Verden

1000 sivile skutt av politiet i USA i år

En av ti av dem som ble drept var ubevæpnet, skriver Washington Post.

ta819872_doc6nq3xw7ybdiwfqdskds-Uqlezk6xDT.jpg
  • Reidun J. Samuelsen
    Reidun J. Samuelsen
    Journalist i utenriksredaksjonen

Det startet med skuddene mot 18-år gamle Michael Brown i Ferguson, Missouri i august i fjor. Tenåringen var ubevæpnet, ble skutt flere ganger, og hendelsesforløpet var så uklart at det ga startskuddet til en rekke demonstrasjoner i USA.

Siden har både menneskerettighetsgrupper, politikere og ikke minst media satt søkelys på amerikanske polititjenestemenns bruk av skytevåpen.

— Sånne ting skjer hele tiden. Vi har fått nok, sa demonstrantene til Aftenposten:

Les også

Kaos i Ferguson etter jurykjennelse

De fleste var selv bevæpnet

Demonstranten retter sinne mot politiet under en demonstrasjon i Ferguson.

Den amerikanske avisen The Washington Post, har ført statistikk over dødelige politiskudd dette året. Ifølge avisen er 965 sivile amerikanere skutt og drept av politiet pr. 24.12. 2015. Det store flertall av dem som ble skutt, var selv bevæpnet, viser de tall Washington Post har innhentet:

564 var bevæpnet med skytevåpen

281 var bevæpnet med en annen type våpen (som f.eks. kniv)

90 av dem var ubevæpnet.

Hvit politimann skyter svart tenåring

Det er en type hendelse som har skapt raseri i USA, det er de gangene en hvit politimann skyter en svar tenåring, som skuddene mot Michael Brown i Ferguson.

Ifølge Washington Post er det sjelden dette er scenariet: Denne type skyteepioder – hvit politimann, svart offer – representerer under fire prosent av skyteepisodene.

En mann ble skutt av politiet i Ferguson august 2015, under en minnedemonstrasjon for Michael Brown.

Det store flertallet av skuddene falt ved hendelser der offeret veifet med våpen, var suicidale eller mentalt syke, eller løp etter at politiet hadde bedt dem om å stanse. Les historien om Freddie Gray som forsøkte å løpe fra politiet:

Les også

Etter en kjøretur med politiet havnet Freddie Gray i koma og døde

Skjøt mann i rullestol

Debatten om politiets brutale maktbruk, særlig mot minoriteter, er på ingen måte lagt død. Mobilvideoer og overvåkingskameraer fanger opp hendelser som før ble rekonstruert kun ut fra politiets iakttagelser.

Et eksempel fra i høst, der en svart mann i rullestol ble skutt og dreptav politiet i Delaware, er et tydelig eksempel på hvordan mobilvideoer har gjort slike hendelser allemannseie. Hendelsen føyde seg til listen over politivoldssaker som har rystet USA det siste året.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

Les også

  1. Nye demonstrasjoner mot politidrap i USA

  2. Politi i USA drepte 385 mennesker på fem måneder

  3. USA: Politimann siktes for drap som ble fanget på video