Orkanen Dorian på vei mot Floridakysten

Orkanen Dorian er nå på vei mot Floridakysten, men det er uvisst om den vil treffe land. På Bahamas er minst fem personer bekreftet omkommet.

Kraftig vind på opp mot 70–80 meter per sekund pisket over øya Grand Bahama mandag.

Minst fem personer er bekreftet omkommet etter orkanen Dorians herjinger, meldte en rekke amerikanske medier rett før midnatt norsk tid.

Nyhetsbyrået AP siterer statsminister på Bahamas Hubert Minnis på opplysningene. De fem skal ha omkommet på Abaco-øyene i det nordlige Bahamas som følge av kategori 4-orkanen. Mange skal også være skadet.

– Vi er midt i en historisk tragedie, sier Minnis, ifølge AP.

Han sier at mange hjem og bygninger har omfattende skader eller er helt ødelagt.

National Hurricane Center (NHC) omtalte situasjonen på Abaco-øyene som «katastrofal» tidligere mandag.

Omfattende skader

Natt til mandag norsk tid traff orkanen «Dorian» Bahamas-øyene utenfor fastlandet ved Florida som en kategori 5-orkan. Dorian traff først land i Elbow Cay på Abaco-øyene.

Mandag formiddag, lokal tid, var stormsenteret rundt 50 kilometer øst-nordøst for Freeport på øya Grand Bahamas. Da ble det målt en vindstyrke på opp mot 72 meter per sekund. Senere samme dag ble orkanen nedjustert til kategori 4.

Skadene er omfattende. Så mange som 13.000 bolighus kan ha fått skader eller er blitt helt ødelagt under orkanen Dorians herjing, ifølge anslag fra Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger (IFRC) mandag.

Etter hvert kom også de første meldingene om orkanens herjinger, som meldes å være omfattende.

Utfordringen mandag var at stormen mer eller mindre har slått seg «til ro» over Bahamas.

ABC-korrespondent: «Et rent helvete»

Dorian har gjort enorme ødeleggelser på flere av øyene på Bahamas, melder det lokale brannvesenet. Området opplever nå en katastrofal stormflo, ifølge National Hurricane Centre (NHC), som omtaler situasjonen som livsfarlig og ber alle holde seg innendørs.

På Bahamas ble det meldt om stormflo på mellom 5,5 og 7 meter.

Dette bildet er tatt fra en hotellbalkong i Freeport på øya Grand Bahama på Bahamas. Det viser kraftig forblåste tretopper og vann som blir pisket opp fra en kanal ut mot sjøen på mandag lokal tid.

CNN melder mandag kveld norsk tid at over 1100 flyvninger til nå er blitt innstilt som følge av orkanen. I tillegg har værforholdene ført til at nærmere 800 flyvninger er blitt forsinket rundt i USA.

I byen Hope Town i Elbow Cay ligger biler og massive trær slengt om hverandre. ABC News’ korrespondent Marcus Moore beskriver området Marsh Harbour som «et rent helvete».

Nærmer seg fastlandet

Ifølge Florida-avisen Tampa Bay Times er det svært vanskelig å komme med presise prognoser for hvor orkanen vil treffe, fordi den beveger seg sakte. Dette er den fjerde kategori fem-orkanen som treffer USA de siste to årene, ifølge CNN.

I USA pågår masseevakueringer. Det er sendt ut ordre om obligatorisk evakuering fra flere steder i både Florida og Georgia.

Ingen kan med sikkerhet si om orkanen vil treffe Florida, eller om den vil sneie kysten. Ifølge NHC kan orkanen nærme seg kysten av Florida i løpet av mandag kveld lokal tid og fortsette i retning Georgia og Sør Carolina i løpet av onsdag og torsdag.

En baby sover i en kirke som er åpnet for innbyggere på Grand Bahamas, den nordligste øya i Bahamas-øygruppen.

Guvernør Henry McMaster i Sør-Carolina varslet natt til mandag norsk tid at de innfører obligatorisk evakuering av hele kysten i delstaten. I South Carolina er om lag 830.000 mennesker omfattet av masseevakueringene. Orkanen vil løpe parallelt med Sør-Carolinas kystlinje onsdag ettermiddag norsk tid, ifølge de siste værmeldingene. Men ved små feil i prognosene eller endringer i retninger kan Dorian treffe delstatens kyst med full kraft, ifølge AP.

– Det er den største og sterkeste orkanen i moderne historie, definitivt større enn noen av oss har sett, uttalte McMaster på pressekonferansen.

Historisk kraftig

USAs president Donald Trump oppfordret søndag kveld norsk tid innbyggerne langs orkanens ventede bane om å handle i tråd med lokale myndigheters evakueringsplaner.

Orkanen er den kraftigste verden har sett i år, melder CNN, som har laget et kart der man kan følge orkanens bevegelser.

Vindstyrken var oppe i 82,5 meter per sekund med vindkast på 98 meter per sekund, noe som gjør Dorian like kraftig som den sterkeste orkanen noen gang målt, av dem som har truffet land før: Labor Day-orkanen i 1935.

Kun én orkan er målt med enda høyere vindstyrke i Atlanterhavet, orkanen Allen i 1980, med vindstyrke på 85 meter per sekund. Den avtok noe i styrke da den traff land, slik Dorian også gjorde.

Dorian er ventet å treffe spissen av Florida i løpet mandag lokal tid.

Deler videoer av ødeleggelsene

Flere av innbyggerne på Bahamas har brukt sosiale medier til å dele bilder og videoer av ødeleggelsene.

Latrae Rahming, tidligere pressesekretær for Perry Christie, som blant annet var statsminister i Bahamas fra 2012–2017, har samlet noen av videoene som deles av innbyggerne på Twitter. Videoene er i hovedsak hentet fra øya Great Abaco.

Les også

Orkanen Dorian har truffet Bahamas