Verden

71 flyktninger funnet døde i lastebil i Østerrike

Tre personer er siktet for menneskesmuling etter at 71 mennesker ble funnet døde i en lastebil i Østerrike. Fire av de døde er barn. Én av de siktede skal være mannen som kjørte bilen.

Lastebilen der titalls migranter ble funnet døde, fotografert langs motorveien i nærheten av Parndorf i Østerrike torsdag.
  • Eivind Nicolai Lauritsen

Syv personer ble torsdag kveld og natt til fredag pågrepet i Ungarn i forbindelse med funnet av 71 døde syriske flyktninger i en lastebil i Østerrike. Fire av de pågrepne er nå løslatt, mens tre fortsatt er siktet.

Det er åtte kvinner og fire barn blant de døde, opplyste politiet i delstaten Burgenland på en pressekonferanse like etter klokken ellevefredag formiddag.

Blant barna var en jente mellom ett og to år, og de tre guttene som ble funnet døde var mellom åtte og ti år gamle.

Die Welt: Flyktningene var fanget i lufttett kjølerom

Lasterommet i varebilen skal ha vært lufttett, skriver den tyske avisen Die Welt. Dørene kunne heller ikke åpnes fra innsiden. Politiet slo alarm torsdag formiddag og frykter at flyktningene var døde før menneskesmuglerne krysset grensen.

Politietterforskningen har avdekket at lastebilen ble observert i Budapest onsdag morgen. Natt til torsdag krysset bilen grensen mellom Ungarn og Østerrike.

Var usikker på antall døde

Østerriksk politi anslo at mellom 20 og 50 døde flyktninger og migranter var stuet sammen i lastebilen da den ble funnet forlatt langs motorveienA4 i delstaten Burgenland torsdag formiddag.

Nå er tellingen ferdig, og hele 71 mennesker ble funnet omkomne i lastebilen.

Likene var så ille tilredt at politiet ikke ville oppgi et mer nøyaktig anslag før fredag morgen. Lastebilen er tauet til lokalene til et tidligere grenseveterinærsenter, og arbeidet med å hente ut likene pågikk gjennom natt til fredag, skriver det østerrikske nyhetsbyrået APA.

Ble oppmerksom på varebilen på grunn av lukten

Lastebilen ble funnet i nærheten av Østerrikes grenser til Ungarn og Slovakia. Det antas at den har stått der siden den krysset den ungarske grensen onsdag kveld.

Bakgrunn:

Les også

Hvorfor øker strømmen av flyktninger så mye akkurat nå?

Torsdag formiddag slo en politipatrulje alarm på grunn av en stram lukt og væske som lekket ut fra kjøretøyet, som er en kjølebil med ungarske nummerskilter.

– De sjekket bilen og fant ut at den ikke hadde noen sjåfør. Blod dryppet fra bilen, og det luktet lik, fortalte polititalsmann Helmut Marban i Burgenland til Reuters.

Se også: Vi ble med 17 år gamle «Hamza» på siste del av fluktruten fra Syria til EU.

Arbeidet med identifisering fortsetter

Den 7,5 tonn tunge kjølebilen er ikke av typen menneskesmuglere typisk bruker, påpeker delstatens politisjef Hans Peter Doskozil.

– Normalt bruker smuglerne mindre lastebiler og minibusser, sa Doskozil på en pressekonferanse i Eisenstadt torsdag, ifølge Die Welt.

Les også:

Les også

Lastebilsjåfør kan ha stukket av da migrantene døde

Politiet tror flyktningene kan ha ligget døde i lastebilen i halvannen til to dager. Da de ble funnet, kunne politifolkene «med 1.000 prosents sikkerhet fastslå at det ikke fantes overlevende», skriver APA.

Etter at likene er hentet ut av lastebilen, skal de sendes til det rettsmedisinsk instituttet i Wien for obduksjon. Doskozil sier et nøyaktig tall på ofre vil være klart fredag formiddag. Deretter starter det vanskelige arbeidet med å identifisere ofrene.

Tre er siktet for menneskesmugling

Fire av dem som i går kveld og i natt ble arrestert er nå løslatt.

Tre personer er siktet for menneskesmugling — en siktelse som kan bli utvidet til overlagt drap etter at obduksjoner av de døde er gjennomført.

De pågrepne tilhører det nederste ledd i en organisert forbryterstruktur, opplyste politidirektør Hans Peter Doskozil i delstaten Burgenland på en pressekonferanse i formiddag. Politiet forsikret at jakten også på bakmennene, de som tjener store penger på menneskesmugling, fortsetter.

Politiet i Østerrike og Ungarn samarbeider tett under etterforskningen, siden det ennå ikke er bestemt hvilket av de to landene som har ansvar for etterforskningen. Hvis flyktningene døde i Ungarn, og allerede var døde da bilen kjørte over grensen til Østerrike, er det Ungarn som vil ha ansvaret.

