Verden

Kandidater nektes å stille til valg. Store demonstrasjoner i Moskva.

Demonstranter pågripes av russisk politi.

Russiske myndigheter vil for all del unngå en situasjon som i Istanbul: At opposisjonen får fotfeste i hovedstaden via lokalvalg. Lørdag ble over 1300 demonstranter og opposisjonspolitikere pågrepet.

  • Helene Skjeggestad
    Journalist
  • Ingrid Brekke
    Journalist

Lørdag demonstrerte tusenvis av russere i Moskva med krav om at opposisjonen og uavhengige kandidater får stille i frie og rettferdige lokalvalg i september. Politiet anslår at 3500 deltok i demonstrasjonene og at 1074 ble pågrepet.

Menneskerettighetsorganisasjonen OVD-info oppgir at antall arresterte er 1370 personer.

– Det ble raskt klart at politiet bare arresterte folk tilfeldig, sier Deutsche Welles journalist Sergej Dik, som selv ble pågrepet. - De bare kom, tok en eller annen og dro dem inn i politibilene, unge menn, kvinner og også eldre mennesker, alt uten å vite om dette var folk som egentlig deltok i protestene.

Dik opplyste om at han var journalist og viste politiet presseakkrediteringen fra det russiske utenriksdepartementet. Svaret fra politiet som pågrep ham var at dette var et «verdiløst dokument». Sammen med 20 andre ble han satt i en politibil og kjørt til politistasjonen «Marina» sørøst i Moskva.

Etter halvannen time ble Dik løslatt.

Lørdag demonstrerte tusenvis i Moskva. En rekke av dem ble pågrepet av politiet.
En mann ble satt i arrest for å demonstrert for at uavhengige kandidater får stille til lokalvalg.

Ugyldige signaturer

For å stille til valg i Moskva må kandidater som ikke er offisielt støttet av et parti, ha samlet inn 5000 underskrifter. Til høstens valg hadde 62 såkalte uavhengige kandidater levert inn signaturlister.

Men Moskvas valgkomité hevder at 57 av disse ikke får lov til å stille på grunn av ugyldige signaturer.

«Jeg har retten til å velge» står det på de små plakatene demonstrantene i Moskva viste frem lørdag 20. juli. Over 20.000 deltok i de største protestene i den russiske hovedstaden på mange år.
Det oppsto håndgemeng mellom demonstranter og russisk politi under demonstrasjonene lørdag 27. juli.

«Moskvas spøkelser» vil møte borgermesteren

Noen har brukt navn til døde mennesker, påstår Valentin Gorbunov, leder for valgkomiteen, ifølge Ria Novosti. Andre underskrifter skal visstnok komme fra folk som rett og slett ikke eksisterer, hevder Gorbunov.

Én av dem som visstnok ikke finnes, er sosiologen Grigorij Judin. I et åpent brev på vegne av en gruppe som kaller seg «Moskvas spøkelser» og delt via Dekoder skriver Judin: «Det har hendt meg noe forferdelig. Saken er den: Jeg eksisterer ikke.»

«Moskvas spøkelser» ber nå om et møte med byens borgermesteren der han kan forklare hvordan det er mulig at en hel rekke moskovitter plutselig ikke lenger finnes.

«Siden han er så redd for oss, kan vi gjerne møtes i dagslys», skriver Judin.

Valentin Gorbunov, leder for valgkomiteen i Moskva, holder i 2013 frem et valgsertifikat av Aleksej Navalnyj, kjent opposisjonell.

Kritiske til Putin

Flere av de uavhengige kandidatene mener at de er utestengt av politiske grunner:

– Vi har samlet disse signaturene i regn og hete. Og vet dere hva vi fikk beskjed om? At signaturene er falske, sa Dmitrij Gudkov til demonstrantene søndag for halvannen uke siden.

Siden har demonstrasjonene vokst, og forrige helg var de større enn man har sett i Moskva på flere år. Ifølge The Moscow Times deltok 22.500.

Gudkov er tidligere medlem i nasjonalforsamlingen der han var den eneste kandidaten som var imot president Vladimir Putin. Flere av dem som nå er nektet å stille, er kritikere av presidenten.

