Chiles president avsetter regjeringen. Nye opptøyer i helgen.

Chiles president, Sebastián Piñera, skal danne ny regjering og innføre velferdsreformer etter at mer enn én million mennesker protesterte i hovedstadens gater.

Lørdag tok folk til gatene igjen, med flagg, flammer og kasseroller.
  • Carl Alfred Dahl
  • NTB

– Jeg har varslet alle mine ministere om at regjeringen skal restruktureres for å møte disse nye kravene, sa Piñera ifølge BBC.

Presidenten sa også at han hørte kravene fra gatene i hovedstaden Santiago de Chile, hvor mer enn én million mennesker deltok i fredelige demonstrasjoner fredag.

– Vi lever i en ny virkelighet. Chile er annerledes enn det var for en uke siden, sa han og lover tiltak for å redusere ulikhetene i landet.

Presidenten opphevet samtidig portforbudet som har vært gjeldende i flere storbyer i en ukes tid.

Les også

Enorme demonstrasjoner i Chile

Mer enn 7000 mennesker skal være pågrepet av politi og sikkerhetsstyrker.

Vold, gummikuler og pepperspray

Protestene begynte da myndighetene økte prisene på metrobilletter, men har vokst til å gjelde sosiale ulikheter. President Piñera har siden trukket tilbake prisøkningen på metrobillettene og har foreslått en reformplan som inkluderer økt pensjon og økt minstelønn. Men det har ikke roet gemyttene.

– Presidentens kunngjøringer er veldig bra. Vi forventer endringer, og de må begynne et sted, sier Yolanda Jerez til nyhetsbyrået AP.

Chiles president, Sebastián Piñera, er under hardt press.

Ifølge myndighetene har minst 20 personer omkommet. Minst fem av disse er antatt drept av sikkerhetsstyrkene. Hundrevis har pådratt seg skader etter at protestene tok til for drøyt en uke siden.

De siste dagene er det publisert en rekke videoer som viser uniformerte styrker med batonger som slår løs og bruker pepperspray på fredelige sivile og skyter gummikuler inn i folkemengder. Et par videoer viser også fotgjengere som blir påkjørt av politibiler. Videoene oppgis å være fra ulike byer i Chile. Aftenposten har imidlertid ikke klart å bekrefte når og hvor videoene er tatt opp.

Mer enn 7000 mennesker skal være pågrepet etter ildspåsettelser og plyndring.

Les også

Bachelet sender granskergruppe til Chile

Pårørende sørger over kisten til Joshua Osorio, som ble 17 år gammel. Han døde under de siste dagenes opptøyer.

Store ulikheter

Folk tok til gatene igjen lørdag, og politiet brukte tåregass for å spre menneskemengdene, melder AP.

Piñera tiltrådte i mars 2018 og har allerede endret sin regjering to ganger i løpet av 15 måneder. Chile er blitt regnet som et av de rikeste og mest stabile landene i regionen, men økonomien er i ferd med å miste fart, og det stilles spørsmål ved presidentens lederskap.

Av 36 medlemmer i OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, red.anm.), har Chile den største ulikheten i inntekt. De 20 prosenten med høyest inntekt tjente i 2015 ti ganger så mye som de 20 prosentene med lavest inntekt. I Norge er det samme forholdstallet 3,9.

Det som startet som protester mot dyrere T-banebilletter, har utviklet seg til opptøyer som slås ned på med vold fra sikkerhetsstyrkene. Fredag og lørdag gikk det roligere for seg.

FN vil sjekke mulige menneskerettighetsbrudd

FNs menneskerettskommissær, Michelle Bachelet, sender en delegasjon til Chile for å granske klager på brudd på menneskerettighetene under demonstrasjonene.

– Etter å ha fulgt med på krisen siden den begynte, har jeg besluttet å sende en verifiseringsdelegasjon for å granske klagene på brudd på menneskerettighetene, sa Bachelet torsdag.

Hun var selv president i Chile før nåværende president, Sebastián Piñera. Landets utenriksminister, Teodoro Ribera, sier at regjeringen har selv ønsket at Bachelet sender en delegasjon.