Verden

Fatima Gailani mener utdannelse hjelper mot ekstrem islamisme

Presidenten i Røde Halvmåne Afghanistan mener islamistiske terrorgrupper vinner støtte fordi menneskene mangler gode alternativer.

Fatima Gailani har sittet som president i Afghanistans Røde Halvmåne i over ti år og ser daglig hvordan krig og konflikt påvirker barns utdannelse, hverdagsliv og ikke minst fremtid. Paal Audestad

 • Silje Rønning Kampesæter

Siste rapport om FNs tusenårsmål ble lagt frem mandag og utsiktene for utdanningsmålene er dystre. Flere barn går på grunnskole i dag enn for 15 år siden, men det snakkes om det tapte tusenårsmålet og tapte generasjoner når 58 millioner barn verden over fortsatt er uten skolegang.

– Å lese og å lære å skrive, er den første orden i islam, sier Fatima Gailani, mens hun legger til at analfabetisme er et stort problem i de samme områdene hvor ekstreme islamistgrupper har fått slå rot.

Hun er på besøk i Oslo for å delta i en samtale med FNs generalsekretær Ban Ki-moon og utenriksminister Børge Brende om utfordringene det internasjonale humanitære samfunnet står overfor i dag. Parallelt deltar de to sistnevnte også på den to dager lange utdanningskonferansen som Norge har invitert inn til.

Få alternativer

Et av temaene som diskuteres er utdanning for barn som lever i krise— og konfliktområder. Gailani har sittet som president i Afghanistans Røde Halvmåne i over ti år og ser daglig hvordan krig og konflikt påvirker barns utdannelse, hverdagsliv og ikke minst fremtid.

Terrorisme i islams navn har dessverre blitt et velkjent fenomen, senest med den såkalte Islamske staten. De hevder de representerer en religion, men Fatima Gailani sier slike grupper hovedsakelig vinner støtte fordi de har penger å lokke med og kan tilby desperate mennesker en bedre fremtid.

– Sannsynligheten for å bli rekruttert inn i slike grupper ville minket dersom flere hadde fått muligheten til utdannelse, sier hun.

Likevel mener hun at utdanning alene ikke kan løse problemet med ekstremisme, fordi det oppstår selv blant velutdannede mennesker. Men i fattige land hvor mange kan hverken skrive eller lese og islamistisk ekstremister hevder de representerer Koranens lære – der tror hun utdanning ville dempet noe av tilslutningen terroristene får.

Ond spiral

– Hvis vi vil unngå å gjøre det lett for ekstremistene å rekruttere, gir vi barna utdanning og yrkesopplæring og hjelper dem, sier Jan Egeland, generalsekretær i Norsk Flyktninghjelp (NRC).

Han understreker at manglende utdanning skaper en rekke negative følger som følelse av undergang og håpløshet, som igjen gir bitterhet og frustrasjon.

Utdanning gir optimisme

Gailani er enig og drar frem hvordan utdannelse kan gjøre nettopp det motsatte – skape en positiv spiral.

– En utdannet mann, er en mer respektfull mann. En utdannet mann vil kjempe for at søsterens skolegang, sier Gailani.

Samtidig peker hun på hvordan utdanning fører med seg optimisme og forventning til landets myndigheter.

– Utdannede vet de kan forvente mer av landets styremakt, og de vet hva de kan forvente, sier hun og legger til at forventninger fra en utdannet grasrot vil virke positivt i en oppadgående spiral.

Ønsker du å lese mer om ungdom og ekstremisme? Da anbefaler vi denne reportasjen om den

 1. Les også

  prisbelønte filmskaperen Deeyah Khan som fulgte radikale islamister i to år.

 2. Les også

  Basma (14) er én av flere millioner barn som er uten skole på grunn av krig og konflikt

 3. Les også

  Unicef frir til teknologiselskaper

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Skole og utdanning
 2. Afghanistan

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Nær halvparten av alle afghanske barn går fortsatt ikke på skole

 2. VERDEN

  USAs allierte med massiv kritikk mot Trumps innreiseforbud - presidenten selv viser til «fryktelig rot» i Europa og verden

 3. VERDEN

  Frittalende António Guterres valgt som den nye FN-sjefen

 4. KRONIKK

  Ser vi oss blinde på islam, vil vi aldri vinne kampen mot ekstremisme | Usman Rana

 5. VERDEN

  António Guterres blir FNs neste generalsekretær

 6. VERDEN

  Protester mot Rohingya-krisen sprer seg over hele verden