Ljubov Sobol (til venstre i midten) og Ilja Jasjin (til høyre i midten, bærer på flagg) fra en tidligere demonstrasjon for retten til å stille til lokalvalget i Moskva. Jasjin skal være blant de pågrepne lørdag.
Demonstrantene forsøkte å fjerne gjerder som ble tatt i bruk av russisk politi under protestene 27. juli.

Slår til mot opposisjonen

Det var på forhånd varslet at lørdagens demonstrasjon ville bli enda større. De siste dagene har politiet gjennomført razzia mot hjemmene til flere av opposisjonspolitikerne, og de er blitt avhørt i timevis midt på natten, skriver Vedomosti.

Politiet har innledet etterforskning av opposisjonspolitikerne fordi de angivelig skal ha arrangert ulovlige demonstrasjoner og forsøkt å legge presse på medlemmene av valgkomiteen, ifølge Den føderale granskningskomiteen. Det angivelige lovbruddet skal ha en strafferamme på opptil fem års fengsel.

Ljubov Sobol har i flere dager demonstrert alene på valgkomiteens kontor i Moskva, og hun har erklært en sultestreik i protest mot at hun og andre kandidater ikke ble registrert. Natt til torsdag bar politiet sofaen hun satt på, ut på gaten. Deretter ble hun varetektsfengslet.

Onsdag ble opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj dømt til 30 dagers fengsel for å ha oppfordret folk til å delta i demonstrasjonen som skal være lørdag, en demonstrasjon som myndighetene mener er ulovlig.

Flere demonstranter ble pågrepet eller fraktet bort av politiet.
Les også

Han er den russiske Dumaens eneste opposisjonelle

– En trussel

Kjennetegnene til mange av kandidatene som er underkjent, er at de er synlige, karismatiske politikere med et godt grep om sosiale medier.

Likevel stiller de i et lokalvalg der de valgte representantene har begrenset makt.

– Vil ikke det å la dem delta i valget, øke russiske myndigheters legitimitet i befolkningen?

– Helt kort: Kandidatene er utestengt fordi de er en politisk trussel, sier Grigorij Golosov, professor i statsvitenskap ved Det europeiske universitetet i St. Petersburg og forklarer videre:

Selv om det er et lokalvalg, er Moskva med sitt høye innbyggertall og økonomi svært viktig for hele Russland. En plass i byens styre gir en plattform til å ytre seg og bygge karriere for disse kandidatene. I tillegg har hovedstaden tidligere vært sentrum for en rekke protester mot myndighetene.

– Derfor er det ekstremt viktig for nasjonale myndigheter å sikre et regimevennlig styre i Moskva, sier Golosov til Aftenposten.

Tidligere i år var det lokalvalg i den tyrkiske storbyen Istanbul. Da tapte president Recep Tayyip Erdogans kandidat valget. Noe lignende kommer ikke til å skje i Russland, tror Golosov.

En kvinnelig demonstrant fraktes vekk av politiet.

Lav valgdeltagelse – stor innflytelse

Den kjente russiske samfunnsviteren Kirill Rogov leter også etter sammenhenger i en mye delt Facebook-post om utestengelsen.

Hans poeng er at disse uavhengige kandidatene er en trussel mot regimet fordi valgdeltagelsen ved lokalvalg ofte er veldig lav. Misfornøyde protestvelgere, selv om de er relativt få, vil kunne få stor innflytelse og dermed rokke ved det russiske valgsystemet der regelen er at det skal være Putin og hans krets som vinner.

Rogov bruker nevnte Navalnyj som eksempel på valg der det ikke har gått «som planlagt»: I 2013 fikk opposisjonspolitikeren nesten en tredjedel av stemmene i ordførervalget i Moskva. Et annet eksempel er guvernørvalgene i fjor da fire av Putins guvernører gikk på overraskende valgnederlag.

– Den autoritære styremåten er ømtålig og basert på at flere mekanismer fungerer. Å bryte dem, representerer en alvorlig fare, skriver Rogov.

Les også

Putins unge favoritter fikk bank av kommunister og nasjonalister. Da valgsjokket var et faktum, kom brannbilene.

Les mer om

  1. Moskva
  2. Vladimir Putin
  3. Russland