Verden

Landsbyer totalt ødelagt i nytt skjelv

Nytt kraftig jordskjelv rammet Nepal i går, 16 dager etter jordskjelvet som krevde over 8000 menneskeliv.

En kvinne står på restene av et hus etter jordskjelvet som rammet Nepal i går. Foto: NAVESH CHITRAKAR/Reuters/NTB-Scanpix

 • Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Et jordskjelv med styrke 7,3 førte til ny panikk i Nepal i går. Minst 46 er døde i Nepal og India. Over 1000 mennesker er blitt skadet.

Jordskjelvet som i går rammet Nepal cirka 80 kilometer øst-nordøst for hovedstaden Katmandu skjedde langs den samme plategrensen der skjelvet med styrke 7,8 skjedde den 25. april, det såkalte Gorkha-skjelvet. Gårsdagens skjelv regnes derfor som det kraftigste etterskjelvet etter Gorkha-skjelvet, ett av over 100, skriver US Geological Survey på sine nettsider.

Minst 41 mennesker ble drept i Nepal, ifølge Reuters. 1129 mennesker er blitt skadet, ifølge DPA. Fem mennesker er rapportert døde i India, melder Reuters.

Jordskjelvet rammet store deler av landet, og 32 av landets 75 distrikter er berørt, opplyser innenriksdepartementets talsmann Laxmi Dhakal.

Venter fullstendig ødeleggelse

Spesielt alvorlig er situasjonen i to distrikter, Dolakha og Sindhupalchowk, der ødeleggelsene allerede var store etter det forrige skjelvet i april.

- Vi forventer fullstendig ødeleggelse i noen av landsbyene i disse områdene, sier Dhakal.

I tillegg tok skjelvet livet av 17 personer i India der flere bygninger raste sammen. 16 av de omkomne befant seg i delstaten Bihar, mens den siste døde i Uttar Pradesh, opplyser indiske tjenestemenn.

Antallet omkomne kan stige

Tallet på omkomne kan komme til å stige, slik det ofte gjør ettersom man får inn informasjon fra mer fjerntliggende områder.

- Minst 40 er døde i byen Charikot, som ligger nærmest episenteret, har redaktør Kunda Dixit i Nepali Times opplyst ifølge den norske forskeren Nina Holmelin, som har vært i Nepal for å forske på tilpasninger til klimaendringer mange ganger. - Folk der etterlyser helikoptre og helsepersonell.

Folk i det jordskjelvrammede området har fortalt til Cicero-forskeren at de ser ned på en landsby som er fullstendig ødelagt, men de har ikke klart å komme frem til landsbyen for å finne ut om noen er blitt drept.

afp000878924-JbJc00jI2u.jpg Jonas Taraldsen

Folk ble skrekkslagne

- Menneskene her er så utrolig redde. Hverdagen hadde begynt å komme tilbake, handelen var så vidt i gang. Så skjedde det altså igjen. Folk er fullstendig traumatisert, sier Åsne Havnelid, generalsekretær i Norges Røde Kors, til Aftenposten.

Hun befinner seg i byen Chautara i Sindhupalchowk-distriktet nordøst for hovedstaden Katmandu. Dette distriktet ble svært hardt rammet av forrige skjelv.

Også dagens skjelv rammet hardere her enn i hovedstaden.

- Hus som ble skadet i forrige skjelv, har i dag rast sammen. Vi er ikke langt unna det nye skjelvets episenter, forteller Havnelid.

Det er rapportert om fem døde i byen, og Røde Kors’ feltsykehus behandler 40 skadede. Røde Kors-medarbeidere har også vært med på å grave frem folk fra sammenraste hus og båret dem til feltsykehuset.

- Nå setter vi opp en leir her på sletten ved sykehuset, der folk kan bo, få rent vann og føle seg trygge.

Skjelvet kunne merkes i hele Nord-India og så langt vest som i hovedstaden New Delhi, der hus svaiet i mer enn et minutt, melder Reuters.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Jordskjelv rammet Myanmar

 2. VERDEN

  Mexico rammet av kraftig etterskjelv

 3. VERDEN

  Nye etterskjelv rammer Italia etter landet har erklært unntakstilstand

 4. VERDEN

  Kraftigste jordskjelv i Mexico på over hundre år - minst 58 omkom

 5. VERDEN

  Kraftig jordskjelv i Albania

 6. VERDEN

  Norske Lisabet om jordskjelvene på Lombok: – Det er et helvete på jord