Verden

Orkanen Nate har nådd USA

Ekstremværet Nate har nådd USAs fastland med en vindstyrke på omkring 38 meter pr. sekund.

Nate har nådd New Orleans. Her fra tidligere hvor det ble jobbet med å sikre hjemløses eiendeler i påvente av stormen. Foto: Gerald Herbert / AP / NTB scanpix

38 meter pr. sekund, eller drøyt 137 kilometer i timen, vil si at Nate er oppgradert til en kategori 1 orkan, ifølge USAs nasjonale orkansenter (NHC). Det er utstedt orkanvarsel i delstatene Mississippi, Alabama, Louisiana og deler av Florida.

Det var ventet at Nate ville tilta ytterligere i styrke, men det har foreløpig ikke skjedd. Søndag morgen lokal tid sier prognosene at orkanen vil bli nedgradert til en tropisk storm.

Langs kysten av Mississippi kan det oppstå stormflo på mellom 2,1 og 3,2 meter, ifølge NHC.

Stormen svekket seg noe på sin ferd fra Mellom-Amerika i retning USA. Det ble advart mot at den kunne nå land i Mexico, men unngikk å treffe Yucatán-halvøya.

Stormen har allerede ført til dødelig flom i Mellom-Amerika. I Nicaragua førte Nate til to uker med nesten konstant regnvær. Minst elleve personer mistet livet der. I Costa Rica mistet syv personer livet. Der er 15 fortsatt savnet. I Honduras er tre omkommet og tre savnet.

Nate er den fjerde orkanen som rammer USA på to måneder.

Les mer om

  1. USA
  2. Vær