Verden

- Iran bistår Assad med våpen og overvåkningsutstyr

Iran har de siste månedene sendt rifler, ammunisjon og ubemannede droner for å hjelpe president Assad å kontrollere opprørerne, sier amerikansk og europeisk sikkerhetspersonell.

At det er tette bånd mellom Iran, her representert ved Mahmood Ahmadinejad, og Syria, er ingen hemmelighet. Men at forholdet også innebærer leveranser av våpen og overvåkningsutstyr er en knute i internasjonal politikk, som gjør situasjonen enda vanskeligere for dem som ønsker Assads avgang.
  • Stine Barstad
    Journalist

Et intervju Reuters har gjort med amerikansk og europeisk sikkerhetspersonell byr på nye detaljer om koblingen mellom Iran og Syria og opprettholdelsen av president Bashar al-Assads regime.

Det er kjent at Iran har gitt Syria ryggdekning i flere tiår, i likhet med Hizbollah-militsen i Libanon.

Tidligere i mars rapporterte Washington Post at flere etterretningsrapporter tyder på at Iran forsyner regimet med våpen og annen støtte.

— Hjelpen fra Iran øker og er i stadig sterkere grad fokusert på dødelig bistand, sier en av avisens kilder.

En jevn strøm av utstyr og sikkerhetspersonell kan ha spilt en viktig rolle for syriske myndigheter gjennom året som har gått.

Rifler og ammunisjon

Bistanden skal blant annet dreie seg om våpen som brukes til å kontrollere opprørere.

Les også

FN: Minst fire toppoffiserer har hoppet av i Syria

— I løpet av det siste året har Iran forsynt Assad med sikkerhetsutstyr. De siste par månedene har de også sendt våpen, inkludert rifler, ammunisjon og annet militært utstyr, for å holde opposisjonen nede, sier den amerikanske talsmannen.

Iransk sikkerhetspersonell har dessuten reist til Damaskus for å gi Assad råd om hvordan han kan stå imot misnøyen og presset fra opposisjonen, og noen av dem har blitt værende.

Foruten våpen har Iran levert elektroniske overvåkningssystemer og ubemannede droner for overvåkning.

Spesialiserte overvåkningssider på Internett melder om at de er blitt observert droner over både Homs og en av Damaskus' forsteder, men hendelsene er ikke bekreftet. En av videoene er dessuten et amatøropptak og dronens utseende og derav opprinnelse er vanskelig å identifisere, ifølge Reuters.

Hjelp til internettsensur

Iran tok i bruk avansert teknologi under det hjemlige opprøret i 2009 for å kontrollere Internett og hindre opposisjonen i å bruke sosiale medier som Facebook og Twitter og telefonnettverk.

Den samme teknologien har de hjulpet Syria med å ta i bruk.

Men Bashar al-Assads fortsatte maktposisjon handler om langt mer enn støtten fra Teheran. At han kan komme til å sitte trygt i flere år fremover handler like mye om at opposisjonen er dårlig organisert, mener Reuters' militærkilder.

De ble lovet full anonymitet.

— På nåværende nivå er hjelpen fra Iran viktig, men egentlig ikke noe som forandrer konflikten markant, sier en av dem, en amerikansk talsmann.

USA vil hjelpe opprørerne

På den annen siden har USA og Tyrkia blitt enige om å bistå opprørerne i landet med «ikke-dødelig» materiell, for eksempel kommunikasjonsutstyr, opplyser en amerikansk tjenestemann.

President Barack Obama og Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan ble enige om støtten under en konferanse om atomsikkerhet i Seoul søndag.

Obama uttalte etterpå at de to var enige om at makten må overføres til en «legitim regjering» i Syria.

Erdogan fremhevet at 17.000 syriske flyktninger hittil har funnet veien over grensen til Tyrkia.

Ber ikke Assad om å gå

Den arabiske liga vil trolig ikke be om at Assad gir fra seg makten, kommer det frem to dager før toppmøtet i Bagdad. Elaraby planlegger å legge fram en rapport om krisen i Syria under toppmøtet, som starter tirsdag.

Men Bashar al-Assads reaksjon på forslagene fra FNs spesialutsending Kofi Annan, er ikke tilfredsstillende, påpeker generalsekretær Nabil Elaraby overfor den arabiske avisen al-Hayat.

Les også

EU-sanksjoner mot kvinnene i Assad-familien

Russland mer utålmodig

FNs og Den arabiske ligas spesialutsending Kofi Annan var søndag i Moskva for å sanke støtte hos russiske ledere for sin fredsplan for Syria.

Annan spiste lunsj med utenriksminister Sergej Lavrov, men ingen av dem ga noen offentlige uttalelser etter møtet. Senere var han i møte med president Dmitrij Medvedev.

– Dette kan være Syrias siste sjanse til å unngå en langvarig og blodig borgerkrig, sa Medvedev etter møtet, og ga sin fulle støtte til Annan.

Selv om Russland, i likhet med Kina, har blokkert sanksjoner ved to anledninger i Sikkerhetsrådet, har de støttet Annan i hans forhandlingsinitiativ med Assad.

Les også

Støre positiv til nytt Annan-fremstøt

Russland har den siste tiden utvist tegn til utålmodighet med sin siste allierte i Midtøsten og gjentatte ganger understreket at begge sider må avstå fra vold.

Sergej Lavrov har tydelig sagt at Assad er for treg med å få på plass forslag til reform.

Les også

«Jeg vet hvem du er»