Verden

Han langet ut mot russisk propaganda foran Putin og ydmyket Trump. Nå gir franske velgere Macron en kjempeseier.

BRUSSEL (Aftenposten): Frankrike er rammet av Macron-feber. Valgdagsmålinger tyder på godt over 30 prosent oppslutning for partiet hans i første runde av parlamentsvalget.

Macrons parti kan sitte igjen med over 75 prosent av setene i nasjonalforsamlingen etter andre valgrunde neste søndag. Foto: CHRISTIAN HARTMANN / X90079

 • Øystein Kløvstad Langberg
  Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

Sentrumspartiet til president Emmanuel Macron fikk 32,3 prosent av stemmene i første valggrunde.

Det betyr at Macrons parti, som heter «Republikken på vei», er på vei mot å sikre seg mellom 415 til 455 av de 577 setene i det franske parlamentet, ifølge den ferskeste prognosen til meningsmåleren Ipsos.

Det eksakte antallet representanter vil bli avgjort i runde to, som avholdes om nøyaktig én uke med de kandidatene i hver valgkrets som har fått nok stemmer til å gå videre (se fakta).

Den store majoritetene av disse nye parlamentarikerne har aldri sittet i parlamentet før, mange har ikke en gang hatt noen karriere i politikken. Nå får nasjonalforsamlingen et «nytt ansikt», lover Macrons statsminister Édouard Philippe, ifølge NTB.

For flere av de andre partiene er resultatet svært dårlig. Ytre høyres Nasjonal Front, som hadde håpet at dette var valget der de skulle gjøre sitt første store inntog i nasjonalforsamlingen, fikk 13,2 prosent av stemmene. Det betyr at de vil ende opp med bare 1–5 seter, ifølge Ipsos.

– Jeg tror vi har betalt prisen for den lave valgdeltagelsen, sier partiets nestleder Florian Philippot.

Sosialistpartiet, som har preget fransk politikk i etterkrigstiden, står helt ribbet igjen med bare 9,5 prosent av stemmene. Partiets koalisjon vant 331 seter ved valget i 2012, nå ligger de an til å få mellom 20 og 30 seter, ifølge Ipsos.

Republikanerne, Frankrikes tradisjonelt største konservative parti som tidligere var kjent som UPM, fikk 21,6 prosent og vil etter all sannsynlighet bli det største opposisjonspartiet etter runde to.

Advarte om svak Macron

Resultatet er en stor opptur for Emmanuel Macron som ble valgt til president i mai.

Mange advarte om at Macron kunne bli en svak president fordi han ikke ville klare å skaffe seg nok støtte i nasjonalforsamlingen til å gjennomføre programmet sitt. Partiet hans ble startet i fjor høst og har ikke noe stort valgkampapparat. Blant annet har de måttet jakte på hundrevis av kandidater som kan stille i parlamentsvalget.

– Macron er ung og uerfaren. Det var knyttet stor usikkerhet til hvordan han ville fylle rollen som president, men han har fikset det veldig godt til nå, langt bedre enn Hollande og Sarkozy, sier førsteamanuensis Franck Orban på Høgskolen i Østfold.

Emmanuel Macron ble satt inn som president 14. mai og har allerede rukket å markere seg på den internasjonale arenaen flere ganger.

Under NATO-toppmøtet i Brussel 25. mai fikk møtet hans med Donald Trump stor oppmerksomhet. Håndtrykket til Macron var så hardt og varte så lenge at den amerikanske presidentens knoker ble hvite. Senere på dagen valgte han å hilse på Tysklands forbundskansler først da han møtte de andre NATO-lederne ved alliansens hovedkvarter. Trump var fjerdemann i rekken.

 • LES OGSÅ: De gamle tok britene ut av EU mot de unges vilje. Nå har de tatt hevn.

Kritiserte russisk propaganda

Så kom møtet med Russlands president Vladimir Putin i Paris. På pressekonferansen etterpå nølte ikke Macron med å gi krass kritikk av medieselskapene Sputnik og Russia Today. Mens han sto ved siden av Putin kalte han dem «agenter for påvirkning og propaganda».

Frankrikes president Emmanuel Macron møtte Russlands president Vladimir Putin i Versailles i mai. Foto: Stephane de Sakutin / AP / NTB scanpix

– Ingen har gjort dette foran Putin før, skrev den amerikanske kommentatoren Anne Applebaum på Twitter.

