USA hevder de ødela iransk drone. Iran sier de ikke savner noen.

ISTANBUL (Aftenposten): Både USA og Iran frykter en større militær konfrontasjon. Likevel fortsetter de å være i tottene på hverandre.

Den iranske dronen skal ha kommet for nær det amerikanske marinefartøyet Boxer, som er i Den persiske gulf.
En amerikansk droner som koster nesten en milliard kroner, ble skutt ned sør for Iran den 20. juni.

USAs president Donald Trump sa torsdag at det amerikanske marinefartøyet Boxer hadde ødelagt en iransk drone i Den persiske gulf. Ifølge Trump skal dronen ha blitt ødelagt fordi den kom for nær det amerikanske skipet. Dronen skal ha vært litt over 900 meter fra skipet da den ble ødelagt.

Dronen ble rammet av amerikansk jammingsutstyr og styrtet, sier militære kilder til The New York Times.

Iran hevder imidlertid at de ikke savner noen droner, og den iranske Revolusjonsgarden hevder de har bilder som kan bevise dette. De hevder amerikanerne kan ha skutt ned en av sine egne droner.

– Snart vil bilder Revolusjonsgardens droner har tatt av det amerikanske krigsskipet Boxer avsløre for verden at påstandene er grunnløse løgner, sier Revolusjonsgarden i en uttalelse som gjengis av Reuters.

Les også

Trump hevder han forsøkte å stoppe tilhengernes rasistiske rop: – Ren løgn, sier USA-ekspert

Donald Trump har omgitt seg med rådgivere med negativ holdning til det iranske regimet.

Trump stoppet dødelig angrep

Kranglingen om dronen er bare en av flere episoder som kommer i kjølvannet av at USA og Iran var på terskelen til en større militær konfrontasjon den 21. juni.

  • Britene stoppet et iransk oljeskip ved Gibraltar.
  • Et oljeskip har forsvunnet på mystisk vis i Gulfen.

Meldingen om nedskytingen av den iranske dronen, kan ha hatt til hensikt å vise at Trump er villig til å bruke militærmakt. Krefter i USA skal nemlig ha ment at Trump burde ha brukt militærmakt for å avskrekke iranerne, skriver tenketanken Soufan i en rapport.

Den Panama-registrerte oljetankeren Riah ble stoppet av iranske båter, angivelig mistenkt for smuglervirksomhet.

Iransk oljetanker ble stoppet ved Gibraltar

Siden Trump tok et skritt tilbake den 21. juni, har iranerne blitt rasende over at et iransk oljefartøy ble stanset av britene ved Gibraltar. Skipet var angivelig på vei til Bashar al-Assads Syria, noe britene mente ville være et brudd på EUs sanksjoner.

Iran har lovet hevn, og den siste uken kunne det nesten se ut som om den kom da iranerne stanset et oljefartøy i Den persiske gulfen. Oljetankeren MT Riah ser imidlertid ut til å ha lite med britene å gjøre. Iran sier skipet var involvert i smugling av olje.

– Det er mye smugling i Gulfen fordi vi har store subsidier på våre oljeprodukter, sa Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif under et besøk i FN-bygningen i New York, ifølge The Guardian.

Les også

Irans utenriksminister anklager USA for «økonomisk terrorisme»

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif fikk visum til USA for å besøke FN-bygningen i New York. Ut over det kunne han oppholde seg i to andre bygninger.

Forsøker Iran å åpne for forhandlinger?

Zarif kom i New York med det han hevdet var en stor innrømmelse. Iran tilbyr seg å akseptere formelt og uten tidsbegrensning en grundig overvåking av det iranske atomprogrammet. Til gjengjeld må USA fjerne sanksjonene mot landet.

Tilbudet ble raskt avvist som utilstrekkelig av amerikanerne.

– De forsøker å få sanksjonene fjernet mens de vil beholde evnen til å fremstille atomvåpen i fremtiden, sier en anonym tjenestemann til Reuters.

Tjenestemannen poengterer at med en slik ordning vil Iran kunne beholde muligheten til å anrike uran, og at det ikke vil gjøre noe for å stoppe Irans støtte til væpnede styrker i Jemen, Irak, Syria og Libanon. Irans utvikling av missiler med mulighet til å frakte atomvåpen vil heller ikke bli rammet.

Richard Nephew, en tidligere amerikansk tjenestemann som nå er ved Columbia University, sier til Reuters at Zarif nok visste at Washington ville avvise ideen hans. Men han mener det gir et signal om at Iran ønsker en diplomatisk løsning.

– USA må bestemme seg

Før eller siden må USA bestemme seg for hva de vil, om de ønsker å endre det iranske regimets adferd, eller om de vil ha regimeendring i Iran og er parat til å gjøre det som kreves, sier Iran-eksperten Ali Alfoneh.

– Amerikanerne har forårsaket store økonomiske problemer i Iran og det er derfor iranerne gjennomfører sine provokasjoner mot USA og deres allierte, sier Alfoneh, som er forsker ved Arab Gulf States Institute i Washington.