Rystende bilder vitner om nye massakrer i Myanmar

Militæret i Myanmar anklages for å ha massakrert titalls sivile, inkludert to barn.

Den humanitære organisasjonen Free Burma Rangers har delt bilder av lik som ligger i blodpøler i landsbyen Nan Nein. Bak er en vegg med kulehull.

Det er den humanitære organisasjonen Free Burma Rangers som har dokumentert to massakrer som de hevder fant sted i en landsby 8. mars i Kayin-delstaten og noen dager senere i Shan-delstaten litt lenger nord.

I Kayin anklages militæret for å ha drept to barn på syv og 14 år i et artilleriangrep. Ytterligere ett barn og én voksen person skal ha blitt skadet, og landsbyens innbyggere er fordrevet.

I Shan-delstaten ble minst 22 personer drept i et angrep mot et kloster i Nan Nein. Blant de drepte dem var det tre munker. Free Burma Rangers har delt bilder av lik som ligger i blodpøler. Noen er lent mot vegger som er dekket med kulehull.

De har også gått ut med navnene til flere av de drepte.

Også CNN har omtalt massakren i klosteret i Nan Nein. De har verifisert bilder fra motstandsorganisasjoner som kjemper mot militærjuntaen som kuppet makten i landet i 2021.

Talsperson for juntaen, generalmajor Zaw Min Tun har avvist anklagene. Juntaen hevder at det er motstandskjemperne som sto bak angrepet.

Siden militærkuppet for to år siden har Myanmar vært preget av kaos. Det pågår væpnede opprør mot militærjuntaen, som er anklaget for å stå bak flere massakrer, tortur og andre overgrep mot sivile.

Mandag orienterte FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i Myanmar, Tom Andrews, om situasjonen i FN, meldte NTB.

Han sa at militærjuntaens maktbruk har styrket opposisjonen i landet. Han ba om at de internasjonale sanksjonene styrkes

– De har mindre kontroll over landet nå enn rett etter kuppet, sa Andrews. Han mente at støtten til opposisjonen i Myanmar må økes.