Verden

BBC-reporter sparket for å ha tvitret sjimpansebilde etter kongelig fødsel

Radioprofilen Danny Baker fikk sparken fra BBC radio for det han kaller en «dårlig spøk» på Twitter.

Prins Harry og Meghan viste onsdag frem sin nyfødte baby, Archie Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Foto: POOL / Reuters / NTB scanpix

  • Stine Barstad
  • Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist

«Ble nettopp sagt opp fra @BBC5live», skriver Danny Baker (61) på Twitter torsdag ettermiddag.

I BBC har Baker hatt rollen som vert for et populært radioprogram som har gått i helgene.

BBC bekreftet selv oppsigelsen torsdag ettermiddag.

Twittermeldingen med sjimpansebildet, som nå er slettet, viste et bilde av et par som leide en sjimpanse kledd opp i dress med teksten «den kongelige babyen forlater sykehuset».

Her er meldingen som skal ha ført til at Danny Baker fikk sparken fra BBC Radio. Foto: Skjermdump

Tweeten spredte seg som ild i tørt gress på sosiale medier. Det gjorde også kravet om at BBC burde sparke Baker.

Her er Danny Bakers profilbilde på Twitter. Foto: Twitter.

Ble overrasket over kritikken

Prins Harry og Meghan, som har afroamerikansk mor, viste i går frem sønnen Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Det er nettopp harseleringen med Meghans bakgrunn som for mange har gjort tweeten uspiselig.

Baker har beklaget tweeten, men hevder at kritikken mot meldingen kom overraskende på ham, siden han ikke har en «syk hjerne».

– Så fort noen som påpekte tolkningsmulighetene tok kontakt med meg, fjernet jeg den. Og dett er dett, sier han ifølge BBC.

På spørsmål fra Sky News om han er skuffet over BBCs reaksjon, svarer han:

– Nei, jeg er bare skuffet over at folk trodde jeg mente det.

Den britiske tabloidavisen Daily Mail møtte Baker utenfor hans hjem torsdag morgen. Til journalistene på stedet sa Baker at han er «sjokkert over egen tåpelighet».

– Det var åpenbart en tabbe. Jeg har beklaget meg. Det slo meg aldri at den kunne bli forstått slik, sier Baker om twitter-meldingen.

«Alvorlig mangel på dømmekraft»

En talsmann for BBC konstaterer at Baker har utvist en alvorlig mangel på dømmekraft. Han sier også at tweeten bryter med de verdier BBC som kringkaster ønsker å ivareta.

– Danny er en brilliant kringkaster, men vil ikke lenger holde et ukentlig program hos oss, sier talsmannen.

BBC skriver også at Baker, etter først å ha beklaget tweeten og kalt den en idiotisk og tankeløs bildespøk, i sosiale medier har kritisert BBCs avgjørelse.

Ifølge Baker antok de at han faktisk mente å ramme de kongelige.

– Ville ha brukt samme spøk om alle, men...

Rett før han ble sparket fortalte Baker sine 500.000 følgere på Twitter om stor pågang av journalister utenfor hjemmet sitt. Han opplyste om at han ble spurt om han faktisk mener at sorte mennesker ligner på aper.

I en oppfølgingstweet la han til at han ville brukt samme bildespøk uansett hvem som måtte ha fått en baby, hvilken som helst kongelig, politikeren Boris Johnson, eller om det var hans eget barn. Men, at det var en håpløs tabbe å bruke spøken akkurat i denne sammenhengen.

Han avsluttet med følgende hilsen:

«Til Archie (navnet på prins Harry og Meghans barn): Beklager, kompis.»

Prisbelønt radiovert som har fått sparken før

Bakers program lørdag morgen, som sendes live, har gått på BBC i årevis. I 2011, 2012 og 2014 vant han en pris som årets radiopersonlighet, og i 2013 ble han tildelt prisen for årets underholdningsshow.

Men ifølge BBC er det ikke første gang Baker har fått sparken.

I 1997 fikk han sparken for å ha oppfordret fotballfans til å «gjøre en fotballdommers liv til et helvete», etter at dommeren hadde tildelt et lag et straffespark under en kamp i FA-cupen.

Les mer om

  1. Fødsel
  2. Prins Harry