Verden

Kinas myndigheter avviser mulig gjentakelse av Beijing-massakren i Hongkong

En statskontrollert kinesisk avis forsikrer at håndteringen av Hongkong ikke vil bli som i Beijing i 1989. Den gang ble et stort antall demonstranter drept.

Politi i Hongkong på vei ut for å konfrontere demonstranter onsdag. Fredag skriver statlige kinesiske medier at de ikke vil gjenta handlemåten fra Den himmelske freds plass i 1989 da studentopprøret i Beijing ble slått ned med soldater og stridsvogner. Foto: Vincent Yu/ AP/ NTB scanpix

 • NTB-AFP

De siste dagene har kinesiske myndigheter forberedt seg på å kunne slå ned demonstrasjoner i Hongkong. Bilder av militært utstyr og sikkerhetsstyrker som øver like på utsiden av den delvis selvstyrte byen, er blitt publisert.

– Beijing har ikke besluttet å gripe kraftfullt inn for å stanse opptøyene i Hongkong. Men Beijing har åpenbart denne muligheten, skriver avisen Global Times på lederplass fredag.

Samtidig forsikrer avisen, som kontrolleres av det Kinas regjerende kommunistparti, at håndteringen av Hongkong-protestene ikke vil bli en gjentakelse av «hendelsen» i Beijing 4. juni 1989.

Sjelden nevnt

At statskontrollerte kinesiske medier overhodet nevner protestene på Tiananmen-plassen i Beijing for 30 år siden, er svært uvanlig. Et ukjent antall demokratiforkjempere ble den gang drept da soldater og stridsvogner ble satt inn for å stanse protestene.

Anslagene over antall drepte varierer fra flere hundre til flere tusen.

 • Les også: Faren, sønnen og Den himmelske freds plass

Et stort antall sivile ble drept da kinesiske myndigheter satte inn hæren mot demokratidemonstranter i Beijing i 1989. Foto: AP

Global Times beskriver protestene og militæraksjonen den gang som en «politisk hendelse» – og forsikrer at noe lignende ikke vil skje i dag.

– Kina er mye sterkere og mer modent, og evnen til å løse komplekse situasjoner har økt betydelig, skriver avisen.

Tilspisset

Demonstrasjonene i Hongkong begynte som protester mot et lovforslag om utlevering av straffedømte til det kinesiske rettsvesenet. Etter hvert har kravene om større demokratiske rettigheter blitt sterkere.

Torsdag advarte Kinas ambassadør i London, Liu Xiaoming, om at Beijing ikke vil sitte rolig og se på dersom situasjonen i Hongkong forverres.

Tidligere denne uken sammenlignet politiske myndigheter i Beijing demonstrantene i den tidligere britiske kolonien med terrorister. Avisen Global Times hevdet at målet med protestaksjonene var å destabilisere den lokale byregjeringen og «gi byen tilbake til Vesten».

I lederartikkelen fredag hevder Global Times at politikere i USA forsøker å oppildne demonstrantene i Hongkong til å forsøke å starte en revolusjon.

 1. Les også

  Britisk toppolitiker øyner håp for dialog. Foreslår å tilby Hongkongs innbyggere britiske pass.

 2. Les også

  Uber og Pokémon Go – slik bruker demonstrantene i Hongkong apper for å lure myndighetene

 3. Les også

  Analytikere tror det er for risikabelt for Kina å gripe inn militært i Hongkong

 4. Les også

  Trump foreslår møte med Kinas president om Hongkong

Les mer om

 1. Menneskerettigheter
 2. Demokrati
 3. Hongkong
 4. Kina