Verden

Danmarks statsminister: – Et under at ingen har kommet alvorlig til skade

Københavns Politi sier de anser eksplosjonen i det danske skattevesenets kontorer tirsdag kveld som et angrep.

Fasaden på bygningen til den danske Skattestyrelsen ble påført store skader.
  • NTB
  • Hanne Christiansen
    Journalist

Københavns politi bekrefter at det kraftige smellet som ble hørt i København tirsdag kveld, skyldtes en eksplosjon inne i Skattestyrelsen på Østerbro i København.

– Det er ingen tvil om at dette ikke er et uhell. Det er ikke en hendelig hendelse. Noen har angrepet bygningen med vilje, sier sjefinspektør Jørgen Bergen Skov i Københavns politi på en pressekonferanse i 10-tiden onsdag formiddag.

Han bekrefter samtidig at en forbipasserende ble skadet av fragmenter fra eksplosjonen ved Skattestyrelsen i bydelen Østerbro, og at vedkommende oppsøkte legevakt. Skov har foreløpig ikke ytterligere opplysninger om tilstanden til personen.

To personer som befant seg i bygningen da eksplosjonen skjedde, er uskadet.

Bygningsfasaden har på den annen side fått store skader, med vinduer som er knust og metalldeler som har løsnet.

Politiet holder nå et øye med alle statlige bygninger, sier Bergen Skov.

Statsminister: – Et under at ingen har kommet alvorlig til skade

Statsminister Mette Fredriksen uttalte seg om hendelsen kort tid etter politiets pressekonferanse.

– Det er et under at ingen har kommet alvorlig til skade, for dette er snakk om en svært alvorlig forbrytelse og en svært voldsom eksplosjon, sier Frederiksen.

– Jeg vil understreke at vi ikke ser på dette som rampestreker eller en tilfeldighet. Når det er Skattestyrelsen som blir rammet, ser vi på det med et særlig stort alvor, sier hun.

Frederiksen opplyser at regjeringens sikkerhetsråd foreløpig ikke har vært samlet for å drøfte saken. Hun vil foreløpig ikke kalle eksplosjonen et terrorangrep.

– Det er det for tidlig å konkludere med, all den tid vi ikke kjenner motivet, og etterforskningen ikke har ledet tilveiebrakt opplysninger om det, sier statsministeren.

Statsminister Mette Fredriksen vil foreløpig ikke kalle eksplosjonen et terrorangrep.

Har sikret spor

Politiet fikk meldinger om eksplosjonen i 22.15-tiden tirsdag kveld.

Skov sier samtidig at tidspunktet for eksplosjonen tyder på at den som har utløst den sannsynligvis ikke har ønsket å skade noen mennesker.

– Bygningen anses på det aktuelle tidspunktet som tom. Om det er et angrep rettet mot Skattestyrelsens bygning, eller om det kun er noe som har foregått der fordi det normalt ikke er mennesker der på det tidspunktet, det vet vi ikke på det nåværende tidspunkt.

Han sier også at det er for tidlig å si noe om gjerningspersoner og eventuelle motiv, og om hva som har forårsaket eksplosjonen.

– Vi er selvfølgelig i gang med den tekniske etterforskningen, og har noen spor, men av hensyn til etterforskningen kan vi ikke gå nærmere inn på hvilke spor dette er, sier Skov.

En voldsom eksplosjon rystet tirsdag kveld bygningen til den danske Skattestyrelse.

Eksplosjon på samme dag i 2003

Det har også tidligere blitt gjennomført angrep mot skattemyndighetenes kontorer på Østerbro. Nøyaktig 16 år før gårsdagens hendelse, den 6. august i 2003, ble en eksplosjon utløst ved kontorene på Østbanegade på Østerbro. Politiet konkluderte ifølge Ritzau med at det var brukt hjemmelaget fyrverkeri, men karakteriserte det som grove rampestreker.

Skov sier at politiet har undersøkt om det kan være en sammenheng.

– Det var en mistenkt i 2003, og vi har snakket med ham. Han har redegjort for sine bevegelser tirsdag kveld, og det er foreløpig ikke noe som tyder på at sakene har noe mer hverandre å gjøre, sier politiinspektøren.

Året før sto en ukjent gjerningsperson bak et brannattentat mot toll- og skattvesenets bygning i Korsør. Politiet mente den gang at det var snakk om en sint skattebetaler.

Minister: – Åpenbart at noen står bak

Onsdag morgen kaller den danske skatteministeren Morten Bødskov eksplosjonen «en fullstendig uakseptabel handling» som «noen rimelig åpenbart må stå bak», til avisen Berlingske.

Han ber publikum henvende seg til politiet med tips, slik at «de som står bak» kan stilles til ansvar.

– Det er jo et helt vanvittig syn, og man kan se at det er skjedd en meget kraftig eksplosjon på fasaden på Skattestyrelsen, sier Bødskov til Berlingske.

Direktør for Skattestyrelsen Merete Agergaard og skatteminister Morten Bødskov ved Skattestyrelsen på Østerbro i København, onsdag morgen.

Hele fasaden er rasert

Politiet inkludert bombegruppe har vært på stedet hele natten. Skattestyrelsens bygning ligger ved Nordhavn Stasjon.

Kristian Næstved, vakthavende operasjonssjef ved Hovedstadens Beredskab, opplyste i løpet av natten at bygningsfasaden har fått store skader.

– Der er flere knuste vinduer, og i det hele tatt er fasaden rasert. Det ser voldsomt ut, sa han like før klokken ett natt til onsdag.

Politiet ba DSB innstille all togtrafikk til og fra Nordhavn Stasjon og sette inn buss for tog mellom Østerport og Hellerup Stasjon, men fra 5.30 onsdag morgen gikk trafikken som normalt.

Les mer om

  1. København