Verden

Senatet vedtok navneendring på amerikanske militærbaser

Det amerikansk senatet vedtok torsdag med stort flertall å fjerne navnene til tidligere sørstatsgeneraler på ti militærbaser.

Til tross for motstand fra enkelte senatorer, blant dem Josh Hawley (R), vedtok det amerikanske senatet torsdag å vedta neste års forsvarsbudsjett som også innebærer å endre navnene på ti baser oppkalt etter generaler fra Konføderasjonen. Foto: Tom Williams/CQ Roll Call/AP/ NTB scanpix

 • NTB-DPA

Til tross for at enkelte senatorer fra Kansas og Missouri hadde stilt seg kritisk til endringen, endte likevel avstemmingen om neste års budsjett for det amerikanske forsvaret med et solid flertall på 86 stemmer mot 14.

Budsjettforslaget har skapt politiske bølger, siden det også innebærer å endre navnene på ti store baser som er oppkalt etter sørstatsgeneraler som kjempet for å beholde slaveriet i USA.

Floyd-saken

I kjølvannet av Black Lives Matter-bevegelsens protester mot rasisme og politivold etter drapet på George Floyd har også kravene om å endre navnene på disse basene vokst. Også sjefen for USAs generalstab, general Mark Milley, har støttet å endre navnene.

Missouri-senator Josh Hawley sablet tidlig ned budsjettforslaget, utarbeidet av Demokratenes senator Elizabeth Warren fra Massachusetts. Han mente forslaget om å endre de etablerte navnene på militærbasene var et skjult angrep på president Donald Trump.

Hawley lanserte derfor sitt eget forslag, men dette fikk ikke nok oppslutning.

Vetotrussel

President Donald Trump har truet med å legge ned veto mot et forslag som går ut på å endre navnene på de militære anleggene, men det ser ut til å bli vanskelig ettersom forslagene som nå foreligger fra kamrene i Kongressen, begge har fått mer enn to tredels flertall.

Representantenes hus vedtok sin versjon av budsjettet tirsdag, også her med et stort flertall, 295 mot 125. Ifølge Washington Post skal de to kamrene i Kongressen nå forhandle seg fram til en endelig versjon.

Det hvite hus sa i en uttalelse tidligere i uken at det støtter budsjettrammen, men gir uttrykk for alvorlig bekymring for budsjettet som er vedtatt i Representantens hus, inkludert mandatet til å endre basenavnene.

 1. Les også

  Derfor ble Trumps valg av sted for folkemøte sterkt kritisert

 2. Les også

  Chicago fjernet Columbus-statue

 3. Les også

  Bristol fjerner Black Lives Matter-statue

 4. Les også

  «Jeg er villig til å dø for denne saken». Demonstrantene har tatt til våpen og gir seg ikke før generalen har falt.

 5. Les også

  Statue av svart slavemotstander revet ned

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Politireform vedtatt i Representantenes hus

 2. VERDEN

  Senatorer frykter «republikansk blodbad». Flere tar nå avstand fra Trump for å redde eget skinn.

 3. VERDEN

  Se direkte nå: Donald Trump legger frem politireform – vil forby kvelertak

 4. VERDEN

  Sterke reaksjoner på Trump-melding: – Frykter han kan egge til vold

 5. VERDEN

  Biden forbereder stormangrep: Arven fra Trump skal vekk

 6. VERDEN

  Alle var enige om å la folket velge USAs president. Tre rasister fra sørstatene satte en stopper for det.