Verden

Språkmektig papegøye med humoristisk sans forbløffer forskerne

Papegøyen N'kisi har et vokabular på 950 ord og viser tegn til sans for humor.

Ifølge BBCs wildlife magazine er den grå papegøyen en av de best utviklede fra dyreriket i bruken av menneskets språk. N'kisi kan finne opp egne ord og fraser når han blir konfrontert med nye problemstillinger som hans eksisterende repertoar ikke inkluderer — akkurat som et lite barn ville gjort.

Oppfinnsom

Papegøyen kan bruke engelske ord i presens, preteritum og futurum. Ifølge BBC News er han også ganske oppfinnsom. Blant ting han har sagt er "pretty smell medicine" for å beskrive aromaterapioljer som eieren, en kunstner i New York, bruker. Et annet N'kisi-uttrykk er "flied" brukt i stenden for "flew". Da N'kisi første gang møtte den verdenskjente apeforskeren Dr Jane Goodall - etter å ha sett henne på et bilde sammen med sjimpanser - var papegøyens første setning: "Got a chimp?". Dr Jane Goodall kaller N'kisis verbale fyrverkeri et "fremragende eksempel på kommunikasjon mellom arter".

Humorist

Ifølge BBC News liker N'kisi å se på seg selv som en humorist. Da en annen papegøye hang opp-ned fra sin sittepinne, kom følgende kommentar fra N'kisi: "You got to put this bird on the camera". I et filmet eksperiment ble fuglen og dens eier satt i hvert sitt rom mens kunstneren åpnet tilfeldige konvolutter med bildekort. Analyser viste at papegøyen hadde brukt riktige nøkkelord tre ganger så ofte som hvis det var snakk om ved tilfeldigheter. Dette til tross for at forskerne så bort fra svar som "What ya doing on the phone?" da N'kisi så et bilde av en mann med en telefon og "Can I give you a hug?" til et bilde av et par som klemmer. Alison Hales fra World Parrot Trust sier til BBC News:

— N'kisis utrolige vokabular og sans for humor bør få alle papegøye-eiere til å spørre seg om de tilfredstiller sitt kjæledyrs behov. (Aftenpostens nettutgave)

Les også

  1. Churchills papegøye banner fortsatt