To siktede fra Bulgaria

En av de arresterte er mannen som kjørte bilen,opplyste politiet. Han skal være bulgarsk statsborger. En annen er eier av bilen, han skal være en bulgarsk statsborger som er født i Libanon. Den tredje siktede har ungarsk identitetskort. Ungarske medier skriver at han opprinnelig kommer fra Afhanistan.

– Denne fryktelige tragedien må nå få de europeiske land til å handle. Heldigvis ser det ut til at politiets etterforskning så langt har vært en suksess, etter de pågripelser som er gjennomført, sa Österrikes innenriksminister Johanna Mikl Leitner fra det østerrikske folkeparti ÖVP.

Leitner har for over et år siden foreslått at EU må opprette mottakssentere ved EUs yttergrense hvor flyktninger kan registreres og tas hånd om, før de fordeles til de ulike land for å få sine søknader og saker behandlet. Dermed kan flyktningene komme inn i Europa på en lovlig og kontrollert måte.

– Vil ødelegge for menneskesmuglere

– Dermed kan vi straks skille mellom dem som flykter fra krig og de som flykter av økonomiske grunner. Vi kan gi dem beskyttelse mens deres søknader behandles, og vi kan ødelegge grunnlaget for menneskesmuglere. De kriminelle vil ikke ha noen mulighet til å tjene store penger, sa Leitner på pressekonferansen i formiddag.

Hun sier at politiet vil skjerpe sin innsats for å stoppe og pågripe menneskesmuglere. -For å få dem bak gitter, der de hører hjemme, sa innenriksminister Leitner.

Database om menneskesmuglere

Hun opplyste at EU-landene har opprettet en database hvor alle opplysninger om menneskesmuglere skal lages, slik at etterforskningen i slike saker kan gjøres mer effektiv.

Politiet i delstaten Burgenland får nå bistand fra politiet fra andre delstater, både til etterforskningen og for å gjennomføre flere kontroller langs grensen mot Ungarn og Slovakia for å stoppe og avsløre andre menneskesmuglere.

Krevende identifisering

De døde blir nå obdusert ved rettsmedisinsk institutt i Wien. Identifiseringen av de døde kommer til å bli svært krevende, mener erfarne rettsmedisinere i Østerrike.

En sikker identifisering er bare mulig ved hjelp av DNA eller tannstatus. -Da er det nødvendig med materiale å sammenligne med, sier Edith Tutsch-Bauer, som leder rettsmedisinsk institutt i Salsburg til avisen Die Presse.

Det er ennå ikke sikkert fastslått hvor flyktningene kom fra, selv om det ble funnet papirer som tyder på at de er fra Syria.

Politiet har opprettet en nødlinje hvor pårørende som savner sine kjære kan ringe.

Politiet i delstaten Burgenland tar hver dag hånd om 400 personer som opplyser at de er flyktninger og derfor søker om asyl.

Mange flyktninger forsøker å krysse grensen

I delstaten Burgenland, som ligger helt øst i Østerrike, sliter myndighetene med å håndtere et stort antall flyktninger og migranter som krysser grensen fra Ungarn. Flere hundre migranter er pågrepet de siste dagene, og ekstra politifolk skal settes ut for å vokte grenseområdet.

På motorveistrekningen der den ungarskregistrerte lastebilen ble funnet parkert i veikanten torsdag, passerer daglig rundt 3.000 lastebiler, skriver APA. Bilder av kjølebilen viser logoen til en slovakisk fjærkrebedrift.

Samtidig som politiet etterforsker tragedien for fullt, ble en 51 år gammel bulgarsk mann fredag dømt til tre års fengsel for menneskesmugling.

Han ble stoppet i en kassebil i nærheten av flyplassen i Wien i juli, med 54 personer stuet tett sammen i lasterommet. To av flyktningene fra Irak, Syria og Afghanistan hadde allerede besvimt av luftmangel da politiet åpnet dørene for dem. -Det er bare tilfeldigheter som gjorde at ingen mistet livet, sa dommer Helmut Neumar i lagmannsretten i Korneuburg, ifølge Kronen Zeitung.

Sørgemesse for ofrene

Mandag kveld vil det i Stephansdomen i Wien bli holdt en sørgemesse for de 71 ofrene og for alle flyktninger som mister livet på flukt fra krig og overgrep. Messen vil bli ledet av erkebiskopen i Wien, kardinal Christoph Schönborn. Han har oppfordret alle kirkesamfunn i Østerrike til å ringe med kirkeklokkene samtidig, i respekt og medfølelse for ofrene.

Les også

  1. Tusener av migranter på vei gjennom Serbia

  2. Her kommer flyktningene fra «Siem Pilot» til Italia

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa