Verden

Minst to drept etter bombeangrep mot Boston Marathon

To er døde og svært mange er skadet, flere av dem kritisk, etter at to bomber eksploderte i målområdet til Boston Marathon.

  • Mats Bleikelia
  • Reidun J. Samuelsen
    Journalist i utenriksredaksjonen
  • Alf Ole Ask
    Journalist

USA frykter flere bombeangrep, etter at to bomber eksploderte i Boston ved 21-tiden i kveld norsk tid.Så langt har ingen påtatt seg skylden for det som skjedde.

Department of Homeland Security har hevet trusselnivået for USAs hovedstad Washington D.C.

Vaktholdet er også styrket ved opplagte terrormål i New York, som Grund Zero, Frihetsgudinnen og Grand Central Station.

En eller to udetonert bomber er blitt ødelagt ved kontrollert sprengning. Flere amerikanske medier får fra anonyme, offisielle kilder opplyst at eksplosjonene som rammet maratonløpet skyldes hjemmelagde bomber. Dermed er det svært mye som taler for at det er snakk om et terrorangrep.

— Situasjonen er fortsatt uavklart. Vi kan ikke utelukke flere eksplosiver, sier politisjefen i Boston, Ed Davis.

- Mistet beina

Eksplosjonene skal ha skjedd like i nærheten av målområdet i maratonløpet. Øyenvitner forteller om mennesker tildekket av blod som ble båret til legeteltet som opprinnelig var satt opp for å ta seg av utslitte deltakere. Røyken la seg tungt over området, og store politistyker og ambulanser kom raskt til stedet.

Den første eksplosjonen skal ha gått av på nordsiden av Boylson street, like ved målområdet, omtrent tre timer etter at de første deltakerne hadde krysset målstreken.

Kun få sekunder etterpå - og under 100 meter lenger opp i gaten - smalt det på nytt.

TV-bilder viste kraftig røykutvikling og kaos på stedet etter eksplosjonene, som gikk av på fortauet der det sto tilskuere som heiet på deltakerne. Det var store mengder blod på stedet, som kort tid etter var nærmest folketomt.

Twitter-brukeren Dan Lampariello har publisert et ekstraordinært bilde som skal vise den ene eksplosjonen. Øyenvitnet Bruce Mendelsohn har publisert et bilde som viser store mengder blod på åstedet.

— Dette ser ut som en scene fra Tel Aviv, Pakistan eller Bagdad, ikke Boston, skriver Mendelsohn.

afp000510359-OkyhNru7nB.jpg Foto: Jessica Rinaldi, Reuters

Han så flere personer som hadde mistet beina i eksplosjonen. Trykkbølgen etter eksplosjonen skal ha gått langs bakken. Ifølge amerikanske medier er det flere skadede som har måttet amputere.Boston-politiet bekrefter at to er døde.

Avisen Boston Globe melder at over hundre mennesker er skadet, og viser til tall de har fått fra sykehusene i Boston-området.

Tallet er foreløpig ikke bekreftet.

Boston maraton regnes som et av verdens mest prestisjefylte maraton og har vært avholdt siden 1897. Det er fridag for skolebarna, og mange møter opp for å se løperne.— Vi anbefaler folk om å komme seg hjem, og unngå store folkemengder, uttalte Ed Davis, sjef for Boston-politiet på en pressekonferanse nå i kveld.

Situasjonen er kaotisk i sentrum av Boston. Folk forsøker desperat å komme i kontakt med familie og venner.

Nyhetsbyrået AP meldte nå i kveld at myndighetene i Boston stenger mobilnettet i området, for å forhindre eventuell fjernutløsning av nye bomber.

- Ingen trusler

Selve målområdet ligger midt i sentrum, omgitt av høyhus, like ved Copley Square Station. Deler av T-banenettet ble umiddelbart stengt.

afp000510447-L2EXg6w2qJ.jpg Foto: Kenshin Okubo, AP

På pressekonferansen fikk politisjefen spørsmål om det har vært fremsatt trusler i forkant av maratonløpet.

— Nei. Vi hadde ingen informasjon om at noe slikt skulle skje, svarte Davis.FBI meldte i går kveld at heller ikke byrået hadde fanget opp trusler mot Boston Marathon.

Sivilforsvaret

Mike Mitchell fra Vancouver i Canada forteller til Reuters at han nettopp hadde kommet i mål da han snudde seg og så en «massiv eksplosjon». Folk begynte å løpe og skrike, beskriver Mitchell.

– Alle flippet ut, sier han.

– Løperne sluttet å løpe og vi hørte mange sirener. Vi skjønte at det var en alvorlig situasjon, sier et annet øyevitne til CNN.

Tusenvis av løpere ble stanset før de nådde målområdet. Selve maratonløpet ble kansellert.

Sivilforsvaret var allerede i Bostons gater for å sørge for ro og sikkerhet rundt maratonløpet. Nå er flere mannskaper satt i beredskap.