– Vi er sikre på vår seier, sa Putin på minnedagen for slaget ved Stalingrad

Torsdag markerer Russland at det er 80 år siden det avgjørende slaget ved Stalingrad. Putin brukte anledningen til å advare Vesten i en tale.

Putin brukte 80-årsdagen for slaget ved Stalingrad til å advare Vesten.

Slaget om Stalingrad regnes som et vendepunkt i annen verdenskrig. I månedsvis holdt russiske soldater stand mot Nazi-Tysklands brutale offensiv.

Kampene raste til 2. februar 1943. I løpet av våren var Russlands seier et faktum. Da ble det samtidig klarere at Tyskland kunne ligge an til å tape hele krigen.

Og det gjorde de, drøye to år senere.

Russlands president Vladimir Putin markerte torsdag at det er 80 år siden slaget ved Stalingrad under annen verdenskrig.

På 60-tallet ble Stalingrad til Volgograd. Torsdag er Russlands president Vladimir Putin i byen for å markere at det er 80 år siden det viktige slaget.

Han brukte anledningen til å dra paralleller til krigen i Ukraina. 24. februar er det ett år siden russiske soldater invaderte landet. De siste ukene har det blitt varslet om en ny russisk storoffensiv før årsdagen for invasjonen.

– Vi er sikre på vår seier, sa Putin, meldte nyhetsbyrået Reuters.

Putin gjentok også anklagen om at Russland igjen er under angrep fra nazistiske land. Men han understreket at Russland har mange allierte. Påstanden om at Vesten og særlig Ukraina er styrt av nazister, er noe Putin har gjentatt igjen og igjen for å forsvare sin brutale invasjon av Ukraina.

Ukraina: Putin mobiliserer en halv million soldater

Putin advarte også Vesten mot konsekvensene av å gi flere våpen til Ukraina. Det skjer etter at Vesten nylig har lovet Ukraina flere hovedstridsvogner av typen tyske Leopard 2, britiske Challenger og amerikanske Abrahams.

– Mens nye våpen blir levert av et samlet Vesten, vil Russland i større grad bruke sitt potensial til å svare i løpet av denne særegne militære operasjonen, sa Putin, skriver det russiske nyhetsbyrået Tass.

Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov har nylig hevdet at Russland er i gang med en ny storstilt mobilisering. 500.000 nye soldater skal gjøres klare for den nye offensiven 24. februar, sa Reznikov, melder BBC.

Dette tallet er imidlertid ikke bekreftet av uavhengige kilder.

De siste månedene har det ikke vært store bevegelser langs frontlinjene i Øst-Ukraina. Det har imidlertid pågått brutale kamper i Donetsk fylke, særlig rundt Bakhmut.

Det er en tydelig økning i okkupantenes offensive handlinger ved fronten i øst, sa Ukrainas statsminister Volodymyr Zelenskyj.

– Situasjonen er blitt mye mer alvorlig.

Hedrer Stalin

I forbindelse med markeringen torsdag dro Putin paralleller mellom slaget ved Stalingrad og krigen i Ukraina. Stalingrad demonstrerte «den uovervinnelige ånden i vårt folk», sa Putin. Det skriver Reuters.

Onsdag ble et nytt minnesmerke som hedrer Sovjetunionens tidligere leder Josef Stalin, avduket i forbindelse med markeringen i Volgograd.

Stalin styrte Sovjetunionen fra 1920-tallet og til sin død i 1953. Historikere anslår at Stalins brutale styre tok livet av mellom tre og ni millioner mennesker, ifølge Store norske leksikon.

En ny byste av Sovjetunionens tidligere leder Josef Stalin ble onsdag avduket i Volgograd.

Nå pågår det en diskusjon om hvorvidt Volgograd igjen skal skifte navn tilbake til Stalingrad. Én av de som ønsker det er Russlands tidligere statsminister Sergej Stepasjin.

– Alle trenger å på nytt bli minnet om historien og hvem som vant Den store fedrelandskrigen, andre verdenskrig, og hvem som knuste Nazi-Tyskland, sa Stepasjin i et intervju med det russiske nyhetsstedet kp.ru.