Verden

Tidligere geriljaleder tatt i ed i kongressen i Colombia

Jesús Santrich, som bidro til fredsavtalen mellom FARC og Colombia, ble tirsdag tatt i ed som i kongressen, to uker etter at han slapp ut av varetekt.

Tidligere geriljaleder Jesús Santrich er storfornøyd med å endelig ta plass i kongressen i Colombia. Fernando Vergara / AP / NTB scanpix

 • NTB

I fredsavtalen mellom FARC og Colombia, som Santrich selv var med på å fremforhandle, heter det at FARC skulle bli et politisk parti. Men Santrich, som egentlig heter Seuxis Hernandez, fikk aldri tatt plassen sin i kongressen, da han ble pågrepet for mer enn ett år siden.

Pågripelsen skal angivelig ha skjedd på anmodning fra USA. Der er han etterlyst, siktet for å ha smuglet 10 tonn kokain til USA i perioden juni 2017 til april 2018.

I mai ble han løslatt fra fengselet, men ble pågrepet like etterpå fordi påtalemyndigheten mente å ha funnet nye bevis i saken mot ham. Onsdag 29. mai aksepterte til slutt høyesterett i Colombia advokatenes begjæring om å løslate 52-åringen.

Tirsdag ble han endelig tatt i ed som medlem av kongressen og kommenterte at det var «et nytt skritt i kampen og forsvaret av fred for Columbia».

Ikke alle er enige i det. Sittende president Ivan Duque har ikke lagt skjul på at han ikke ville slippe Santrich ut av fengsel. Etter press fra USA har han forsikret at han har til hensikt å utlevere Santrich til USA.

Duque kalte Santrich «en mafioso» tirsdag og sa at han latterliggjør det colombianske samfunnet.

Det politiske partiet FARC sier presidentens uttalelser er på grensen til ærekrenkende.

 1. Les også

  Venezuela åpner grensen mot Colombia

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Colombia

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Interpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia

 2. VERDEN

  Colombia på vei mot ny væpnet konflikt

 3. VERDEN

  Tidligere FARC-forhandler varsler ny væpnet kamp i Colombia

 4. VERDEN

  Drapsbølge herjer Colombia – bekymring for fredsprosessen

 5. VERDEN

  Tre personer drept i sammenstøt i Colombia. Presidenten lover samtaler med demonstrantene.

 6. VERDEN

  Geriljasoldatene la ned våpnene etter 50 års krig. De ble lovet et vanlig liv. Nå vender stadig flere tilbake til jungelen.