USA har åpnet konsulat på Grønland

USA har åpnet konsulat på Grønland, nesten ett år etter at president Donald Trump sa han ville kjøpe øya fra Danmark.

USA har åpnet konsulat på Grønland, 67 år etter at det forrige konsulatet ble stengt. Bildet er fra byen Tasiilaq på Øst-Grønland.
  • NTB-AFP

– Konsulatet er enda et positivt tegn på det nære samarbeidet mellom USA og regjeringene på Grønland og i Danmark, sier USAs ambassadør i Danmark, Carla Sands.

USA fikk i desember i fjor grønt lys av den danske regjeringen til å åpne konsulat på verdens største øy.

I slutten av april opplyste myndighetene på Grønland at de hadde mottatt 12,1 millioner dollar, eller nesten 113 millioner kroner, i amerikanske bidrag til gruvedrift, turisme og utdanning.

Les også

USAs hjelpepakke til Grønland vekker bekymring i Danmark

Grønland har en stor grad av selvstyre, men utenrikspolitikken styres fra Danmark. Grønland er også svært avhengig av danske subsidier.

Øya er rik på naturressurser som olje, gass, gull, diamanter, uran og sink. Og med mulighet for nye maritime ruter som et resultat av global oppvarming, har både USA, Russland og Kina blitt svært interesserte i Grønland.

President Donald Trump vakte internasjonal oppsikt i august i fjor da han sa at USA ville kjøpe Grønland fra Danmark. Men det ble avvist av både statsminister Mette Frederiksen og av selvstyremyndigheten på Grønland.

Det forrige amerikanske konsulatet på Grønland ble stengt i 1953.

Les også

Nasa har finmålt is på Grønland og Antarktis siden 2003: Smelting står for stor andel av økt havnivå