideleie. Siden den gang har flommen avtatt. Nå er det på det laveste punktet siden 2003, ifølge en ny rapport fra tenketanken Center for Migration Studies (CMS).

- Tallene forteller en annen historie enn det du hører i valgkampen, der du kan få inntrykk av at vi blir nedrent av ulovlige innvandrere. Tall og fakta viser at det ikke er sant, sa migrasjonsekspert ved CMS Kevin Appleby da han presenterte rapporten i slutten av januar.

Donald Trump, her i aksjon i Oklahoma City fredag, har kraftig medvind for tiden.

Rapporten peker på at der har vært en 9 prosent nedgang i antall mexicanere som har kommet over grensen siden 2009. Mange reiser også hjem, blant annet fordi arbeidsmarkedet har blitt bedre i Mexico. Den ulovlige innvandringen fra både Latin-Amerika og Europa har sunket betydelig, mens den har gått noe opp fra Sør-Amerika.I 2007 utgjorde de ulovlige cirka 4 prosent av befolkningen. I dag har andelen sunket til 3,5 prosent av folketallet, og tallet har nå duppet under 11 millioner, ifølge CMS.

Til tross for den nedadgående trenden har altså immigrasjon blitt en het potet i den amerikanske valgkampen. I Texas er velgerne mer opptatt av delstatens 1,7 millioner ulovlige innvandrere, enn de er av økonomiens tilstand, ifølge meningsmålingene.

Het potet

Donald Trump har ført an det politiske korstoget mot innvandring med sin harde retorikk og løfte om å bygge mur mot Mexico. Trump og Texas-senator Ted Cruz vil kaste ut alle papirløse immigranter i USA. Marco Rubio, John Kasich og Ben Carson, de tre andre republikanske kandidatene, ønsker også en strengere politikk.

Texas er den største av de 12 delstatene som gjennomfører nominasjonsvalg i dag. Og kampen ser ut til å stå mellom Cruz og Trump.

- Det er veldig skuffende at den typen retorikk har så stor appell. Massedeportasjon og høye murer løser ingen problemer, sukker Linda Rivas.

Amerikanske grensevakter tar i bruk helikopter for å finne ulovlige immigranter på vei inn til USA ved El Paso, Mexico.

Som leder for organisasjonen Las Americas tilbyr hun advokattjenester til innvandrere som mangler dokumentasjon for å oppholde seg lovlig i USA.

- Vi har jo allerede en mur! Den forhindrer ikke folk fra å komme inn. Mange tar seg inn lovlig og blir etter at visumene deres er utgått. Og andre klarer å komme seg inn utenfor grenseovergangene. Å snakke om å bygge murer bidrar bare til å gjøre problemet større, sier hun.

Forbrødring

Muren mellom El Paso og Juarez er strengt tatt et robust metallgjerde. Men den er synlig og stor der den strekker seg, 6,4 meter høy, gjennom hele det urbane området. Ser man byene ovenfra, virker det som én stor metropolis — helt til man ser gjerdet.

Trump er ingen populær mann blant latinamerikanske velgere. Åtte av ti sier i en ny meningsmåling at de har et negativt syn på ham, noe som vil gi ham store problemer ved valget i november dersom han skulle bli republikanernes kandidat.

Ruth og Emilio Troncoso, her med datteren Polet, kom til USA i 2007 og søker om lovlig oppholdstillatelse. De kan ikke forlate byen El Paso i Texas fordi de frykter å bli tvangsutsendt dersom de blir stanset i en kontrollpost på vei ut av byen.

I El Paso trekker mange frem talen der Trump omtalte mexicanske immigranter som kriminelle voldtektsmenn. - Jeg er av mexicansk avstamming. Det såret meg å høre det han sa, sier Rivas.

Forsvinner videre

Mange av innvandrerne som tar seg inn via El Paso forsvinner raskt videre inn i landet. Men de gjør det på egen risiko — i et belte rundt byen har politiet plassert vaktposter for å anholde og deportere ulovlige innvandrere.

Blant dem som derfor ikke tør å forlate byen, er Emilio (43) og Ruth (42) Troncoso. De kom hit i 2007 i et håp om å finne seg jobb. Nå er tiårsvisumet utgått. Datteren Polet (9) er født i USA og er dermed amerikansk statsborger. I teorien skal familien da kunne oppholde seg trygt i USA som en følge av president Obamas immigrasjonsreform i 2014.

Men papirarbeidet tar tid.

- Vi skulle gjerne flyttet ut til et annet sted. Dallas, for eksempel. Men vi våger ikke reise herfra. Det er frustrerende, sier Emilio Troncoso, som jobbet som advokat i Mexico.

Twitter: @ronneberg

Facebook.com/usakris

Les mer om

  1. USA-valget 2016