Verden

Mange barn blant de døde

Flere skal ha druknet da tornadoen traff skolen. Minst 24 personer er bekreftet døde etter tornadoens herjinger.

Lokale medier melder at minst 20 barn skal være blant de omkomne. På bildet bærer lærere elever vekk fra Briarwood Elementary school. Foto: Paul Hellstern

 • Knut-erik Mikalsen

Enorme ødeleggelser etter toranoen i Oklahoma. Foto: GENE BLEVINS

Ifølge Amy Elliot, talsperson for helsemyndighetene i Oklahoma, er dødstallene per tirsdag klokken 17.30 norsk tid kommet opp i 24. Blant de omkomne er det ni barn.

Dødstallet er imidlertid ventet å stige. Det samme gjelder antall skadede. Så langt skal minst 230 personer ha blitt påført større eller mindre skader som følge av uværet, melder Reuters. Minst 3000 bygninger er blitt smadret.

Flere tornadoer har rammet regionene Plains og Midtvesten siden søndag formiddag. Klokken 14.56 mandag, lokal tid, startet den foreløpig dødeligste av tornadoene. På 40 minutter herjet den langs en 3 mil lang linje, som vist på dette kartet fra The New York Times.

Barneskole hardt rammet

Sju av de omkomne barna oppholdt seg på grunnskolen i Moore, Plaza Towers Elementary School, skriver NBC News. Bilder Aftenposten har valgt ikke å publisere viser gråtende barn som bæres vekk fra skolens område, enkelte med tydelige skader.

Hjerteskjærende scener utspant seg da hjelpemannskapene et par timer etter tornadoen kunne trekke barn, som ennå var i live, ut av ruinene. Veggene på skolen hadde kollapset fullstendig.

Noen barn ble funnet i bilvrak som var blitt tatt av tornadoen da den traff drabantbyen Moore, som ligger sør for Oklahoma by.

Druknet

De barna som var erklært døde på Plaza Towers, oppgis å ha druknet da tornadoen traff skolen. I alt 75 barn skal ha oppholdt seg på skolen.

Tornadoen rev taket av skolebygningen, og en av lærerne ved skolen fortalte at hun sørget for ly for seks barn i badeanlegget for å skjerme dem fra tornadoen.

I tillegg til Plaza Towers ble det omfattende skader på en annen skole, Briarwood Elementary School.

Fox News forteller at et femtitalls barn blir behandlet for skader på sykehuset, Moore Medical Center.

Fortsatt håp

Det er fremdeles ikke klart hvor mange barn som er savnet, men elevene i fjerde, femte og sjette klasse ved Plaza Towers ble evakuert til en nærliggende kirke.

Hjelpemannskaper har jobbet intenst med å redde skadde mennesker helt siden tornadoen slo til.

De gikk fra adresse til adresse og mannskapene satte store "X" på hus og ruiner som var blitt undersøkt.

En av hjelpemannskapene sto ved den katolske kirke og ropte ut navn i en megafon på barn som hadde overlevd, og mange foreldre hadde møtt opp der i håp om å få høre navnet på sine sønner eller døtre.

Under huset

En kvinne, Tiffany Thronesberry, forteller til telegrambyrået The Associated Press at hennes mor, Barbara Jarrell, ropte på henne og skrek:

— Hjelp! Hjelp! Jeg får ikke puste. Jeg har huset mitt oppnå meg!

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Brødre på 4 og 7 reddet da bestemor la dem under sengen

 2. VERDEN

  Norsk student i Mexico: – Fem elever på skolen min omkom i jordskjelvet

 3. VERDEN

  Minst 23 omkomne etter tornado i Alabama

 4. VERDEN

  Ingen barn funnet i live i sammenrast skole i Mexico

 5. VERDEN

  Minst 31 har mistet livet

 6. VERDEN

  Over 400 er bekreftet døde etter jordskjelv i Nord-Irak