Verden

Løp i mål 15 minutter før det smalt

Norske Janicke Ekelberg var på vei til hotellet da hun hørte to kraftige drønn.

Janicke Ekelberg fra Ski var en kilometer unna da den første bomben eksploderte. Foto: Privat

 • Sofie Gran Aspunvik

På vei tilbake fra hotellet etter å ha løpt i mål, hørte norske Janicke Ekelberg (41) et kraftig drønn. Etter et par sekunder smalt det igjen.

— Da var vi nok en kilometer – halvannen unna målområdet. Vi snudde oss for å se om vi kunne se noen tegn til eksplosjonene, men så ingenting. Deretter begynte utrykningskjøretøyene å dukke opp, forteller Ekelberg til Aftenposten.

Maratonløperen fra Ski i Akershus utenfor Oslo har blogget om oppkjøringen til løpet på hjemmesiden lettbent.com.

- Skal ha vært mye blod

— Det var et merkelig smell, mer et slags drønn. Eksplosjon nummer to hørte vi litt svakere enn den første. Så fortet vi oss - i den grad en maratonløper kan forte seg - til hotellet for å se på TV og snakke med dem hjemme, sier hun.

Etter hva hun har fått opplyst, eksploderte det i nærheten av tilskuerplassene.

— Det er forferdelig. Vi vet ikke så mye, men har fått høre av andre at det skal være mye blod der nede.

Ekelberg anslår at hun løp i mål rundt et kvarter før eksplosjonen. I ettertid velger hun ikke å tenke på hva som kunne skjedd dersom hun var senere i mål.

— Det er selvfølgelig ingen hyggelig tanke. Jeg tenker på dem som var der, og håper på det beste, sier hun.

30 nordmenn på listene

Ifølge deltakerlistene til Boston Marathon er 30 nordmenn registrert som deltagere i det populære og prestisjetunge løpet.

24 av dem er registrert i mål på resultatlistene til maratonløpet. To ser ut til ikke å ha deltatt i løpet og én opplyser til Aftenposten at hun måtte bryte på grunn av vond rygg. Dermed kan tre nordmenn fortsatt ha vært ute og løpt da bombene eksploderte.

Folk som ennå ikke hadde kommet i mål da eksplosjon nummer to gikk av, skal ha blitt bedt om å trekke unna selv om løpet ikke var fullført, ifølge The New York Times.

Norske Jon Hernes Fiva og kona Britt Elin Øiestad løp begge i mål et par timer før eksplosjonene. De er nå i sikkerhet på et hotellrom 2 kilometer unna målområdet.

— På bildene vi ser virker det som at eksplosjonene har gått av mens mange løpere var på vei inn mot mål. En av eksplosjonene ser ut til å ha gått av i en sportsbutikk, den andre noen kvartaler unna butikken, sier Fiva til Aftenposten.

— Selv om vi ennå ikke kjenner omfanget, går tankene tilbake til den lignende hendelsen som vi har hatt i Norge. Det er sjokkerende og en skremmende følelse, sier Fiva.

UD: - Ikke meldinger om nordmenn

Pressevakt Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet, opplyser at det foreløpig ikke har kommet meldinger om at nordmenn er blant de direkte berørte.

— Vi jobber med å kartlegge dette gjennom generalkonsulatet i New York, men har foreløpig ingen informasjon om at nordmenn skal være involvert, sier Elsebutangen til Aftenposten.

Eksplosjonene gikk av rundt fire timer etter startskuddet for mennenes løp. Ifølge The New York Times var det fortsatt mange tusen maratonløpere ute i gatene da det smalt.

Etter eksplosjon nummer to skal de som fortsatt befant seg ute ha blitt stanset av arrangøren og bedt om å trekke unna, melder avisen.

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Da det store smellet kom, trodde de først det var torden.

 2. NORGE
  Publisert:

  En person skadet i eksplosjon i Kristiansand

 3. SPORT
  Publisert:

  Norske, kvinnelige mosjonister løper raskere enn amerikanske menn

 4. OSLO
  Publisert:

  Bil sto i full fyr i Oslo

 5. VERDEN
  Publisert:

  Minst 80 drept og 350 skadet av bilbombe i Kabul

 6. VERDEN
  Publisert:

  Fortvilet mor letter etter datteren: – Har noen sett min datter?