- De har rømt fra helvete og føler at de ikke har mer å tape

ISTANBUL (Aftenposten): Ville du blitt med på en livsfarlig båttur over Middelhavet etter nyheten om at 700 druknet i helgen? De høye dødstallene skremmer ikke syriske flyktninger i havnebyene sør i Tyrkia.

Hver dag kommer rundt 100 flyktninger fra Syria til kontoret til hjelpeorganisasjonen i den tyrkiske havnebyen Mersin.

— Dødstallene går ikke inn på dem. De har rømt fra helvete, situasjonen kan ikke bli verre for dem. De føler at de ikke har mer å tape, sier Yasmin Halubi til Aftenposten.

Hun er styremedlem i organisasjonen Syrian Social Gathering i Mersin, en tyrkisk havneby 30 mil fra den syriske grensen.

Organisasjonen hjelper flyktninger som har rømt fra det borgerkrigsherjede landet med å starte et nytt liv i Tyrkia, og får hver dag besøk av rundt 100 nyankomne syrere på sitt kontor i Mersin sentrum.

— Nesten alle som kommer vil snakke med oss om båtturene, forteller Halubi.

Kommentar:

Les også

Hvor mange flere skal drukne før Europa trår til?

Opptil 300.000 syrere i Mersin

For med flyktningene kommer også menneskesmuglerne, de kriminelle bakmennene som setter sammen den livsfarlige sjøreisen til Europa. For dem er markedsgrunnlaget i Mersin ekstremt godt: Man antar at opptil 300.000 syriske flyktninger befinner seg i havnebyen som går under tilnavnet «Lille Syria».

Da en reporter fra den svenske avisen Expressen tok kontakt med en menneskesmugler tidligere i år og utga seg for å være flyktning, fikk han beskjed om at prisen for en «pakkereise» fra Mersin til Sverige var på nesten 900.000 svenske kroner.

Ifølge en artikkel i Times of Malta var det i februar i år 60.000 syrere i Mersin som ventet på klarsignal fra smulgere om å gå ombord i båter som skulle frakte dem til Europa.

— Går ikke inn på dem- Vi sier det samme til alle som kommer hit og ber om råd angående båtturene til Europa: Det er livsfarlig, du kan drukne, politiet kan stoppe dere på vei ut på havet og ta dere med tilbake. Men det påvirker ikke valget deres, sier Yasmin Halubi.

Hun tror mangelen på jobbmuligheter i Tyrkia gjør at mange ikke ønsker å slå seg ned her, men heller søker lykken nordover i Europa.

— De har allerede mistet alt de eier, de har forlatt sine hjem og befinner seg i en håpløs og desperat situasjon. Vi klarer å overtale 10 prosent til å bli, men 90 prosent velger å dra videre. Nyheter om båter som kantrer og folk som dør skremmer dem ikke fra å legge ut på den farlige reisen, sier Halubi.

Les også:

Les også

EU: Det trengs rask handling for å hindre tap av flere liv

— 1 million klare til å dra fra Libya

Minst 218.000 migranter krysset Middelhavet i fjor. Samme år gikk rundt 3500 liv tapt på sjøen. Så langt i år anslår man at 1600 flyktninger kan ha mistet livet i forsøk på å krysse Middelhavet. Bare i forrige uke skal over 11.000 ha forsøkt å krysse havet, ifølge NTB.

Et stort antall flyktninger er samtidig klare til å begi seg ut på den farefulle ferden, ifølge Maurizio Scalia i den italienske påtalemyndigheten.

– Ut fra informasjonen vi har, er det rundt 1 million migranter på den libyske kysten som er klare til å dra mot Europa, sier han til nyhetsbyrået DPA.

Les også:

Les også

- Smuglerne låste dørene og blokkerte veien for dem

1,7 millioner i Tyrkia i år

Siden borgerkrigen i Syria brøt ut har over 220.000 mistet livet som følge av krigshandlingene. Ni millioner syrere har flyktet fra sine hjem – tre millioner har søkt tilflukt i nabolandene Tyrkia, Libanon og Jordan, ifølge FNs høykommissær for flyktninger.

Rundt 30 prosent av flyktningene som har kommet til Tyrkia bor i flyktningeleirer langs den syrisk-tyrkiske grensen. FN anslår at det vil være omtrent 1,7 millioner syriske flyktninger i Tyrkia innen utgangen av 2015.