Verden

Trump ville ha en ny start med Russland. Nå tviler flere på at det blir noen endringer i det hele tatt.

BRUSSEL/OSLO (Aftenposten): Eksperter setter spørsmålstegn ved om Trump vil klare å myke opp forholdet til Russland. Handlingsrommet er i ferd med å skrumpe kraftig inn.

Trump har uttrykt sin beundring for Putin flere ganger, men foreløpig er det få tegn til substansielle endringer i USAs politikk overfor Russland.
  • Steinar Dyrnes
    Journalist
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

President Donald Trumps forhold til Russland er under intenst søkelys etter avsløringene om at sikkerhetsrådgiver Michael Flynn og andre Trump-medarbeidere var i jevnlig kontakt med russisk etterretning i valgkampen.

Det kan svekke hans politiske handlingsrom overfor Russland og gjøre det langt vanskeligere å få til en opptining av det kjølige forholdet mellom USA og Russland.

I NATO-hovedkvarteret i Brussel går flere langt i å avblåse muligheten for store endringer i den amerikanske Russland-politikken.

– På forhånd forventet vi at det ville bli gjort forsøk på en ny start med Russland, slik det skjedde under Obama og Bush, men nå ser det ikke ut som om dette kommer til å materialisere seg i det hele tatt. Det kan faktisk gå den andre veien, med en enda tøffere linje, sier en diplomat til Aftenposten.

Les mer: Dette er NATO-landene som kan få kjørt seg med Trump som president

Markerer avstand til Putin

For alt Trump foretar seg mot Russland fremover, vil bli gransket med lupe. Den første endringen kom kanskje allerede tirsdag. Mens Trump både som presidentkandidat, påtroppende president og som president gjentatte ganger har skrytt av Putin, var tonen en helt annen under den daglige briefen til hans pressetalsmann Sean Spicer. Nå ønsker plutselig Trump å markere avstand til Putin.

– Ironien ved hele denne situasjonen er at presidenten har vært utrolig tøff med Russland, sa Spicer til pressen.

Onsdag rykket Trump selv ut, på Twitter:

«Denne russiske nonsens-forbindelsen er bare et forsøk på å dekke over de mange feilene som ble gjort i Hillary Clintons tapervalgkamp.», skriver Trump.

This Russian connection non-sense is merely an attempt to cover-up the many mistakes made in Hillary Clinton's losing campaign.

Mørkere sky over Trump

Allerede før Flynn fikk sparken var det mange spekulasjoner knyttet til hvorfor Trump var så opptatt av å forbedre forholdet til Russland. Disse spekulasjonene blir ikke mindre nå. Det påpeker blant andre Eliot Cohen, en Trump-kritiker som var rådgiver i Det hvite hus under George W. Bush.

– Når det gjelder forholdet til Russland var det allerede en sky som hang over administrasjonen. Dette gjør skyen mørkere, sier Cohen til The Washington Post.

Også flere republikanere i Senatet er kritiske, inkludert deres leder Mitch McConnell. Han understreker at Senatets etterretningskomité allerede undersøker den russiske innblandingen i presidentvalget.

– Det er overhengende sannsynlig at de vil se på denne episoden også, sier han ifølge The Wall Street Journal.

NATO-sjef Jens Stoltenberg og USAs nye forsvarsminister James Mattis møttes før første gang onsdag.

De russiske komikerne hevder de har rundlurt Stoltenberg. Men NATO-sjefen har en helt annen forklaring.

Putin har få kort på hånden

En av grunnene til at det har vært spekulasjoner rundt Trumps Russland-politikk er at Putin har lite å tilby Trump – som har fremstilt seg selv som en mester i forhandlinger. Trump har blant annet sagt at Russland kan hjelpe ham i kampen mot IS.

Men erfaringene fra Syria viser at Putin har vært mye mer opptatt av å holde Bashar al-Assad ved makten enn å bekjempe IS. Dessuten er Assads og Russlands fremste støttespiller Iran, et land som Trump gjentatte ganger har angrepet. På det økonomiske plan er Russland ingen viktig handelspartner for USA. Russland, derimot, rammes hardt av Vestens sanksjoner.

Også i Russland begynner stadig flere å tvile på at de kan tjene på at Trump er blitt president. Avisen New York Times skriver at «artikler akkurat har begynt å dukke opp i de russiske mediene hvor det stilles spørsmålstegn ved behovet for forbedrede bånd med Washington».

Puster lettet ut

I NATO, der alliansens forsvarsministre var samlet til møte onsdag og torsdag, puster flere lettet ut over de posisjonene Trump-administrasjonen har tatt i spørsmål om Russland siden innsettelsen.

Forsvarsminister James Mattis kalte hovedkvarteret i Brussel for «mitt andre hjem» da han ankom møtet og begynte sin kunngjøring med å snakke om Russlands inntog i Ukraina og NATOs behov for tilpasse seg. Også i talen han holdt til Ine Eriksen Søreide og de andre ministrene bak lukkede dører senere på dagen, tok han til orde for en fortsatt tøff linje overfor Russland.

Samtidig er USAs nye FN-ambassadør, Nikki Haley, kommet med krass kritikk av Russland over Ukraina. Hun har også sagt at sanksjonene vil fortsette og at Krim tilhører Ukraina.

  • USA kom med ultimatum til Europa: Øk budsjettene i år, ellers ...

– Langt fra Twitter til politikk

En NATO-kilde Aftenposten har snakket med, er «veldig betrygget» av signalene som sendes fra forsvarsminister Mattis, utenriksminister Tillerson og fra Kongressen om forholdet til Russland.

– Tyngdepunktet i Washington er fortsatt sterkt skeptisk til Russland, sier kilden.

En annen sentral diplomat understreker at det er viktig å se på hva amerikanerne faktisk gjør, og at det er en «lang vei fra en tweet» til faktisk å begynne å snu den «oljetankeren som amerikansk utenrikspolitikk er».

Forsvarsminister Søreide sier Regjeringen hele tiden har vært klare på at det er lurt å vente og se hva USAs politikk faktisk blir.

– Det budskapet Mattis kommer med her på NATO, er velkjent og godt i tråd med norske prioriteringer, sier hun.