Titalls nordmenn søker ly på ambassaden i kaotiske Katmandu

afp000871565-CJdIxUFs7b.jpg
  • Vi er skjermet her på ambassaden. Gulvet er fylt med madrasser og folk, litt leirskoleaktig, skriver Aftenpostens reporter.

Søndag har det vært over hundre små etterskjelv i Katmandu. Litt før klokken 13 lokal tid kom et stort etterskjelv, med styrke 6,7.

En gruppe på rundt ti nordmenn er samlet på den norske ambassaden i Pulchowk, hvor de ansatte har jobbet 40 timer nesten uten å sove.

Stemningen i Ratna Park der Aftenpostens to utsendte tilbragte natt til søndag, har vært forholdsvis rolig. De fleste butikker og restauranter er stengt, på de små kioskene hamstres nudler, kjeks og snacks.

Sov på gresset

Slik beskriver Aftenpostens reporter Hanne Brønmo situasjonen natt til i dag:

"Det var flere hundre, vil gjetter rundt fem hundre, men det ble bekmørkt klokka sju og folk strømmet på utover kvelden. Det var ganske kaldt, men overraskende hyggelig og positiv stemning. Vi delte opplevelser og snakket om hva vi trodde hadde skjedd; antall døde, ulykker, etterarbeidet. Vi lå på gresset og delte et teppe mellom oss. Noen fly ble observert på himmelen, det gjorde oss håpefulle.

Det går rykter om nye, kraftige skjelv hele tiden, også fra myndighetene uten at vi vet hvor fra eller hvorfor de sprer dette. Vi er skjermet her på ambassaden hvor vi oppholder oss søndag ettermiddag. Bygningen er veldig robust."

Les også:

Les også

Folk frykter nye skjelv - bor utendørs i telt

Rasjonerer drikkevannet

Brønmo fortsetter: "Jevnlig kommer det små bølger av etterskjelv, men de er ufarlige. Representasjonsboligens gulv er nå fylt med madrasser og folk, litt leirskoleaktig.

Vi tror, uten å vite, at det er veldig varierende tilgang på mat og vann i Kathmandu De fleste steder er stengt i dag og vi fikk ikke tak i vann, så vi rasjonerer ut det vi har."

Ekstra personell

Mandag reiser ekstra personell til Nepal fra ambassaden i New Delhi i India og fra Utenriksdepartementet i Oslo. De skal hjelpe til med å håndtere den vanskeilige situasjonen.

Ambassadør Kjell Tormod Pettersen var i Butan da det kraftigste jordskjelvet rammet Nepal lørdag, men han er nå på vei tilbake til Nepal. Den danske ambassaden i Katmandu har åpnet hagen sin for mellom 50 og 60 dansker som ikke ønsker å sove ute andre steder i byen, opplyser ambassadør Kirsten Geelan.

— Først forsøkte vi å oppfordre folk til å finne et annet sted å overnatte. Så hadde vi et jordskjelv omkring klokken 13 lokal tid søndag, som var rimelig alvorlig, forteller hun til nyhetsbyrået Ritzau.

Mange sover ute

Etter det bestemte hun seg for å åpne portene for dansker som vil søke tilflukt på ambassadeområdet.

— Man skal huske at nepalere i stor stil sover ute. Det er svært få som går tilbake til husene sine, sier Geelan, som forteller at ambassaden har vært i kontakt med totalt 150 dansker i landet.

Utenriksdepartementet i Oslo har besluttet å sende ett team fra New Delhi og ett fra Oslo for å forsterke ambassaden i Katmandu. I tillegg har den norske ambassaden inngått et nordisk samarbeid med Danmark og Finland. Teamet reiser nå rundt på nepalske sykehus for å sjekke om de huser nordiske pasienter.

Over 2.000 døde

De nordiske ambassadenes personell har dessuten vært synlig både i Katmandu sentrum og på byens flyplass, i et forsøk på å få kontakt med så mange statsborgere som mulig, skriver Ritzau.

Foreløpig er det ingenting som tyder på at det er verken nordmenn eller dansker blant de over 2.200 som hittil er bekreftet døde i jordskjelvkatastrofen.

Det er tidligere blitt anslått at rundt 150 nordmenn befinner seg i Nepal, men Bjåstad understreker at tallet er svært usikkert.

Den norske ambassaden i Katmandu har et personale på 18, rundt halvparten av dem er lokalt ansatte.

Les også:

Les også

Nå er det nepalesiske fedre som graver desperat i ruinene med blodige hender for å finne barna sine

Les også: