Verden

Sri Lanka avviser FN-krav om etterforskning

En norskstøttet FN-resolusjon for å tvinge Sri Lanka til å etterforske mulige krigsforbrytelser blir blankt avvist av landets myndigheter.

Tusenvis av mennesker demonstrerte mandag i Sri Lankas hovedstad Colombo i protest mot at FNs menneskerettighetsråd diskuterer en mulig resolusjon mot landet.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

FNs menneskerettighetsråd begynte i dag en fire uker lang møterekke, der blant annet borgerkrigen på Sri Lanka står på timeplanen.

Norge, EU, USA og en rekke andre land har tatt til orde for en resolusjon som krever at Sri Lankas myndigheter etterforsker mistankene om at regjeringssoldater begikk krigsforbrytelser under borgerkrigen mot opprørsgruppen LTTE, også kjent som Tamiltigrene.

Borgerkrigen begynte i 1983, og ble avsluttet med et blodbad i mai 2009.

FN-rapport: Begikk trolig krigsforbrytelser

En FN-rapport fastslo i fjor at både regjeringssoldatene og LTTE trolig begikk krigsforbrytelser i borgerkrigens siste fase, da flere hundre tusen sivile tamiler satt fast i kryssilden mellom de to partene.

FN-rapporten anslår at så mange som 40.000 sivile liv kan ha gått tapt i løpet av de siste månedene av borgerkrigen.

Selv om Sri Lankas myndigheter like før jul publiserte en rapport om borgerkrigen, mener flere av medlemmene av FNs menneskerettighetsråd at myndighetene må gjøre mer for å avklare hva som faktisk skjedde.

De vil også kreve at Sri Lankas myndigheter gjennomfører de mange anbefalingene som den interne rapporten kommer med.

Demonstrerte mot vestlig «konspirasjon»

En slik resolusjon er helt unødvendig, fastslår Mahinda Samarasinghe, som sitter i regjeringen til president Mahinda Rajapakse. Til nyhetsbyrået Reuters avviser han forslaget om en resolusjon som en «uberettiget innblanding».

– Myndighetene har allerede begynt å implementere anbefalingene i rapporten, sier han.

Han legger til at påstandene om at flere titall tusen sivile ble drept i borgerkrigens siste fase er en «grov overdrivelse».

Diskusjonen i FNs menneskerettighetsråd blir møtt med sterk motstand også blant deler av øystatens befolkning. Mandag samlet flere tusen mennesker seg i hovedstaden Colombos gater for å protestere mot det mange mener er vestlig konspirasjon.

– Folk har samlet seg her for å sende et klart og tydelig signal om at vi er klare til å beskytte dete landet fra de ondsinnede forslagene og anklagene fra vestlige makter, sier energiminister Patali Ranawaka til nyhetsbyrået AP.

En annen av landets ministre, Mervyn Silva, la til at landene i Vesten ville «lære en lekse dersom de tror at de kan gjøre det samme her som de gjorde i Libya, Irak og Syria».

Kan be om FN-gransking

Det er mulig at de vil få mer enn en resolusjon fra FNs menneskerettighetsråd å rase mot.

Den tidligere sørafrikanske erkebiskopen Desmond Tutu og den tidligere irske presidenten Mary Robinson, som begge sitter i gruppen av eldre statsmenn og -kvinner som rådgir FNs generalsekretær, har tatt til orde for at FN må granske påstandene om krigsforbrytelser dersom Sri Lanka ikke er i stand til å gjøre det selv.

Norges utenriksminister, Jonas Gahr Støre, har tidligere kommet med tilsvarende advarsler til Sri Lankas myndigheter.

Les også

  1. Norge støtter FN-resolusjon mot Sri Lanka

  2. UD beklager frimerke med Tamiltigrenes leder

  3. Sterk Sri Lanka-kritikk av Norge