Verden

Russisk student tilbake i Moskva etter ha sonet dom i USA

Den russiske studenten Maria Butina landet lørdag i Moskva etter å ha sonet en dom for å ha opptrådt på vegne av en fremmed makt i USA.

Russiske Maria Butina fikk overrakt blomster da hun ankom Moskva lørdag. I Russland er hun blitt et symbol på det mange russere oppfatter som «russerfobi» i USA. Foto: Foto: Aleksandr Zemljanitsjenko, AP / NTB scanpix

 • NTB-AFP-AP

Etter å ha landet på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva, kom Butina (30) med en kort uttalelse.

– Jeg er veldig glad for å være hjemme. Jeg er veldig takknemlig overfor alle som støttet meg, overfor alle russiske borgere som hjalp meg og skrev brev på mine vegne, sa Butina til journalister som var møtt fram på flyplassen.

Hun takket også det russiske utenriksdepartementet for å ha kjempet for hennes sak.

30-åringen ble tatt imot av sin far og en talskvinne fra utenriksdepartementet, Maria Zakharova, som hevdet at Butina ble offer for antirussiske holdninger i USA.

– Hun skadet virkelig ingen. Hun er bare ei jente, bare en ung kvinne. Hun forsøkte å investere i sin ungdom og sine talenter via kontakt fra folk til folk, framholdt Zakharova.

Les også

Russisk spionsiktet student erklærer seg skyldig i USA

Les også

Russisk kvinne pågrepet for agentvirksomhet i USA

Russiske Maria Butina sammen med sin far Valerij etter å ha landet i Moskva. Foto: Aleksandr Zemljanitsjenko, AP / NTB scanpix

Ville ha kontakt med våpenlobbyen

Butina ble pågrepet i USA i juli 2018. I desember samme år inngikk hun en avtale med påtalemyndigheten, der hun tilsto at hun sammen med en tidligere russisk parlamentariker forsøkte å opprette kontakt med våpenlobbyen NRA for å sikre kontakt med konservative, amerikanske politikere.

Hun ble deretter dømt til 18 måneders fengsel, men deler av dommen ble regnet som allerede sonet.

Russiske myndigheter har stemplet dommen som politisk motivert og en konsekvens av de mener er amerikanske fordommer mot russere.

Les mer om

 1. USA
 2. Moskva

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Den russiske storspionen ville skjule mikrofoner i presidentens hjem. Nå kan han sørge for at Frode Berg blir en fri mann.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Tyskland avviser uthaling i Navalnyj-etterforskningen

 3. VERDEN
  Publisert:

  Her henter Russland hjem 32 barn av IS-medlemmer

 4. VERDEN
  Publisert:

  Utvekslingsavtale skal være klar for Frode Berg. Han skal byttes med russisk storspion, ifølge litauiske etterretningskilder.

 5. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Russisk kritikk skaper usikkerhet

 6. VERDEN
  Publisert:

  Merkel vil ha svar. Stoltenberg vil ha svar. Russland vil ha svar. En forgiftet russer fører til ny splid mellom vest og øst.