Hongkong-demonstrasjon avlyst – fremtredende aktivister pågrepet

De kjente Hongkong-aktivistene Joshua Wong og Agnes Chow er løslatt mot kausjon etter at de ble pågrepet tidlig fredag. Lørdagens demonstrasjon er avlyst.

Demokratiaktivistene Joshua Wong (t.h.) og Agnes Chow (t.v.) møter mediene utenfor retten i Hong Kong fredag. Begge ble løslatt mot kausjon noen timer etter at de ble pågrepet.
  • NTB
  • Julie Moon Fjell

– Vår generalsekretær Joshua Wong ble nettopp pågrepet mens han var på vei til undergrunnsstasjonen MTR. Han ble tvunget inn i en bil midt på lyse dagen. Våre advokater følger saken, skrev pro-demokrati-organisasjonen Demosisto på Twitter fredag.

Både Agnes Chow (t.v.) og Joshua Wong er lederskikkelser i opprørene i Hong Kong.

Den jevnaldrende Demosisto-aktivisten Agnes Chow (22) ble også pågrepet. De to er siktet for å ha oppfordret andre til å delta, og for selv å ha deltatt, i en demonstrasjon det ikke var gitt tillatelse til. Wong er i tillegg siktet for å ha organisert demonstrasjonen utenfor Hongkong-politiets hovedkvarter 21. juni.

Noen timer etter pågripelsen ble de løslatt mot kausjon.

Pågripelsene skjedde før en stor demonstrasjon skulle finne sted lørdag. Nå er demonstrasjonen avlyst.

Over 700 pågripelser siden demonstrasjonene startet

Flere andre ble også pågrepet fredag, blant dem Andy Chan (28), uavhengighetsforkjemper og leder av det forbudte Hongkong National Party.

Politiet i Hongkong sier at Chan er pågrepet for opptøyer og angrep på politibetjenter, men de har ikke sagt noe om hva de to andre er pågrepet for.

Siden demonstrasjonene startet i juni, har over 700 blitt pågrepet.

Det har vært en rekke protester i Hongkong siden juni. Over 700 er pågrepet. Foto: AP / NTB scanpix

Avlyser demonstrasjoner i helgen

Etter pågripelsene besluttet arrangørene Civil Human Rights Front å avlyse demonstrasjonen lørdag. Myndighetene har avslått søknaden om å holde demonstrasjonen, og arrangørene viser til at de derfor ikke kan garantere deltakernes fysiske og juridiske sikkerhet.

Les også

Kakerlakker, feilinformasjon og nazisammenligning: Slik prøver Kina å vinne PR-krigen om Hongkong

«Hvit terror»

– Pågripelsene er et forsøk på å spre frykt og «hvit terror» blant Hongkongs innbyggere, sier Demosistos nestleder Isaac Cheng.

Begrepet «hvit terror» brukes av demonstrantene for å beskrive Kinas forsøk på å slå ned på protestbevegelsen. Begrepet var i sin tid knyttet til kampen mot politiske dissidenter på Taiwan i 1949.

– Det er opplagt at Beijing-regimet og Hongkongs myndigheter forsøker å skape hvit terror i et forsøk på å skremme Hongkongs befolkning fra å delta i den sosiale bevegelsen og demokratiske bevegelser i framtiden, sa Chow etter løslatelsen.

Wong mener at folk likevel kommer til å demonstrere lørdag, selv om demonstrasjonen er avlyst.

– Uansett om de forbyr demonstrasjonen eller ei, eller om de pågriper meg eller ei, folk vil fortsatt delta i Hongkong-protestene. Hongkong bør ikke bli styrt av tåregass, sa Wong ved Chows side utenfor en rettsbygning fredag ettermiddag.

– Blir utålmodige

Hongkong har vært preget av massive protester siden juni, og millioner av innbyggere har demonstrert mot den Beijing-vennlige regjeringen.

Demonstrasjonene rettet seg først mot et omstridt lovforslag som åpnet for at Hongkong kunne utlevere personer til rettsforfølgelse i Kina. Lovforslaget ble lagt på is av Hongkongs leder Carrie Lam, men det var ikke nok til å stanse protestene.

Eksperter mener at pågripelsene som skjer fredag er med på å vise at myndighetene i Hongkong er i ferd med å bli utålmodige overfor demonstrantene.

– Dette viser at myndighetene nå begynner å slå ned på opprøret, sier David Zweig, professor emeritus ved Hong Kong University of Science and Technology til CNN.
Han poengterer at pågripelsene står i sterkt kontrast til myndighetenes ønske om en åpen og fredelig dialog.

– Hvem går man i dialog med, dersom man pågriper bevegelsens ledere?

Fra demonstrasjonene i Hong Kong sist helg, søndag 25. august.
Les også

Kinesisk propaganda viser pansrede kjøretøyer ved Hongkong-grensen. Opptil 5000 soldater er allerede på plass i sentrum.

Omstridt lovforslag

Joshua Wong, en av dem som ble pågrepet fredag, har spilt en sentral rolle både på sosiale medier og på bakken for å mobilisere motstand mot både det omstridte lovforslaget og mot Carrie Lam, som av demonstrantene anses å være Kinas forlengede arm i Hongkong. I august hadde Wong et møte med sjefen for den politiske avdelingen ved USAs generalkonsulat, Julie Eadeh.

Nathan Law, tidligere Demosisto-leder, reagerer sterkt på pågripelsen av Wong, Chow og Chan. Han tar til Twitter for å oppsummere pågripelsene og angrepene som skjedde i løpet av et drøyt døgn.

Law beskriver Hongkong som en autoritær politistat, som følge av de siste hendelsene.