Verden

Høie følger med på brexit-effekt for legemidler i Norge

Helseminister Bent Høie (H) er godt kjent med at britene hamstrer medisiner og forbyr videreeksport. Hard brexit kan gi mangel på legemidler i Norge.

Helseminister Bent Høie (H) er godt kjent med at britene har innført forbud mot å videreeksporterte medisiner. Et brexit kan gi mangel på legemidler i Norge. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

 • NTB

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket sier situasjonen rundt brexit er bekymringsfull, særlig for små land som Norge med lite egen medisinproduksjon. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Ved en hard brexit vil vi sannsynligvis kunne oppleve en svikt i tilgangen på noen legemidler. Men regjeringen har fastsatt forskrifter som skal sikre tilgangen av nødvendige medisiner og ivareta folks liv og helse. Vi vurderer behovet for ytterligere tiltak, sier Høie i en kommentar til NTB.

Torsdag bestemte britiske myndigheter at medisiner som er importert til landet, ikke kan sendes ut igjen. Det britiske helsedepartementet sier deres borgere trenger medisinen selv.

– Vi er kjent med at britiske myndigheter nå fyller opp legemiddellagrene sine. Både norske og europeiske legemiddelmyndigheter har siden Storbritannia søkte om utmeldelse fra EU, jobbet for å sikre tilgangen på legemidler, understreker helseministeren.

24 preparater

VG skriver at det først og fremst er adrenalinpenner som brukes ved allergisjokk, som rammes av forbudet. I tillegg er det et eksportforbud på et blodfortynnende middel. Dagens Medisin skriver at det britiske helsedepartementet har publisert en liste med 24 preparater som nå forbys eksportert til andre land.

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket sier til avisa at forbudet kom overraskende på dem.

Madsen sier at norske myndigheter har fått uvanlig mange forespørsler fra britiske myndigheter om kjøp fra Norge. De har bedt norske grossister være svært forsiktige med å selge legemidler ut av landet i den uoversiktlige situasjonen brexit skaper.

Frykter smitteeffekt

Fagdirektøren vet ikke om forespørslene har en direkte sammenheng med eksportforbudet.

– Vi er redd for at vi nå blir en del av et spill der Storbritannia vil kjøpe medisiner fra andre land, samtidig som de beskytter seg selv ved ikke å selge legemidler ut av landet. Norge er hundre prosent avhengig av import av legemidler, sier Madsen til VG.

Han legger til at de nå frykter en smitteeffekt, der andre land gjør det samme for å beskytte eget marked.

– Hvis store legemiddelprodusenter som Tyskland, Italia, Frankrike og Spania gjør det samme, er det krise for oss, sier den medisinske fagdirektøren.

 1. Les også

  Johnson skapte begeistring blant sine egne. Men statsministerens brexitplan blir møtt med ny isfront.

Les mer om

 1. Brexit
 2. Medisin
 3. Storbritannia
 4. Norge
 5. Legemiddelverket

Relevante artikler

 1. NORGE

  Sørg for at du har legemidler for to uker fremover

 2. NORGE

  Mindre effekt ventes i Norge etter lovende legemiddelfunn for korona i britisk studie

 3. NORGE

  Internasjonal studie: Ikke dyrt å kjøpe medisiner i Norge

 4. VERDEN

  Britene forbereder brexit – vil etablere ekspresstransport for medisiner

 5. VERDEN

  Storbritannia hyller funn av koronamedisin

 6. ØKONOMI

  Han har tonnevis med norsk fisk på lager for å sikre at britene får sin fish and chips også etter brexit