Verden

Pårørende: Kjenner oss godt igjen

Reinåsrapporten er sterk og god, men burde tatt for seg en lengre tidsperiode, mener pårørende. For dem var ikke krisen over etter 14 dager.

  • Forf> (foto)
  • <forf>ola Henmo<

— Det er bra at rapporten er krass. Slik reflekterer den vår frustrasjon. Vi kjenner oss igjen i beskrivelsene av Utenriksdepartementets mangel på ledelse, plan, håndtering og koordinering. Akkurat sånn var det, sier Jeanette Teigland fra Krokstadelva.Hun ble selv skadet da bølgen rammet Khao Lak 2. juledag. Mannen Jan (38) og døtrene Nathalie (16) og Camilla (12) forsvant. Romjulen måtte Jeanette tilbringe i en sykehusseng i Phuket, mens hennes nevø og søstre kom fra Norge og lette febrilsk etter de savnede.De fant dem ikke. Først i februar ble Jan, Nathalie og Camilla identifisert som omkomne. Da befant Jeanette seg på det norske pårørendesenteret i Phuket, dit hun hadde returnert etter ti dager i Norge.- Reinås-rapporten tar bare for seg de første 14 dagene etter tsunamien. Jeg skulle ønske utvalget hadde tatt for seg en lengre periode. Selv slet jeg for eksempel med å overbevise norske myndigheter om at jeg måttevære i Thailand, at jeg var nødt til å være hos barna mine, sier hun.

Slipper for lett.

Teigland synes i det hele tatt at helsemyndighetene slipper litt for lett unna i Reinås-rapporten.- Jeg tenker spesifikt på håndteringen av oss skadede og pårørende, både i Thailand og i forbindelse med hjemtransport og mottakelse i Norge. Det var mye som sviktet.Kjell Skalleberg fra Andebu, som mistet sin 30 år gamle datter Kristine Figved på Phi Phi-øyene, støtter Teiglands konklusjoner.- Etter 14 dager var ingen av de omkomne kommet hjem. Selv fikk vi tidlig beskjed fra sjømannspresten om at Kristine var død. Men deretter tok det seks uker før vi fikk beskjed om at hun var identifisert. I løpet av de ukene skulle vi gjerne fått mye mer informasjon enn vi fikk.

Rimelig likevel?

Stein og Tuula Ulve overlevde sammen med sine to eldste sønner på fem og seks år da tsunamien slo inn over Phi Phi-øyene. Men yngstemann Are på åtte måneder forsvant i vannmassene.Nyttårsaften ble han funnet omkommet. Men da hadde Stein Ulve i nesten en uke lett intenst etter ham på likhus og sykehus. I stadig større fortvilelse og frustrasjon over mangelen på hjelp fra den norske ambassadens krisesenter i Phuket.- De gjør sikkert sitt best, men dette er uhyre dårlig organisert. Det er utrolig at de ikke engang har tatt i bruk en PC, kommenterte han overfor Aftenposten. Påstander han finner meget god støtte for i Reinås-rapporten.- Jeg merket meg at utenriksminister Petersen etterlyste en viss rimelighet fra oss som kritiserte mangelen på organisering. Nå viser det seg altså at vi ikke var så urimelige likevel. Alt vi var opptatt av da, støttes i rapporten. Det ser ut som om utvalget har våget å stille de tøffe og riktige spørsmålene. De har virkelig vært opptatt av å finne sannheten, sier Ulve.

Må få følger.

Mens Ulve var hjemme i Tromsø og fulgte gårsdagens presskonferanser, fikk Skalleberg og Teigland, sammen med rundt 50 andre medlemmer av Nasjonal støttegruppe etter flodbølgekatastrofen, møte Jan Reinås i Oslo en time før han overleverte rapporten til myndighetene.I lokalene til Røde Kors la han frem konklusjonene, og svarte på spørsmål.- Vi har en god følelse, men nå er det viktig at regjeringen tar konklusjonene i rapporten på alvor, at de lar den danne grunnlag for forandringer, sier Teigland.

Les også

  1. Et norsk systemsammenbrudd

  2. Håper å finne alle døde

  3. Sitter trygt tross drepende kritikk

  4. Får følger

  5. Arresteres i rapporten

  6. Sitater fra rapporten: Knusende dom

Kjell Skalleberg mistet datteren, mens Jeanette Teigland mistet både mann og to døtre i tsunamien. Begge har en god følelse etter at Reinåsutvalget la frem sin rapport. Foto: ØRN E. BORGEN