Verden

Biden virker ustoppelig. Nattens debatt gir ny fart i spekulasjonene om visepresident.

NEW YORK (Aftenposten): Debatten kan ha vært Bernie Sanders’ siste sjanse til å snu nominasjonskampen. Her er det viktigste å ta med seg.

Joe Biden og Bernie Sanders startet søndagens debatt i Washington D.C. ved å hilse på hverandre med albuen. Foto: Evan Vucci / AP

 • Øystein Kløvstad Langberg
  USA-korrespondent

Koronaviruset lå tungt over søndagens demokratiske debatt. Egentlig skulle den avholdes i Arizona, men den ble flyttet til Washington D.C. i siste liten. Og i motsetning til de ti foregående debattene gikk den for tom sal.

Det var også relativt ensomt på scenen. Syv kandidater deltok i Sør-Carolina for snaue tre uker siden. Denne gangen var det kun Bernie Sanders og Joe Biden.

Her er de tre viktigste tingene å ta med seg:

1. Biden slapp en nyhet

De fleste mannlige kandidatene som har deltatt i nominasjonskampen, har sagt at de trolig vil velge en kvinnelig visepresidentkandidat.

Men under søndagens debatt kom Biden med en krystallklar garanti: Hvis han vinner nominasjonen, blir makkeren hans en kvinne.

Et eventuelt Biden-presidentskap kan i så fall bli historisk. USA har aldri hatt en kvinnelig visepresident (eller president).

Da Sanders ble spurt om det samme, sa han at han «etter all sannsynlighet» ville velge en kvinne, men han ville ikke gi noen garanti slik Biden gjorde.

Så hvem er de heteste kandidatene? Bettingmarkedene har mest tro på senator Kamala Harris, som har minoritetsbakgrunn og trakk seg fra nominasjonskampen før jul. Senator Amy Klobuchar og Stacey Abrams, som var nær ved å vinne guvernørvalget i Georgia i 2018, har også gode odds.

Én ting er i alle fall sikkert: Det blir ikke Beto O’Rourke, Pete Buttigieg eller andre menn som tidligere har vært gjenstand for visepresidentspekulasjoner.

Les også

Joe Biden blir trolig presidentkandidat. Hvem tar han med seg på laget?

2. Sanders klarte ikke det umulige

Etter en solid start på nominasjonsvalgkampen har den selverklærte demokratiske sosialisten Sanders gått på mange nederlag. Joe Biden leder nå klart i antall delegater og på de nasjonale målingene. Han er også ventet å vinne med stor margin i de fire delstatene som avholder primærvalg tirsdag.

Ifølge modellen til nettstedet FiveThirtyEight har kampen i realiteten vært over en god stund. Bidens vinnersjanse er på 99 prosent, mens Sanders’ sjanse til å vinne er 0,1 prosent.

Sanders hadde med andre ord trengt et debattmirakel for å endre dynamikken i nominasjonskampen. Det fikk han ikke.

Det betyr ikke at Sanders hadde en dårlig kveld. Senatoren har vært god i mange av de demokratiske debattene og presset Biden flere ganger under søndagens debatt.

Sanders viste til at koronaepidemien understreker behovet for hans løsninger, som et offentlig helsesystem for alle amerikanere.

CNN hadde plassert talerstolene langt fra hverandre for å redusere eventuell smittefare. Foto: KEVIN LAMARQUE / X00157

Men Biden gjorde også en god figur. David Axelrod, tidligere sjefstrateg for Barack Obama, skriver på Twitter at den tidligere visepresidenten hadde sin beste debatt til nå.

Biden pekte på at land som har offentlige helsesystemer, også er hardt rammet av viruset, og trakk frem Italia som eksempel.

– Vi er i krig med dette viruset. Folk er på jakt etter løsninger, ikke en revolusjon, sa Biden.

Les også

For én måned siden så Trump ut til å styre mot gjenvalg. Så rammet viruset.

3. Korona overskygger det meste

Debatten startet og avsluttet med koronaviruset. Begge kandidatene langet ut mot Donald Trumps håndtering av situasjonen. Utbruddet har krevd 65 amerikanske liv til nå, og viruset brer seg raskt.

Viruset kan få store følger for resten av nominasjonskampen og for presidentvalgkampen til høsten. Biden og Sanders, som begge er i slutten av 70-årene, har kastet om på måten de driver valgkamp på. Ingen håndhilser lenger på velgerne. Mange av medarbeiderne deres har hjemmekontor. Alle politiske arrangementer er utsatt etter avlyst.

Flere kommende primærvalg er også blitt utsatt. Søndag kveld ble det klart at myndighetene forbyr alle ansamlinger med 50 personer eller mer.

Les også

Drømmen om en revolusjon lever blant unge. Et massivt flertall vil vrake både Biden og Trump.

Følg USA-korrespondenten på Instagram (@oysteinlangberg) og Facebook for oppdateringer fra presidentvalgåret 2020.

Les mer om

 1. USA-valget 2020
 2. Amerikansk politikk
 3. Joe Biden
 4. Bernie Sanders
 5. Washington D.C.

USA-valget 2020

 1. VERDEN

  – Ut fra hva han har gjort, er det lett å stemme på Trump én gang til

 2. KOMMENTAR

  Spørsmålet er ikke hva Norge kan lære av USA, men hva USA kan lære av Norge

 3. VERDEN

  Alt ligger til rette for Florida-thriller. Svikter eldre velgere Trump?

 4. VERDEN

  Mens Joe Biden snakker om å forene USA, har hans gamle sjef en annen rolle i valgkampen

 5. VERDEN

  Direktestudio: Alt om valget i USA

 6. VERDEN

  Den konservative fembarnsfaren var ihuga republikaner. Nå jobber han dag og natt for å bli kvitt Trump.