Verden

Jødisk museums direktør i Berlin går av etter utskjelt tweet

Lederen for Berlins jødiske museum går av etter å ha lenket på Twitter til en artikkel med kritikk av dem som stempler boikott av Israel som antisemittisk.

 • NTB

Museet tvitret tidligere i uka en lenke til en artikkel der jødiske akademikere kritiserer en resolusjon der tyske folkevalgte stempler den internasjonale BDS-bevegelsen som antisemittisk.

Museumsdirektøren, professor Peter Schäfer, har siden vært i hardt vær. Fredagens oppsigelse skjer etter at Israels ambassadør til Tyskland kalte delingen for «skamfull», ifølge den israelske avisa Haaretz.

Jødenes sentralråd i Tyskland uttalte at museet «ser ut til å ha mistet kontrollen».

240 jødiske intellektuelle har signert underskriftskampanjen. Der ber de den tyske regjeringen om ikke å slutte seg til den ikke-bindende resolusjonen fra den tyske nasjonalforsamlingen. I oppropet bes regjeringen videre om å beskytte ytringsfriheten og fortsette med å finansiere israelske og palestinske organisasjoner som «på fredelig vis utfordrer den israelske okkupasjonen, avdekker alvorlige brudd på folkeretten og styrker sivilsamfunnet».

Tidligere har Israel kritisert museets utstilling om Jerusalem, som landet myndigheter mente la for stor vekt på palestinerne.

I en uttalelse fra museet fredag heter det at Schäfer selv sier opp for å «hindre ytterligere skade» på museet. Han har hatt jobben siden 2014.

BDS-kampanjen ble startet av palestinske aktivister etter inspirasjon fra den ikkevoldelige anti-apartheid-bevegelsen i Sør-Afrika. Aktivistene tar til orde for å bruke boikott, deinvestering og sanksjoner i et forsøk på å presse Israel til å avslutte okkupasjonen av Vestbredden, Golanhøydene og Øst-Jerusalem.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  USA skifter syn: Godtar Israels bosetninger på Vestbredden

 2. POLITIKK

  Oslo vurderer boikott av varer fra israelske bosetninger

 3. VERDEN

  Trump nøler med å gi Israel grønt lys for omstridt plan om annektering av Vestbredden

 4. VERDEN

  Palestinas president erklærer slutt på avtaler med Israel og USA

 5. DEBATT

  Israelsk gladpropaganda: Lar Eurovisjonsartister danse på okkupert jord

 6. VERDEN

  Donald Trump kalte svigersønnens Midtøsten-plan for «århundrets avtale». Nå er han ikke så sikker lenger.