Emmanuel Macron fotografert på sykkel utenfor sitt hjem i går ettermiddag. I dag er det første runde av parlamentsvalget i Frankrike. Macron er nå så populær at flere frykter at han får for stor makt. Foto: PHILIPPE WOJAZER / Reuters / NTB scanpix

«Gjør planeten stor igjen»

Da Trump kunngjorde at USA trekker seg fra Paris-avtalen, var Macron igjen på banen. Han kom med en kunngjøring der han kalte Trumps beslutning «et feilsteg» og inviterte klimaforskere bosatt i USA til å komme til Frankrike. Han sa også at «verden tror på dere, dere er en stor nasjon».

Han avsluttet kunngjøringen, som ble holdt både på fransk og engelsk, med ordene «Make Our Planet Great again».

Tweeten med samme budskap, som ble lagt ut noen minutter senere, er blitt delt over 200.000 ganger.

Trump svarte noen timer senere.

MAKE AMERICA GREAT AGAIN!

«Macronmania» har rammet Frankrike

– Utenrikspolitisk har Macron gjort en god figur, men også hjemme har det gått bra. Han lovet en regjering med nye ansikter, halvparten kvinner og med folk fra både høyre- og venstresiden. Det har han i stor grad klart, sier Orban.

Mange franskmenn, også gamle fiender, synes å være bitt av Macron-basillen. Tidligere president Nicholas Sarkozy har omtalt Macron som «fantastisk».

– Med alderen er jeg blitt ydmyk. Macron er meg, bare bedre, uttalte han nylig til satireavisen Le Canard Enchaîné.

Det vanligvis så seriøse magasinet L’Express har laget en egen utgave om det de kaller «Macronmania». Hele forsiden er tegnet ut i pastellfarger i stil med et tenåringsmagasin. «Han kan gå på vann», «Han vil redde planeten fra Trump», skriver magasinet.

Bedre og bedre på målingene

Den neste store utfordringen for Macron har vært parlamentsvalget.

En ny «bromance»? Da president Macron og Canadas statsminister Justin Trudeau gikk en tur under G7-møtet på Sicilia i slutten av mai, ble bildene spredt verden over. Begge er unge, liberale og sentrumsorienterte og presenterer seg som en motvekt til Donald Trumps proteksjonisme. Foto: REUTERS/Stephane De Sakutin/Pool

De første målingene viste at Macrons parti ikke ville klare dette, men siden har det bare gått oppover.

– Jeg var blant dem som advarte om at det kunne bli veldig vanskelig for Macron, men det han er i ferd med å klare, er helt unikt. Vi undervurderte nok hvor godt han ville fylle rollen som president og kanskje også velgernes ønske om å bli ferdige med det gamle systemet, sier Orban.

– Kan bli for dominerende

Nå er ikke spørsmålet lenger om Macron blir en svak president, men om han blir for sterk.

– Det vil dukke opp noen etiske spørsmål, altså om det er ønskelig at presidenten skal dominere så totalt. Særlig fordi mange av kandidatene fra de konservative også vil ønske å støtte hans reformagenda. Da er det ikke mange igjen som kan drive opposisjon, sier Orban.

Han understreker at den vanskelige jobben knapt har begynt. Macron legger opp til å gjennomføre en rekke dyptgripende reformer, den første av arbeidsmarkedet. Her vil han kunne møte kraftig motstand fra fagforeningene.

– Dersom opposisjonen ikke får utfolde seg i parlamentet, vil han helt sikkert møte den igjen ute på gaten. Det kan bli den femte «valgomgangen» dette året, sier Orban.

Les mer om

 1. Frankrike
 2. Emmanuel Macron

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Macrons parti får et stort flertall i parlamentet. Nå skal han reformere Frankrike i turbofart.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Først stjal han presidentjobben fra de etablerte partiene. Nå kan de bli knust for godt.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Macron fant tonen med Putin - men gikk til angrep på russiske medier

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  «Putin vil ikke like dette utfallet. Det vil heller ikke Donald Trump»

 5. VERDEN
  Publisert:

  Macron er storfavoritt etter tidenes mest grisete valgkamp

 6. VERDEN
  Publisert:

  Kommunister, høyrepopulister, EU-motstandere. Det radikale Frankrike er på vei mot rekordresultat.