Hollande, Merkel og Renzi lover nytt kapittel

Det er ikke over og ut for EU, forsikrer lederne i de tre største økonomiene i eurosonen. De vil arbeide for større trygghet for Europas innbyggere.

Italias statsminister Matteo Renzi tok mandag med seg Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande ut til øya Ventotene. Her er de om bord i hangarskipet Garibaldi like utenfor øya. Foto: Remo Casilli / Reuters / NTB scanpix

– Mange trodde at det var slutt for Europa etter brexit. Det stemmer ikke, sa Italias statsminister Matteo Renzi da han holdt en pressekonferanse sammen med Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande mandag kveld.

Nå starter tvert imot et nytt kapittel for EU, forsikret han.

De tre lederne var samlet for å holde samtaler om veien videre for EU etter at Storbritannia går ut.

Les også

EU-skilsmissen kan bli utsatt. Her er fem formidable oppgaver britene står overfor.

La ned blomster

Den italienske statsminister tok først med seg Hollande og Merkel ut til øya Ventotene utenfor Napoli. Der la de ned blomster på graven til Altiero Spinelli, som regnes som en stamfar til ideen om et forent Europa.

Spinelli satt i fangenskap på Ventotene da øya ble brukt som fengsel for fascistregimets politiske motstandere under annen verdenskrig. Sammen med Ernesto Rossi, en annen fange på øya, skrev han «Ventotenemanifestet», et dokument som tar til orde for en ny føderasjon for å forhindre nye kriger mellom de europeiske landene.

Renzi har også tidligere framhevet Ventotene som et sted med stor symbolsk betydning, og han har omtalt øya som «Europas vugge».

– EU er ikke problemet

Etter besøket på Ventotene ble de tre lederne fraktet ut til hangarskipet Garibaldi, der de møtte pressen i forkant av en arbeidsmiddag som skulle vare utover kvelden.

Det er annen gang de tre møtes for å snakke sammen etter folkeavstemningen i Storbritannia. Det første møtet holdt de like før EUs toppmøte i Brussel i juni.

Det nye møtet denne mandagen er en del av forberedelsene til neste EU-toppmøte, som går av stabelen i Bratislava i midten av september. Der skal stats- og regjeringssjefene i de 27 landene som blir igjen i EU når britene går ut, møtes til uformelle samtaler om veien videre etter brexit og om hvilken strategi de skal ha overfor britene.

Italias statsminister Matteo Renzi, Frankrikes president François Hollande og Tysklands statsminister Angela Merkel møtte pressen før en arbeidsmiddag mandag kveld om veien videre for EU etter brexit. Foto: Remo Casilli / Reuters / NTB scanpix

Hollande, Merkel og Renzi har nå satt seg som mål å blåse nytt liv i EU-prosjektet.

Det er ikke EU som er problemet, slik mange tror, fastholdt Renzi.

– Det er lett å klage og finne syndebukker. Europa er den perfekte syndebukk. Men Europa handler også om fred, velstand og frihet, sa han om bord i Garibaldi.

– Vi mener Europa er løsningen på de alvorlige problemene vi står overfor i vår tid, sa Renzi.

Sikkerhet

De tre lederne la også vekt på at det er nødvendig med et styrket samarbeid om sikkerhet og forsvar for å gjøre Europa tryggere.

Det må blant annet innebære styrket etterretningssamarbeid, sa Merkel.

Hun mente besøket ved Spinellis grav kunne tjene som en påminnelse om hvor ideen om EU kommer fra.

– EU har sin opprinnelse i tanker som ble tenkt i Europas mørkeste tid, sa Merkel.

Spinellis visjon er i dag blitt virkelighet, men et nytt løft er nødvendig for å garantere et sikkert Europa og for å bevare de europeiske verdiene, sa den tyske statsministeren. (©NTB)