Verden

Stockholmspolitiet etterforskes for taushet om overgrep

Gjenger med unge flyktninggutter har de siste årene trakassert jenter på festivalen We are Sthlm. Men politiet rapporterte ikke om overgrepene i frykt for å skape ekstra konflikter. Nå varsler politimesteren intern-granskning.

For politiet er det vaskelig å finne gjerningsmennene når unge jenter trakasseres i folkehav.
 • Gunnar Kagge
  Journalist
 • Alf Ole Ask
  Journalist
 • Thomas Olsen
  Journalist

Sveriges rikspolitisjef Dan Eliasson varslet på en pressekonferanse i ettermiddag at Stockholmspolitiet skal etterforskes av det svenske politiets egen internetterforskere. Dette for å klargjøre om det skjedde noe straffbart da politiet ikke grep inn overfor seksuell trakassering under ungdomsfestivalene We are Sthlm sommeren 2014 og 2015.

Men Eliasson stanset ikke der. Han varslet også at det etter en etterforskning vil bli undersøkt om det er begått tjenestefeil som kan utløse disiplinære tiltak.

Avisen Dagens Nyheter som har fått tilgang til politiets interne rapporter etter de to siste årenes festivaler. De skiller seg fra rapportene som ble gitt pressen. Historien dukker opp etter masseovergrepene i Köln nyttårsaften.

Eliasson slo på pressekonferansen fast at han ikke ante noe om denne saken før han leste om den på Dagens Nyheters nettsider.

 • Vår reporter Øystein Langberg er i Köln, der mange mener at overgrepene nyttårsaften kan snu hele innvandringsdebatten.
  I intern-rapporten fra den første dagen på festivalen i 2015, står det: «Problemene med yngre menn som gnir seg mot småjenter i publikumshavet gikk igjen som i tidligere år». Problemet dukket så snart konsertene startet:

«Tross det forholdsvis lille publikumshavet ble flere jenter forstyrret av at gutter og menn gjorde seksuelle antastninger».

Men i den offisielle rapporten sto det kort og godt at det hele gikk rolig for seg, med forholdsvis få lovbrudd.

Etter å ha blitt konfrontert med forskjellene, sier politiets pressesjef Varg Gyllander:

— Vi burde absolutt ha fortalt om dette, utvilsomt. Hvorfor det ikke skjedde, vet jeg ikke.

På pressekonferansen understreket Eliasson at politiet skal offentliggjøre slike saker. Han var veldig tydelig på at dette er informasjon som folk har krav på.

We Are Sthlm er en alkohofri gratisfestival for ungdom som i fjor ble arrangert i august i Stockholm.

Første sak for retten: 15-åring tiltalt for seksuell trakaseringEn 15 år gammel gutt er nå tiltalt for seksuell trakassering og vold mot to 14 år gamle jenter under festivalen We are Sthlm i sommer, melder Dagens Nyheter mandag kveld.

I følge tiltalen skal gutten ha befølt den ene 14-åringen og slått venninnen i hodet da hun forsøkte å gripe inn.

Hendelsen som nå har ført til tiltale fra Stockholms tingsrätt, skjedde nettopp på første dag av ungdomsfestivalen i Kungsträdgården i den svenske hovedstaden.

En venninnegjeng havnet nær noen gutter som danset i ring. Guttene skal ha tatt tak i en av jentene og dratt henne inn i ringen. Hun trodde først de ville danse, men skal raskt ha kjent hardhendt tafsing på kroppen sin. En gutt tok henne på brystene, magen og rumpa. Da gutten skal ha forsøkt å ta hendene ned i jentas bukse, skrek jenta og forsøkte å komme løs.

— Kameratene lo og gjorde ingenting

Guttegjengen skal ikke ha reagert på jentas rop, men en av venninne så hva som skjedde og forsøkte å hjelpe. Da skal den 15 år gamle gutten ha slått mot henne med knyttet neve.

Heller ikke da reagerte guttene.

- De sto der og lo, sier den mishandlede jenta ifølge Dagens Nyheter.

We Are Sthlm regnes for Europas største ungdomsfestivalDen er gratis for ungdom mellom 13 og 19 år. Hovedscenen var i Kungsträdgården i Stockholm.

Takket være noen ordensvakter på festivalen, som klarte å pågripe gutten, havner saken i retten. Den tiltalte 15-åringen bor og går på skole i Vestre Stockholm.Han må nå møte i Stockholms tingsrätt, tiltalt for trakassering og vold. Men selv hevder han å blitt feilaktig utpekt som gjerningsmann, skriver Dagens Nyheter.

Dette er trolig den eneste tiltalen av overgrepene som skal ha skjedd under sommerfestivalen i Stockholm.

Lover granskning

Rikspolitisjef Dan Eliasson i Sverige skrev på Twitter alt sent søndag kveld at han lover at den manglende politirapporteringen om trakasseringen skal utredes. Til Expressen sier han at saken er alvorlig.

— Vi kunne kanskje forhindret at flere jenter hadde blitt antastet om vi hadde snakket tydeligere om dette. For det andre, så er det naturligvis ikke vår oppgave å ta politiske hensyn. Konsekvensnøytralitet gjelder også i myndighetenes kommunikasjon, sier han til avisen.

Det samme gjentok han på mandagens pressekonferanse.

 • Flyktningestrømmen til Tyskland gjør at Angela Merkel går fra å være «Mamma Angela» til en svigermor man ikke er trygg på, mener kommentator Frank Rossavik

— Økende problem

I den interne rapporten står det at problemet først og fremst var «såkalte flyktningeungdommer, først og fremst fra Afghanistan». Flere av jentene understreker imidlertid at det også var etnisk svensker involvert i trakasseringen.

Trakasseringen var såpass alvorlig at politiet vurderte å skille gutter og jenter foran scenen. Men de kom til at det var for drastisk, i praksis ville det skilt kjærestepar.

Ifølge nyhetsbyrået TT, som har snakket med en sikkerhetsansvarlig for ungdomsfestivalen, har det forekommet slike overgrep de tre siste årene, og ifølge ham skal det ha blitt verre år for år.

Han anslår at minst 150 jenter fortalte at de var blitt antastet under festivalen sist sommer, men at de aller fleste ikke ville anmelde saken.

Tier ihjel bevisst

Dagens Nyheter har snakket med flere politimenn som mener det er en bevisst strategi å ikke offentliggjøre slike historier med utenlandske gjerningsmenn.

— Dette er et ømt punkt. Noen ganger tør vi ikke fortelle hvordan det er, for vi tror at det gir Sverigedemokraterna bedre kort, sier politisjef Peter Ågren.

Også talskvinne for det svenske politiforbundet, Lena Nitz, krever i Expressen at hemmeligholdet granskes.

— Når det gjelder politiinformasjon skal det ikke tas politiske hensyn overhode. Det har ikke noe med politiet å gjøre, sier hun.

Les også

 1. Vannkanoner og pepperspray mot Pegida-demonstranter i Köln

 2. Oslo-politiet svarer amerikansk blogger: - Vi har ikke gitt opp byen vår

 3. Merkel etter Köln-overgrepene: Enklere å kaste ut asylsøkere