Verden

Panamas tidligere diktator er død

Panamas diktator gjennom seks år, Manuel Noriega er død, melder nyhetsbyrået AFP.

Noriega døde etter lang tids sykdom, 83 år gammel. Foto: ANGEL MURILLO / FILES

  • Stine Barstad

Noriega døde etter lengre tids kreftsykdom, opplyser myndighetene i landet.

Han ble 83 år.

Noriega var militærdiktator i Panama fra 1983 til 1989, da han ble fjernet fra makten av USA under invasjonen av Panama, som var den største militæraksjonen fra USA siden Vietnam-krigen.

Panamas president, Juan Carlos Varela, annonserte dødsfallet på Twitter tirsdag morgen:

– Noriegas død lukker et kapittel i vår historie; hans døtre og slektninger fortjener å begrave ham i fred, skriver Varela.

Noriega har vært innlagt på sykehus siden 7. mars, etter at han fikk komplikasjoner etter å ha fjernet det hans advokat beskriver som en godartet hjernesvulst, skriver New York Times. .

Narkotika og spionasje

Noriega levde et utsvevende liv i Panama, der han mottok penger fra narkotika-kartellene som hadde smuglerruter gjennom landet. Samtidig delte han informasjon om kartellene med CIA. Ifølge New York Times var han i flere år på lønningslisten til byrået.

Han slo hardt og brutalt ned på alle tegn til opposisjon internt i landet.

Fengslet i tre land

I desember 1989 sendte George Bush amerikanske tropper inn i Panama, etter at en ubevæpnet amerikansk soldat ble drept og en annen skutt og såret av panameisk militære.

Etter invasjonen fra USA, ble Noriega bragt som krigsfange til USA, der han ble dømt til 40 års fengsel for blant annet narkotikasmugling og hvitvasking.

I 2007 ble han utlevert til Frankrike og senere til Panama, der han ble dømt for drap, narkotikatrafikk og hvitvasking. Han satt fengslet i Panama fra 2011 til han i januar fikk sone i husarrest for å forberede seg til operasjonen.

Les mer om

  1. Panama