Nord-Korea vil ikke snakke med Pompeo

Nord-Korea opplyser å ha testet et nytt «taktisk våpen» og krever samtidig at USAs utenriksminister Mike Pompeo utelates fra fremtidige atomforhandlinger.

USas president Donald Trump, utenriksminister Mike Pompeo og sikkerhetsrådgiver John Bolton under et møte med Nord-Koreas leder Kim Jong-un og hans delegasjon i Hanoi 28. februar. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

Begge deler tolkes som et klart signal fra Pyongyang om at de er misfornøyd med samtalene med Washington, som har stått i stampe siden toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un tidligere i år.

– Jeg er redd for at dersom Pompeo tar del i samtalene igjen, så blir bordet igjen elendig, og samtalene vil bli innviklet, sier generaldirektør Kwon Jung-gun i nordkoreansk UD til det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Pompeo besøkte i fjor Pyongyang hele tre ganger i forbindelse med amerikanernes forsøk på å overtale Nord-Korea til å kvitte seg med sitt atomvåpenarsenal.

– Selv om dialogen med USA muligens gjenopptas, ønsker jeg at vår motpart i dialogen ikke blir Pompeo, men en annen person som er mer forsiktig og moden i sin kommunikasjon med oss, sier Kwon.

Verken Pompeo selv eller amerikansk UD har kommentert Nord-Koreas krav om at USAs utenriksminister settes på sidelinjen.

– USA er fortsatt klare til å føre konstruktive forhandlinger med Nord-Korea, heter det i en kort kommentar fra en UD-talsmann.

Testskyting

Kwons utspill kom få timer etter at KCNA meldte om en testøvelse med «et nyutviklet ultramoderne taktisk våpen».

– Denne begivenheten har en stor betydning for kampevnen til folkets hær, sa Nord-Koreas leder Kim Jong-un ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået.

Våpenet som ble testet, er tilsynelatende ikke en mellom- eller langdistanserakett som kan stikke nye kjepper i hjulene for forhandlinger mellom Nord-Korea og USA.

Testskytingen gir Pyongyang mulighet til å vise det nordkoreanske folket at regimet fortsatt utvikler våpen, samt dempe uroen fra militære tjenestemenn som frykter diplomatiet med Washington er et uttrykk for svakhet, skriver nyhetsbyrået AP.

Toppmøter

Sør-Korea er blant dem som nylig hevdet at Nord-Korea den siste tiden har gjenoppbygget minst ett anlegg for oppskyting av satellitter og raketter.

USAs president Donald Trump og Kim utviklet i fjor en relativt kameratslig tone og møttes to ganger i henholdsvis Singapore og Vietnam. Parallelt har Nord-Korea opprettet nye diplomatiske relasjoner til både Sør-Korea og omverden, og det har kommet nordkoreanske lovnader om atomnedrustning.

Vietnam-toppmøtet ble imidlertid avbrutt før tiden. Det skjedde uten at Trump og Kim gjennomførte planen om å undertegne en avtale om stans i aktiviteten ved det nordkoreanske atomanlegget i Yongbyon i bytte mot sanksjonslette.

«Nytelsessyk»

Nordkoreanerne anklager også Pompeo for å vri om på uttalelser fra Kim Jong-un.

– Vi kan ikke vite hva som er Pompeos skjulte motiver bak hans nytelsessyke, skjødesløse uttalelser – enten er han ute av stand til å riktig forstå ord, eller så bare later han som med vilje, sier generaldirektør Kwon.

Den nordkoreanske lederen sa forrige uke at han er åpen for å møte Trump igjen, men bare hvis USA innen året er omme endrer sin holdning til å håndheving av sanksjoner og press.

Torsdag opplyste Kreml at Kim Jong-un senere i måneden skal besøke Moskva for samtaler med Russlands president Vladimir Putin. De to har aldri møtt hverandre tidligere.

«Tyrann»

I en tale mandag sa Pompeo at Kim hadde lovet atomnedrustning allerede under det første toppmøtet med Donald Trump.

– Kim sa han ville ha det gjort inne slutten av året. Jeg vil gjerne at det skjer tidligere, sa utenriksministeren.

Analytikere mener Nord-Koreas reaksjon også kan tolkes i lys av Pompeos vurdering under en høring i Senatet nylig, om at Kim kan beskrives som en tyrann.

– Ved å gå med på at Kim er en tyrann, har Pompeo i grunnen fornærmet Nords høyeste majestet, sier Koh Yu-hwan, professor i Nord-Korea-studier i Seoul.

– I Pyongyang er man lært opp til ikke å tie når deres øverste leder angripes personlig, tilføyer Koh.