Verden

New York i hetekrise

Halve USA opplever ekstrem varme denne helgen. New York erklærer lokal krisetilstand. Festivaler, månemarkering og NYC Triathlon er avlyst.

En jente avkjøler seg i vann fra en brannhydrant på Manhattan, New York City. Foto: Mike Segar, Reuters / NTB scanpix

 • Line Tiller
  Journalist

Det kan bli opp mot 38 varmegrader i New York i helgen, og ordfører Bill de Blasio har erklært lokal krisetilstand, skriver CNN.

de Blasio har åpnet over 500 «avkjølingssenter» på biblioteker og offentlige kontorer rundt om i byen. Utendørs svømmeanlegg får utvidet åpningstid, og drikkevannsstasjoner er plassert på fortauene.

Over 200 millioner mennesker, altså halvparten av den amerikanske befolkningen, opplever ekstrem hete denne helgen. Foto: Steve Marcus, Reuters / NTB scanpix

Enkelte steder i delstaten New York State kan varme temperaturer, sammen med luftfuktighet, gi hele 46 effektive grader. Her leker barn i en fontene på Manhattan. Foto: Carlo Allegri, Reuters / NTB scanpix

Over 4000 Triathlon-deltagere skulle søndag ha sprunget, syklet og svømt gjennom Manhattans elver og gater i morgen, men de har fått beskjed om at sportsarrangementet for aller første gang blir avlyst på grunn av varmen, ifølge CNN.

Det samme gjelder OZY-festivalen i Central Park, hvor det var ventet titusenvis av konsertgåere. Også en musikkfestival på Coney Island, samt 50-årsmarkeringen for månelandingen på Times Square er avlyst på grunn av for høye temperaturer.

Øker innetemperaturen

Alle byens kontorbygninger i skyskrapere høyere enn 304 meter har for første gang i historien fått beskjed fra myndighetene om å høyne innetemperaturen til 25,5 grader, for å spare på energien.

New Yorks ordfører, Bill de Blasio, har avlyst 50-årsmarkeringen for månelandingen på Times Square på grunn av for høye temperaturer. Foto: Jeenah Moon, Reuters / NTB scanpix

Enkelte steder i delstaten New York kan varme temperaturer, sammen med luftfuktighet, gi hele 46 effektive grader.

Ekstremvarmen strekker seg fra delstaten Colorado, midt i USA, og hele veien ut mot Østkysten. Over 200 millioner mennesker, altså i overkant av halvparten av den amerikanske befolkningen, er under overvåking eller har fått advarsler om heten, skriver CBS.

Juni ble en rekordvarm måned for planeten vår. Nå ser det ut til at juli 2019 også kan slå varmerekorder globalt. Foto: Carlo Allegri, Reuters / NTB scanpix

Minst tre personer skal ha dødd av denne ukens hetebølge i USA. En av dem er den tidligere NFL-spilleren for New York Giants, Mitch Petrus. Han døde torsdag av heteslag i Arkansas, ifølge BBC. Han ble 32 år.

21 barn skal ha mistet livet i overopphetede biler i USA så langt i år.

Ny hetebølge i Europa

Juni ble en rekordvarm måned for planeten vår. Nå ser det ut til at også juli 2019 kan slå varmerekorder globalt.

Det er ventet en ny hetebølge i starten av neste uke i både Spania og Frankrike, med temperaturer opp mot 40 grader.

Les også

Våt helg i sør, men så ...

Også Norge «får smake på den», sier vakthavende meteorolog Espen Biseth Granan til Aftenposten.

– Opp mot 30 grader på Østlandet

– Allerede på mandag vil Sør-Norge og spesielt Østlandet få høyere temperaturer, og mot helgen snuser man på 30-tallet. Fra midten av neste uke vil også Vestlandet og Trøndelag få varme godt oppe på 20-tallet, sier Granan.

Midt-Norge opplever godt vær allerede. Men det ventes en våt søndag på Østlandet.

– Det blir en del regn det neste døgnet, spesielt i Agder. Der kan det komme opp mot 50–60 millimeter. Men vi sender ikke ut farevarsel før det er snakk om 60–100 millimeter, sier han.

– Det blir nedbør i Oslo også, men ikke så kraftig som i går, avslutter Granan.

Les mer om

 1. Ekstremvær
 2. USA
 3. Klima
 4. Vær
 5. New York City

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Minst seks døde i hetebølge i USA

 2. NORGE
  Publisert:

  Hetebølge inntar Europa, og Norge får smake på varmen. Men først kommer bygene.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Fra varmt til varmere i Europa

 4. VERDEN
  Publisert:

  Et av verdens kaldeste steder setter varmerekord. Det er dårlig nytt for klimaet.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Ekstremsommeren i fjor tyder på klimaendringer, mener forskere

 6. NORGE
  Publisert:

  Sør- og Østlandet får smake Europa-varmen i helgen