Ledelsesvakuum etter store omveltninger i amerikansk UD

Sjefen for det amerikanske grensepolitiet skal trukket seg fra stillingen sin, og det samme skal en rekke ansatte i det amerikanske utenriksdepartementet ha gjort.

Lederen for USAs grensepatrulje har forlatt kontoret sitt, ifølge anonyme tjenestepersoner. Donald Trump har kunngjort at han vil skjerpe grensen mot Mexico, blant annet ved å bygge en mur og ansette flere i grensepatruljen.

Washington Post skriver torsdag at det er et ledelsesvakuum i amerikansk UD etter at alle seniorrådgiverne i administrasjonsavdelingen i utenriksdepartementet har forlatt kontoret få dager etter at Rex Tillerson ble godkjent som USAs nye utenriksminister.

Blant dem var Patrick Kennedy, som omtales som departementets «nummer to», samt tre av hans viktigste medarbeidere. Noen av de ansatte trakk seg, mens andre ble påvirket av Trump-administrasjonens beslutning om å ikke be karrierediplomater om å bli værende i stillinger på høyeste nivå.

Dette ses på som et stort tap av kompetanse om utenriksfeltet og amerikansk diplomati.

Les også

Twitter-opprør mot Trumps knebling av statlige informasjonskanaler

Dette ses på som et stort tap av kompetanse om utenriksfeltet og amerikansk diplomati.

– Dette er det største kollektive tapet av institusjonell hukommelse noen kan huske, og det er veldig vanskelig å erstatte, sier David Wade, som ledet departementet under utenriksminister John Kerry.

Les også

Trump vil ha handelsavtaler med 30-dagers oppsigelse

Torsdag ble det også kjent at sjefen for det amerikanske grensepolitiet, Mark Morgan, går av. Det er imidlertid uklart om han selv har valgt å trekke seg eller om han har fått sparken.

Nyheten kom dagen etter at president Donald Trump kunngjorde at han vil bygge en mur ved grensen mot Mexico og ansette 5000 nye grensepolitifolk.

Les også

Trump: 20 prosents avgift på varer fra Mexico skal betale for muren

Morgan har hatt en lang karrière i det amerikanske militæret samt i etterretningstjenesten FBI der han tilbrakte 20 år, før han ble leder for grensepatruljen i oktober 2016.