Over 40 skadet i gjengangrep på demonstranter i Hongkong

Raseriet sydet i Hongkong mandag over et voldelig angrep på demonstranter på en T-banestasjon og inne i et lokaltog.

En ødelagt paraply flyr over hodene på politiet under sammenstøt med demonstranter i Hongkong søndag

Sykehuskilder opplyser at 45 mennesker ble skadet, og at tilstanden er kritisk for én mann etter hendelsen søndag kveld.

Trolig var det medlemmer av den kinesiske mafiaen – Triadene – som angrep demokratidemonstrantene som var på vei hjem etter søndagens protester. Gjenger med menn i hvite T-skjorter angrep demonstrantene med køller, stokker og metallrør.

Video på Facebook viser folk som skriker mens mennene slår løs på dem og på journalister på Yuen Long-stasjonen og inne i forstadstog. På gulvet var det store blodpøler.

Hongkongs regjeringssjef Carrie Lam fordømmer alle voldelige handlinger, og beskriver det som sjokkerende at medlemmer fra Triaden angrep borgere og demonstranter. Hun sa mandag at myndighetene vil etterforske hendelsen, opplyser Reuters.

Gammelt kriminelt nettverk

Triadene er en fellesbetegnelse på flere kinesiske forbryterorganisasjoner med røtter tilbake til 1600-tallet. De har hovedkvarter i Hongkong, men opererer flere steder i verden. En av deres viktigste inntektsområder er narkotika, da særlig heroin, opplyser en artikkel på SNL.

En anti-triade avdeling av Hong Kongs politistyrke undersøkte i 2014 gjengenes innblanding i Occupy Central-demonstrasjonene. Triade-gjengene skal da også ha angrepet pro-demokrati demonstranter, melder Reuters.

Noen politikere og aktivister har de siste årene linket triaden til politisk vold, noen ganger mot Beijing-kritikere og protestanter som kjemper for demokrati, opplyser Reuters i samme sak.

Skilt fra Kina

Noen av mennene ble filmet da de forlot åstedet i biler med skilt fra Fastlands-Kina.

Politiet i Hongkong ble i ettertid sterkt kritisert for å ha drøyd en time med å komme, trass i at desperate mennesker ringte etter hjelp, og for deretter ikke å ha pågrepet voldsmennene som hang i området til langt ut på natten.

Les også

Aftenposten mener: Fortsatt grunn til bekymring i Hongkong

Angrep Kina-kontor

Tidligere på dagen brukte politiet tåregass for å spre demonstranter som hadde samlet seg utenfor bygget der Beijings representanter har sine kontorer. Demonstrantene kastet egg på huset og malte graffiti på veggene.

Hundretusener av demokratiaktivister marsjerte søndag gjennom Hongkongs gater i den seneste av en lang rekke massedemonstrasjoner.

Mandag publiserte det statlige nyhetsbyrået Nye Kina i Beijing en leder der de sterkt fordømte søndagens demonstrasjoner, ikke minst hærverket mot det offisielle kinesiske representasjonskontoret.